Cristina Andersson

Data ja innovaatioiden dilemma
SUOMALAISTA SOTEA vaivaa innovaatioiden yksipuolisuus. En tarkoita sitä, että innovaatioita ei tehtäisi lainkaan, tai vain yhdellä sektorilla. Tarkoitan, että innovaatiot keskittyvät ylläpitämään ja kannattelemaan olemassa olevaa toimintaa, ei uudistamaan sitä, ei aiheuttamaan disruptiota.
HARVARD BUSINESS Schoolissa vaikuttanut professori Clayton Christensen opetti ja kirjoitti innovaattorin dilemmasta: pelkästään kannattelevia innovaatioita tuottavat yritykset joutuvat ennen pitkää hankaluuksiin, koska ne eivät ole pystyneet disruptoimaan toimintaansa ja sen myötä uudistumaan radikaalisti.
SOTEN ASIANTUNTIJOIDEN kanssa keskustellessa painottuvat sanat tiede ja tieto. Hyvä niin, tietysti. Ihmisten terveyteen liittyvät päätökset täytyykin tehdä tieteellisen ja varmistetun tiedon pohjalta. Mutta sitten on se osa, jota pitäisi uudistaa. Se, josta ei ole vielä tutkimusta eikä dataa. Nähkääs kun data kertoo vain siitä, mitä on, ei siitä, mitä haluaisimme olevan tulossa. Tarvitsemme myös luovuutta ja uutta luovaa designia, muotoilua.
MIKÄ SITTEN NEUVOKSI? Suomalainen sote on kriisissä. Vanhukset eivät saa riittävästi hoitoa, lapsia lähetetään Tanskaan kirurgisia toimenpiteitä varten. Miten ihmeessä näin on voinut käydä? Onko uudistuminen keskittynyt sittenkin pitämään yllä sitä, mikä on – eikä ole toiminut aikoihin?
On varmaankin aika selvää, että tapojen toimia ja tuottaa tulosta on muututtava.
TÄRKEÄ NÄKÖKULMA soten valtaisan haasteen ratkaisemiseen on teknologian hyödyntäminen. Esimerkiksi roboteista kuntoutuksessa on jo näyttöä, mutta kotihoidossa rajoitetummin. Ja juuri kotihoitoon niitä ratkaisuja kaivataan kipeästi. Kuinka moni vanhus tälläkin hetkellä odottaa, että joku tulisi auttamaan arkisen tehtävän kanssa?
KUN EI OLE DATAA eikä tutkittua tietoa, täytyy tehdä kaksi asiaa: kokeilla ja muotoilla toiminta uuteen, disruptiiviseen muotoon. Teknologia tehostaa, luo parempaa asiakaskokemusta, säästää kustannuksia ja hoitajien voimia. On varmaankin aika selvää, että tapojen toimia ja tuottaa tulosta on muututtava.
MITÄ MIELTÄ OLET? Laitetaanko teknologia hommiin ja pistetään sote kuntoon?
Kirjoittaja on yrittäjä, tietokirjailija, robotiikan ja tekoälyn strateginen asiantuntija.