Hyppää sisältöön

Anni Laurila

Anni Laurila

2.05.2023

KUVA | NELLY TULIMÄKI KUVAUSPAIKKA | OUTRUN CAFE

Kaupunki on kanvas, jolle maalaamme historiaan jäävän


HÄKELLYTTÄVÄ määrä kaupungeissa on ihmisen luomaa. Usein keskitymme arkisiin asioihin: missä bussi viipyy, jäikö avaimet kotiin? Mutta jos pohtii niiden olemassaoloa ylipäätään, voi tiedostaa edeltävien sukupolvien kekseliäisyyden summan. Luomukset, joiden pyrkimys on parantaa elämäämme.

VAIKKA IHMISKUNTA on 0,01% planeettamme elävän luonnon massasta, luomisvimmamme on niin kiihtyvä, että olemme tuottaneet yhtä paljon massaa kuin koko elävä luonto. Pääosin rakennusmateriaaleja. Osana historiaa, älykäs kaupunki on vain askel sukupolvien luomishuumassa ja kekseliäisyydessä. Sen olennainen tehtävä on muovata kestävyyden läpikotaisuuden paradigma kaikkeen tekemäämme.

PUHUN MIELUUMMIN viisaista kuin älykkäistä kaupungeista, sillä viisas käyttää älykkyyttä harkitusti merkityksellisiin asioihin. Viisas valitsee parhaan ratkaisun, oli se uusi, perinteinen, tai näiden yhdistelmä. Loppujen lopuksi viherkattokin yhdistää ihmisten keksinnöt ja luonnon miljardeja vuosia kehittämän ratkaisun siten, että tarvitsee vain mahdollistaa haastavin osuus ratkaisusta.

Jos uutta rakennetaan, tehdään siitä niin merkityksellistä ja kaunista, että myös se halutaan osaksi historiaa.

VIISAUS ON luonnon kunnioittamista suunnittelijakumppanina ja teknologiaa, joka ymmärtää luonnon kieltä. Älykkyys voi auttaa tiivistämään luonnon läsnäoloa ja symbioosia kaupungin kanssa, sekä tukemaan biodiversiteettiä. Luonto voi auttaa kaupunkeja resilientimmäksi läpi olosuhteiden ja toimimaan osana kiertokulkua.

VIISAUTTA ON ylläpitää historiaa, myös uudisrakentamisen päästöjen välttämiseksi. Vanhan rakennuksen muutos, joka yhdistää keksinnöt historian kehyksiin, voi synnyttää ainutlaatuisuutta, jota ei uudisrakennuksena olisi koskaan tehty. Älykkään kaupungin ei tarvitse olla epäinhimillistä ympäristöä. Jos uutta rakennetaan, tehdään siitä niin merkityksellistä ja kaunista, että myös se halutaan osaksi historiaa.

VIISAS TARKASTELEE tuleville sukupolvillekin säilyvää rakennettua ympäristöä lähitulevan reaktiivisuuden yli. Ilmiöt ja keksinnöt vuosikymmenien päästä maalautuvat jo näkymättöminä suunnitelmapiirroksiimme. Viisautta on nähdä, että kaupunki on valtava kanvas luoda hyvää yhteiskunnalle, jossa kannattava liiketoimintakin ratkaisee kestävyyden haasteita.

HUOLESTUTTAVAT ennusteet eivät ole kohtalo, vaan ohjeet suunnalle. Toivon ilmastonmuutoksenkin jäävän tulevaisuudessa unholaan, koska ratkaisemme sen perusteellisesti. Ja kenties ihminen aivan uudenlaisten ongelmien äärellä jälleen lajityypillisesti visioi: kuinka luomme tästä hyvän paikan tulevillekin sukupolville, kuten ne sinnikkäät ihmiset silloin meillekin?


Kirjoittaja on arkkitehti, pääsuunnittelija, yrittäjä ja puhuja.

Haku