Hyppää sisältöön

Anna Wäyrynen

Anna Wäyrynen

16.02.2022

KUVA | JARKKO MIKKONEN   KUVAUSPAIKKA | BOX BY POSTI

Tulevaisuuden datamarkkinoita hallitsevat yksilöt


OLET TUNTENUT olosi viime aikoina vähäenergiseksi ja todennut elämäntaparemontin olevan paikallaan. Ystäväsi kertoi uudesta Elä paremmin -sovelluksesta. Palveluun tutustuessasi huomaat sillä olevan Reilu™ -leiman. Nyt tiedät palvelun käyttävän henkilökohtaista dataasi eettisesti ja turvallisesti. Annat palvelulle luvan yhdistää lähikauppasi ostosdatan, Kanta-palvelun terveystiedot ja Sports Trackerin keräämän datan. Maksua tehdessäsi huomaat vakuutusyhtiösi tarjoavan palvelun sinulle ilmaiseksi. On vuosi 2025 ja maailmassa on reilusti toimiva datatalous.

DATA ON jo pitkään nähty tärkeänä osana menestyvää yhteiskuntaa. Kukaan olisi tuskin osannut ajatella, kuinka ratkaisevaa roolia data näyttelisi ihmisten selviytymiskamppailussa vuonna 2020. Valtiot kehittävät kilpaa digitaalisia, dataa hyödyntäviä ratkaisuja Covid19-pandemian hallinnan tueksi. Nyt on tärkeää varmistaa yksityisyydensuojan toteutuminen sekä eettinen datan käyttö. Aasiassa yhteinen etu ajaa usein yksilön edun ohi. Yksilöt pakotetaan jakamaan sijaintinsa ja datansa. Euroopassa lähtökohtana ovat ihmislähtöisyys ja yksilön oikeudet. Keinoja varmistaa näiden toteutuminen sovelluksissa ovat esimerkiksi käyttäjän antama suostumus datan jakamiseen sekä datan käytön läpinäkyvyys.

KULUTTAJINA EMME aina pysähdy ajattelemaan, mitä datallemme tapahtuu verkossa. Sitran toteuttaman Digijälkiselvityksen mukaan yhdestä esimerkkipalvelusta lähti hetkessä käyttäjää koskevaa dataa 56 eri toimijalle kaupallisiin tarkoituksiin. Tällä hetkellä yksilöllä ei käytännössä ole aitoa mahdollisuutta hallita omaa dataansa. Open Data Instituten ”Attitudes towards data etchics” -tutkimuksen mukaan 87 prosenttia kuluttajista piti tärkeänä, että organisaatiot käyttävät heitä koskevaa dataa eettisesti. 

ALUSTATALOUS ON luonut mielikuvan, että datan omistaminen on avain menestykseen. Datan jakaminen ja rikastaminen tuottaa pelkkää omistamista suurempaa arvoa. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan alustatalous on vain välivaihe matkalla nykyistä avoimempiin ekosysteemeihin, joissa datan jakaminen tuottaa arvoa kaikille toimijoille. Tulevaisuuden datamarkkinoilla dataa on mahdollista myydä kuten raaka-ainetta. Tämän tulee kuitenkin tapahtua läpinäkyvästi ja yksilön luvalla. Jokainen voi hallita omaa dataansa keskitetysti ja saada palveluja yli toimialarajojen. Perinteisessä taloudessa on paljon sääntöjä ja lainsäädäntöä, mutta datatalouden osalta näiden määrittely on vasta alussa. Tarvitsemme regulaatiota sekä yhteisiä pelisääntöjä ja standardeja vauhdittamaan datapohjaisia innovaatioita. 

SITRA ON luomassa perustaa eurooppalaiselle reilulle datataloudelle, jossa digitaaliset palvelut pohjautuvat luottamukseen ja tuottavat arvoa kaikille. Ihmisillä on oikeus yksityisyyteen ja datansa hallintaan. Yrityksillä on velvollisuus mahdollistaa tämän toteutuminen. Datan ja tekoälyn avulla voimme parantaa yhteiskunnan toimivuutta, lisätä hyvinvointia ja luoda dataohjautuvaa yhteiskuntaa – yhdessä ja luottamuksella.

Kirjoittaja on johtava asiantuntija Sitralla.

Haku