Asiantuntijat

Digitalisaatio on mahdollisuus

Digitalisaatio ei ole uhka, eikä monimutkaista teknologiaa. Se vaatii uskallusta, kokeilemista ja oikeanlaista asennetta.

Ongelma on strategioinnin vaikeus – mikä on oman liiketoiminnan tarkoitus ja tavoite digitalisoituvassa maailmassa? Olemme asenteiltamme liian varovaisia. Pitäisi oivaltaa se, että kehitys on uskallusta ja kokeilemista. Otetaan oppia digitalisaation edelläkävijäyrityksiltä. Kun muutosvauhti on nopea, tärkeintä on pysyä mukana”.

Aalto-yliopiston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijoista koostuva työryhmä on arvioinut, että onnistuessaan teollisen internetin liiketoiminta toisi Suomeen 12 miljardia euroa investointeja ja 48 000 työpaikkaa vuoteen 2023 mennessä. Yrityksen ei kannata jäädä siitä kyydistä pois.

”Mikäli suomalaiset yritykset haluavat saada myytyä tuotteita ja palvelujaan, on heidän seurattava asiakkaitaan. Asiakas taas vaatii tuotteelta enemmän kyvykkyyttä, jota digitaalinen teollisuus tarjoaa. Edelläkävijäyritykset ovat sisällyttäneet digiteknologian hyvin yrityksen toimintaan ja aatteeseen. Hitsausalanyritys Kemppi on esimerkki menestyneestä yrityksestä tällä saralla”.

Rohkeasti digimurrokseen

Palveluyritysten voimakkaimmista kasvajista peräti 96 prosenttia on digitalisaation hyödyntäjiä. Monet yrityksistä, jotka eivät innostu digiloikasta, ajattelevat, ettei se koske heitä ja heidän tuotettaan. Mutta digitalisaatio koskettaa jokaista. Eikä digitalisaatiota tarvitse kohdata yksin.

”Suomalainen Teollisen Internetin Foorumi (FIIF) tarjoaa yrityksille, järjestöille ja tutkijoille yhteistyöareenan, joka avaa ovia ja ajatuksia. Yritykselle taktisesti tärkeintä on saada oma porukka liikkeelle ja tehdä digitaalinen toimintamalli, josta pitää kiinni. Pitää kannustaa Avoin innovaatio –tyyliseen ajatteluun. Nämä ovat halpoja ja helppoja tapoja saada tuntumaa digimurrokseen”.

You Might Also Like