Hyppää sisältöön

Niina Ratsula

Niina Ratsula

18.05.2021

KUVA | ANTHONY UBAUD   KUVAUSPAIKKA | LOUNGE BAR SUO

Eettinen keskustelu tuo väistämättä kitkaa työpaikalle


MIKSI seksuaalinen häirintä lukuisissa organisaatiossa sai jatkua vuosikausia, ennen kun epäkohdat nousivat meetoo-liikkeen myötä esiin? Miksi Volkswagenin päästöhuijaukseen liittyvät epäeettiset toimintatavat jatkuivat, vaikka ne olivat laajalti tiedossa organisaatiossa? Miksi suomalaisessa työelämässä esiintyy syrjintää, korruptiota ja ihmiskauppaa? Samasta syystä, josta kukaan ei uskaltanut sanoa keisarille, ettei hänellä ole vaatteita. 

YRITYSTEN eettiset toimintaohjelmat keskittyvät usein eettisten toimintaperiaatteiden laadintaan ja henkilöstön kouluttamiseen, jotka osaltaan antavat varmuutta johdolle siitä, että eettisen yrityskulttuurin eteen tehdään töitä. Nämä muodolliset toimenpiteet eivät kuitenkaan yksinään auta varmistamaan, että oikein toimiminen toteutuu käytännön päätöksissä ja toiminnassa. 

MIKSI? Yksi selitys lienee se, että meillä tuntuu olevan vahva uskomus, jonka mukaan työpaikalla pitäisi olla aina kivaa. Nyökyttely, samanmielisyys ja konfliktien välttäminen on hyve – kyseenalaistajat, vaikeiden kysymysten esittäjät nähdään helposti vastarannan kiiskeinä.

EETTISEMMÄN TYÖELÄMÄN edistäminen tarkoittaa, että joudumme käymään kipeitä keskusteluita ja sallimaan eriäviä mielipiteitä.

TOTUUS ON kuitenkin, että muutokseen tarvitaan aina kitkaa. Vanhojen toimintamallien kyseenalaistaminen, epäkohtiin tarttuminen ja ongelmien selvittäminen maton alle lakaisun sijaan tarkoittaa usein käytännössä, että joudumme laittamaan itsemme erittäin epämiellyttäviin tilanteisiin. Kuvittele vaikkapa tilanne, jossa toimiston mukavin tyyppi käyttäytyy asiattomasti pikkujouluissa. Tai tilanne, jossa huippumyyjäsi tekee huipputulosta, mutta hän on tehnyt sen hieman kyseenalaisin keinoin. Kuinka moni on valmis nostamaan kätensä ja sanomaan ääneen sen, mitä moni ajattelee? Valitettavasti tutkimuksen mukaan suurin osa meistä vaikenee.

EETTISEMMÄN ja samalla monesti inklusiivisemman työelämän edistäminen tarkoittaa, että joudumme käymään kipeitä keskusteluita, sallimaan eriäviä mielipiteitä sekä löytämään omat ajatteluharhamme ja vajaavaisuutemme. Tämä ei ole kivaa, vaan sangen epämiellyttävää.

HEITÄNKIN jokaiselle haasteen: testaa kuinka eettisesti kypsä oman organisaatiosi kulttuuri on kysymällä, kuinka usein käyt keskusteluja, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä? Jos työpaikallasi ei koskaan jouduta käymään vaikeita keskusteluita, onko se merkki ettei ongelmia ole? Sellaista organisaatiota ei ole olemassakaan.

Kirjoittaja on Code Of Conduct Companyn toimitusjohtaja ja perustaja.

Haku