Hyppää sisältöön

Johanna Sahlstedt

Johanna Sahlstedt

7.06.2022

KUVA | AMANDA AHO  KUVAUSPAIKKA | RAVINTOLA KAPPELI

Yhden minuutin kaupunki tuo vihreän vallankumouksen


15 MINUUTIN KAUPUNKI on monelle jo tuttu käsite. Mutta miltä kuulostaisi 1 minuutin kaupunki? Heti astuttuasi ovesta ulos kohtaat viihtyisän katutilan. Sinun ei tarvitse lähteä erikseen puistoon voidaksesi oleskella mukavasti kaupungissa. Löydät mielenkiintoista ja kaunista ympäristöä heti kulkureittisi varrelta.

HYVIN SUUNNITELTU katuympäristö lisää hyvinvointia ja tukee mielenterveyttä. Mitä vihreämpää kaupungissa on, sitä viihtyisämpänä asukkaat sen kokevat. Modernissa katutilassa on vaihtelevia kasvisommitelmia ja useita kasvilajeja. Viihtyisässä ja virikkeellisessä katutilassa pidempikin kävelymatka tuntuu lyhyeltä. Ja mitä viihtyisämpi katutila on, sen enemmän sitä käytetään. Ihmispaljous tuo kadulle myyntikärryt ja katutapahtumat ja saa katutilan tuntumaan turvallisemmalta.

HYVIN SUUNNITELLUSSA katuympäristössä kuhisee myös ruohonjuuritasolla. Monipuolinen katukasvillisuus tukee luonnon monimuotoisuutta, lisää pölyttäjien elinympäristöjä ja kestää säätilojen muutoksia. Kasvillisuus viilentää ja sitoo pienhiukkasia. Pysäkkien viherkatoille voidaan valita lähiluonnosta löytyviä kasvilajeja ja laajentaa olemassa olevan eliöstön elinympäristöä.

Kaupunki puistojen kanssa ei enää riitä, on siirryttävä puistokaupunkiin.

HS:N ARTIKKELISSA 22.3.22 Pariisin apulaispormestari Christophe Najdovski kertoi Pariisin kaupunkimetsähankkeesta ja sanoi, että todella kauan kaupunkeja on rakennettu toimintojen erottelun periaatteella. Yhtäällä on kadut liikkumiseen ja toisaalla puistot rentoutumiseen. Mutta kaupunki puistojen kanssa ei enää riitä, on siirryttävä puistokaupunkiin. Tämä vihreä vallankumous on jo suomalaisilla suunnittelupöydillä. Parasta aikaa suunnitellaan ja rakennetaan entistä parempaa katutilaa, joka konkretisoituu kaupunkilaisille muutaman vuoden kuluttua valmistuvissa katuhankkeissa.

KATU ON myös sosiokulttuurinen tila. Pandemian aikana ravintolat levittäytyivät katutilaan, mikä lisäsi monen ravintolan selviytymismahdollisuuksia. Kasarmintorin kesäterassi ja ympäröivät kesäkadut houkuttelivat kaupunkilaisia viime kesänä nauttimaan kesäisestä kaupunki- elämästä. Mutta voisiko katutila olla hybridi laajemminkin kuin kesäterassin verran?

KADUN TARKOITUS on ajateltava uusiksi. Roolin muutos tulee lähteä strategiasta ja siitä, miten kaupungit huomioivat katutilan monet tarpeet ja kestävyyden vaatimukset. On määritettävä, mitä kaikkea katutilalla tavoitellaan, sillä hyvä katutila on kaupungin elinehto. Tulevaisuuden katu ei ole enää vain katu. Katu on hyvinvoinnin lähde, elinkeinojen alusta ja kestävyystavoitteiden saavuttaja.

Kirjoittaja on WSP Finlandin liikenne- ja infrasektorin johtaja.

Haku