Hyppää sisältöön

Lasse Miettinen

Lasse Miettinen

17.08.2023

Kiertotalous on talouden ja luonnon tuplavoitto

KIERTOTALOUS etenee vauhdilla. Vielä hetki sitten kyse saattoi olla enemmän edelläkävijöiden visioista kuin globaaleista rahavirroista ja markkinoiden murroksesta. Nyt tilanne on toinen. Investoinnit teollisen mittakaavan kiertotalouteen ovat kovassa kasvussa.

SAMAAN AIKAAN elämme keskellä ekologista kestävyyskriisiä. Ihmisen toiminta kuormittaa luonnon biologisia ja fysikaalisia prosesseja kestämättömästi. Koska olemme täysin riippuvaisia planeettamme luonnosta, tämä kriisi koskettaa meitä kaikkia. Jos ilmakehän, vesistöjen ja maaperän toiminnot romahtavat, romahtaa myös hyvinvoinniltamme ja taloudeltamme pohja.

EDESSÄ ONKIN suuri murros: ihmistoiminnan sovittaminen luonnon kantokyvyn rajoihin. Siirtymä kiertotalouteen on tämän muutoksen välttämätön edellytys. Perinteinen lineaaritalous, joka nielee jatkuvasti neitseellisiä raaka-aineita ja työntää ne takaisin luontoon päästöinä ja jätteenä, ei siihen pysty.

KIERTOTALOUDESSA tuotteet ja materiaalit pysyvät mahdollisimman pitkään kierrossa arvonsa säilyttäen. Hukka ja hävikki suunnitellaan pois systeemistä. Näin saadaan vähemmällä enemmän, säästetään raaka-aineita ja rahaa – ja samalla vähenee koko planeetan kuormitus.

Jos ilmakehän, vesistöjen ja maaperän toiminnot romahtavat, romahtaa myös hyvinvoinniltamme ja taloudeltamme pohja.

KIERTOTALOUDELLE ON Euroopassa ja maailmalla miljardien eurojen kasvavat markkinat. Suomeenkin on suunniteltu kiertotalouden investointeja jo noin kahden miljardin arvosta.

INVESTOINTEJA ajaa kasvava kysyntä kestäville ratkaisulle, kuten esimerkiksi tekstiilien kierrätyskuiduille, kierrätetyille akkumineraaleille tai hukkalämmön talteenotolle. Kysyntää luovat myös EU-regulaatio ja kansainväliset sitoumukset.

KIERTOTALOUDEN KYKY vähentää ilmastopäästöjä on tunnettu jo pitkään. Seuraava suuri haaste on valjastaa kiertotalouden potentiaali taklaamaan luontokatoa, joka on nousemassa nopeasti ilmaston kaltaiseksi taloudelliseksi ja poliittiseksi jättikysymykseksi. Sitran selvityksen mukaan siirtymä kiertotalouteen jo neljällä avainsektorilla (ruoka ja maatalous, rakentaminen, tekstiilit, metsäsektori) voisi riittää kääntämään luontokadon suunnan. Tässä on suomalaisille yrityksille merkittävä mahdollisuus.

KIERTOTALOUS ON talouden ja luonnon tuplavoitto: mahdollisuus luoda uutta kasvua, kilpailukykyä, liiketoimintaa ja työtä samalla kun sovitamme toimintamme luonnon kantokyvyn rajoihin. Siihen kannattaa panostaa.

Kirjoittaja on Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja.

Haku