Hyppää sisältöön

Lenita Toivakka

Lenita Toivakka

18.02.2022

KUVA | ANNI HARTIKAINEN LOKAATIO | MAGITO STUDIO

Maailma tarvitsee Suomea

SUOMI tunnetaan maailman onnellisimpana maana. Suomalaiset tunnetaan myös sisusta, luotettavuudesta ja korkeasta osaamisesta. Suomalaiset yritykset ovat innovaatioillaan osoittaneet, että ne kykenevät tarjoamaan ratkaisuja moniin maailman ongelmiin. Brändimme on kunnossa.

ULKOMAANKAUPPAMINISTERINÄ myin yritysten kanssa suomalaista osaamista maailmalla. Tunsin tuolloin suurta isänmaallisuutta ja ylpeyttä. Suomalaiset yritykset ja niiden osaaminen kiinnostavat. Mieltäni askarruttaakin, miksi niin harva suomalainen yritys hakee kasvua Suomen rajojen ulkopuolelta. Vientimme lepää edelleen suurten yritysten harteilla. Sata suurinta vientiyritystä vastaa kahdesta kolmasosasta Suomen viennistä. Pienemmistä yrityksistä kasvua maailmalta hakee vain 16 prosenttia. Kansainvälisyys on kuitenkin yrityksille suuri mahdollisuus ja yhä useammalle keino selviytyä.

Miksi niin harva suomalainen yritys hakee kasvua Suomen rajojen ulkopuolelta?

KANSAINVÄLISTYMISEEN liittyy erityisesti tällä hetkellä toki uudenlaisia riskejä. On realismia, että yritykset tekevät kauppaa jännitteisessä ympäristössä. Vientiyritysten näkymiä varjostavat globaalit pullonkaulat. Usealle vientiyritykselle logistiset haasteet, kuten pidentyneet toimitusajat ja kohonneet kuljetuskustannukset, aiheuttavat ongelmia. Venäjän toiminta lähialueilla tuo positiivisiin vientinäkymiin epävarmuutta. Kasvavat riskit edellyttävät myös yrityksiltä – kuten koko yhteiskunnalta – ennakointia ja varautumista.

KESKUSKAUPPAKAMARIN tuoreen vientikyselyn mukaan 71 prosenttia yrityksistä arvioi vientinsä kuitenkin kasvavan vuonna 2022. Koronan väistyessä suomalaiselle osaamiselle on avautunut talouden kasvun, mittavien elvytystoimien ja vihreiden hankkeiden myötä valtavasti uusia markkinamahdollisuuksia. Toivon positiivisten vientinäkymien houkuttelevan uusia yrityksiä hakemaan kasvua Suomen rajojen ulkopuolelta. 

SUOMI on jo maailmalla ja mahdollisuuksia on kaikkialla. Tietoa ja tukea on tarjolla paljon. Verkottuminen ei ole suomalaisten varsinainen vahvuus, mutta siitä voisi kansainvälistyessä olla paljon hyötyä. Erilaiset verkostot, kuten kauppakamarit maailmalla, auttavat suomalaisia yrityksiä löytämään markkinamahdollisuuksia sekä asettumaan uuteen kulttuuriin. 

MAAILMA tarvitsee Suomea ja suomalaisia yrityksiä. Siksi toivon suomalaisille yrityksille lisää rohkeutta ja kunnianhimoa. Toivon halua erottua erinomaisella tuotteella sekä intoa kertoa, että olemme maailman parhaita. Yhteiskunnalta toivon yrittäjämyönteisyyttä ja kannustavia tekoja. Maailmalla on rajattomia mahdollisuuksia suomalaiselle huippuosaamiselle.


Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja ja Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) maajohtaja.

Haku