Hyppää sisältöön

Daniel Rahman

Daniel Rahman

28.03.2023

KUVA | ANNI HARTIKAINEN KUVAUSPAIKKA | STUDIÅ

VAIKUTTAVA yrittäjyys on tuloshakuista ongelmanratkaisua, joka pureutuu yhteiskunnan epäkohtiin ja globaaleihin haasteisiin. Parhaimmillaan sen avulla voidaan luovia innovatiivisia ja nopeasti muuntautuvia ratkaisuja meitä kaikkia koskettaviin ongelmiin. Tämä vaatii yrittäjältä havainnointikykyä, halua kantaa vastuuta ja sitoutua tekemään töitä ratkaisujen eteen. 

SOSIAALINEN missio liikeidean taustalla saatetaan laiskasti yhdistää heikompiin liiketoimintaedellytyksiin. Olen viimein vakuuttunut siitä, että sosiaalinen missio voidaan oikealla lähestymistavalla ja kyvykkäällä tiimillä valjastaa kilpailukykyiseksi liiketoiminnaksi. Usein liikeidean merkityksellisyydellä voikin olla suotuisa vaikutus kannattavuuteen. Yrityksen tiimiin hakeutuu proaktiivisia ihmisiä, jotka haluavat sitoutua yhteiseen missioon, jolloin myös tulokset puhuvat puolestaan. Tämä on hyvä lähtökohta luoda monipuolisesti yhteiskunnallista hyvinvointia. Mahdollisuuksia on tarjolla niille, jotka niitä osaavat etsiä. 

MIKÄ MERKITYS sosiaalisella missiolla on omassa työssäni? Vuonna 2016 perustamani Integrify sai alkunsa pakolaiskriisin aikaan – kansainvälistä osaamista valui Suomeen, mutta työmarkkinat ja valtiojohto eivät osanneet reagoida tilanteeseen riittävällä kunnianhimolla. Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien oli vaikeaa työllistyä koulutustasoaan sekä kyvykkyyksiään vastaaviin tehtäviin, vaikka työmarkkinoilla oli pulaa osaamisesta. Yrittäjyys on mahdollistanut sen, että olemme voineet aktiivisesti osallistua ongelman ratkaisemiseen. Tänä päivänä koulutamme vuosittain satoja maahanmuuttajia sovelluskehittäjäksi ja työllistämme heidät yrityksiin Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa ja Hollannissa. 

Tänäänkään ei kuitenkaan ole oikea päivä jäädä odottamaan parempaa huomista.


VIIME VUONNA olimme yllättäen tilanteessa, jossa Suomeen suuntasi kymmeniä tuhansia ukrainalaisia vailla tietoa huomisesta. Maahanmuuttoviraston toimeksiannosta perustimme vastaanottokeskuksen, joka palvelee 500 ukrainalaista Kirkkonummella. Tätä yhteiskunnallista haastetta varten perustimme yrityksen, Babandon, jonka ammattilaiset ohjaavat maahantulleita ukrainalaisia uuteen alkuun. Viime syksynä käynnistimme ukrainalaisille suunnatun ohjelmointikurssin, jonka avulla ensimmäiset 10 ukrainalaista ovat aloittaneet sovelluskehittäjän työt Suomessa. Mikä vaikuttavinta, monet rohkeat yhtiöt ovat tehneet osuutensa ja ryhtyneet työllistämään ukrainalaisia. 

JO VUOSIKAUSIA on puhuttu nopeasti muuttuvasta maailmasta ja yrityksiä sekä yksilöitä on kannustettu ketteryyteen. Olkoonkin näin, kukaan tuskin olisi arvannut, mitä luemme tänään uutispalstoja selatessamme. Tänäänkään ei kuitenkaan ole oikea päivä jäädä odottamaan parempaa huomista. Tänään meillä on kysyntää rohkeille yrittäjille, jotka tarttuvat toimeen ja saavat asioita aikaan kriittisellä hetkellä. Tänään meillä on tarve visionääreille, jotka työskentelevät väsymättömästi missiotaan kohti – eivät vain menestyäkseen, vaan siksi että se on oikein. 


Kirjoittaja on Integrify Oy:n & Babando Oy:n yrittäjä.

Haku