Hyppää sisältöön

Saija Toivonen

Saija Toivonen

12.10.2021

KUVA | ANTHONIO UBAUD KUVAUSPAIKKA | FINNKINO MAXIM

Ennustetaan tulevaisuutta!

KIINTEISTÖALA ON vahvassa vuorovaikutuksessa ympäröivään yhteiskuntaan. Muutosvoimat muokkaavat elämäämme estoitta tilojen kautta ja me niitä riippuen siitä, miten elämä meitä kuljettaa. Pandemia osoitti, miten tilat auttavat selviytymisessä ja missä kipupisteet toisaalta sijaitsevat.  

MUTTA KENEN vastuulla on oikeastaan miettiä tulevaisuutta? Olemme varautuneet joihinkin akuutteihin kriisitilanteisiin kuten tulipaloihin ja jopa sotaan. Pandemiaan kiinteistöala ei ollut varautunut, vaikka on ollut selvää, että fyysisen tilan rooli nousisi avaintekijäksi pyrittäessä estämään tarttuvan taudin leviäminen.  

YLLÄTTÄVÄN ketterästi muutimme toimintatapojamme. Eurofoundin (2020) mukaan etätyöhön siirtyi Suomessa enemmän ihmisiä kuin missään muussa EU-maassa, 59 prosenttia. Tietoliikennevalmiudet ja työtehtävien laatu tukivat muutosta, ja huomasimme jopa tykkäävämme etäilystä. Me ihmiset olimme sopeutuvaisia ja sinnikkäitä, mutta kuinka valmiita olivat tilamme, kotimme ja työpaikkamme tähän muutokseen, jossa tilankäyttö muuttui hetkessä.  

Se, mihin uskomme ja mitä arvostamme, muokkaa tulevaisuutta päätöksentekomme ja toimintamme kautta.

MONESSA MIELESSÄ roolit vaihtuivat. Aiemmin joustavuudestaan ihaillut ihmiset, jotka olivat tottuneet työskentelemään julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa kuten kahviloissa, olivat yllättäen haavoittuvaisia ja kamppailivat yksiöidensä rajoissa. Paljon esitettiin kritiikkiä sekä asuntojen pienuutta että muuntojoustavuutta kohtaan. Ihmiset hakeutuivat väljemmille vesille ja mökkikauppa kasvoi. Toimistot seisoivat tyhjinä syöden rahaa ja puskien ilmoille turhilta tuntuvia päästöjä. 

REILUT 15 VUOTTA sitten aloin tutkia tulevaisuuden ennakointia kiinteistöalalla. Olen kuullut usein perusteluna esitetyn lausahduksen ”koska tulevaisuutta ei voida ennustaa”– eikö tosiaan? Sen varaanhan me nimenomaisesti rakennamme. Yhtä ainoaa päätöstä ei tehtäisi, jos meillä ei olisi käsityksiä ja arvioita siitä, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan. Rakennamme paikkaan, johon emme arvele tulvan yltävän. Sijoitamme rahamme kohteeseen, jossa arvioidut riskit sekä tuotot ovat sopivat. Pohdimme, mikä on mahdollista, todennäköistä ja toivottavaa.  

TULEVAISUUTTA HAHMOTETAAN erilaisina vaihtoehtoina, eikä se ole vain tynnyri täynnä sameita sattumuksia. Me itse myös luomme tulevaisuutta, sillä se on monilta osin itse-ennustavaa. Se, mihin uskomme ja mitä arvostamme, muokkaa tulevaisuutta päätöksentekomme ja toimintamme kautta. Mutta, jos meillä ei ole käsitystä tai toiveita tulevaisuudesta, millaisia päätöksiä silloin teemme?

Kirjoittaja on Aalto-yliopiston kiinteistötalouden apulais-professori.

Haku