Hyppää sisältöön

Jufo Peltomaa

Jufo Peltomaa

24.10.2023

KUVA | JARKKO MIKKONEN  KUVAUSPAIKKA | AMOS REX (RYOJI IKEDA, DATA-VERSE 2, 2019)

Onko ahma sinun tai läheisesi ongelma?

ETKÖ KERTA KAIKKIAAN osaa lopettaa ahmojen ajattelua? Kiinnostavatko ahmojen liikkeet ja tavat, vaivaako ahmojen kohtalo öisin? Vastasit todennäköisesti kaikkiin kysymyksiin ”ei”. Jatketaan ajatuskulkua tämän kirjoituksen edetessä.

1900-LUVUN ALKU oli pullollaan uusia, luontoa helliviä keksintöjä. New Yorkissa oli enemmän sähköautoja kuin bensa-autoja, polttokennoja ja zeppeliinejä kehiteltiin – ja Atlantin valtameri ylitettiin roottoripurjeella. Tehokkuus ei ollut trendisana, mutta säästämisessä oli järkeä. Sitten tuli yksi asia, joka muutti kaiken paremmaksi – ja huonommaksi. Öljy.

ÖLJYÄ RIITTI ikuisesti; silkkaa tiheästi pakattua energiaa! Huonoja puolia ei ollut. Tai niin ajateltiin.

AHMOJEN reviirillekin tuli öljynporaustorneja, mutta ei vaivoiksi asti. Wolverine oli sarjakuvasankari, mutta ahmaa ei siinäkään lehdessä näkynyt. Kumma eläin.

SATA VUOTTA meni sukkelaan. 2000-luvulle tultaessa innovaatioita pursusi, ja keskiluokka eli kuten kuninkaalliset sata vuotta aiemmin. Oli omaa autoa, vesijohtoa, omalääkäriä, videotykkiä ja niin edelleen. Tehokkuuteen liittyviä innovaatioita ei tosin enää kaivattu – bensaa kun tuli pumpusta.

SITTEN TULI kolmoisstoppi: 1. Huomattiin, että ei helvetti, se öljyhän sittenkin loppuu! 2. Planeetta oli siinä kunnossa, että edes paatunein poliitikko ei saanut katsottua lapsenlapsiaan silmiin. 3. Putin aloitti raukkamaisen hyökkäyssotansa – öljyn hinta pompsahti ja epävakautui.

MITÄ TEKEE IHMINEN Kymmenessä vuodessa on edistytty sähköautoissa, polttokennoissa, zeppeliineissä ja roottoripurjeissa enemmän kuin edellisessä sadassa öljyvuodessa yhteensä. Alkaa järkihommat ja säästäminen taas kiinnostaa. Entä mitä tekee ahma – kukaan ei edelleenkään tiedä.

Kymmenessä vuodessa on edistytty sähköautoissa, polttokennoissa, zeppeliineissä ja roottoripurjeissa enemmän kuin edellisessä sadassa öljyvuodessa yhteensä.

MITÄ VOIMME OPPIA tästä kaikesta? Ajatelkaamme seuraavan teknologiavallankumouksen tullessa omaa nenäämme pidemmälle. Mietitään vallankumouksen eettiset puolet läpi. Eikä enää unohdeta ihmisiä, empatiaa eikä planeettaa. Ollaan vähän hippei!

MUTTA entä ne ahmat?

SEURAAVA TEKNOLOGIAVALLANKUMOUS tulee olemaan älykkyysräjähdys. Kun osaamme rakentaa itseämme älykkäämmän koneen, tuo kone osaa rakentaa itseään älykkäämmän koneen – ja se taas itseään älykkäämmän ja sitä rataa. ”Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy, tule mukanani juhlimaan, tää on paikka, jossa kansa viihtyy, tänään tunnelmasta kunnolla kiinni saan, lennän aurinkoon.” Laulun sanat Matti Ruohonen, Matti ja Teppo.

ÄLYKKYYSRÄJÄHDYKSEN ensimmäisessä 22 tunnissa on arvioitu tapahtuvan enemmän evoluutiota kuin ameebasta ihmiseksi. Syntyy jonkinlaisia AI-jumalolentoja. Tuhoavatko ne ihmiskunnan kuten scifi-elokuvissa? Kukaan noista olennoista ei varmaankaan kysele kaveriltaan: ”Etkö kerta kaikkiaan osaa lopettaa ihmiskunnan ajattelua? Kiinnostavatko ihmiskunnan liikkeet ja tavat, vaivaako ihmiskunnan kohtalo öisin?” Älä siis huoli, kaikki menee kyllä hyvin.


Kirjoittaja on Norsepowerin CMO ja luennoija.

Haku