Hyppää sisältöön

Anna Pyykkö

Anna Pyykkö

14.04.2022

KUVA | JARKKO MIKKONEN KUVAUSPAIKKA | LOKAL GALLERIA

Naisille lisää valtaa, tilaa ja rahaa


KENEN KUSTANNUKSELLA? Saatoit heti miettiä. Jos pohdit näin, olet todennäköisesti mies. Jos taas nyökyttelit edes mielessäsi, olet todennäköisesti nainen tai itsesi naiseksi tunteva. 

MIKSI juuri naisille pitäisi saada lisää valtaa, tilaa ja rahaa? Eikö Suomi ole yksi maailman tasa-arvoisimmista maista? Monella mittarilla on. Ja sitten ei kuitenkaan ole. Saamme edelleen lukea esimerkiksi palkkaepätasa-arvosta, kun samalla alalla, saman tasoisessa työssä, tunnistetaan selittämättömiä palkkaeroja. 

PALKKA ON vielä helppo mittari. Mutta entä kun puhutaan vaikkapa siitä, ketkä tekevät yhteiskunnassa päätöksiä, ketkä käyttävät valtaa, kenen ääni kuuluu mediassa, millaisia asiantuntijoita ja kenen mielipiteitä meille esitellään? Toivottavasti et yllättynyt, kun todetaan heistä enemmistön olevan miehiä. Helsingin Sanomat kirjoitti vuonna 2018, että joka naista kohti HS:n jutuissa esiintyi kaksi miestä. Kolme vuotta myöhemmin tilanne oli sama. Vastaava tilanne on median osalta esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa ja Britanniassa. 

Miksi juuri naisille pitäisi saada lisää valtaa, tilaa ja rahaa? Eikö Suomi ole yksi maailman tasa-arvoisimmista maista?

EVA:N TUOREEN Lasikattomittarin mukaan suomalaisista johtajista naisia on 37,5 % ja lukema on ennätyskorkealla. Tiedotteen mukaan ”lähestymme tasa-arvon alarajaa”. Siis: lähestymme vuonna 2022 tasa-arvon alarajaa. Se on sinällään mahtavaa, mutta edellämme on muun muassa sellaisia maita kuten Bulgaria, Puola sekä Latvia, jossa 46,2 prosenttia johtajista on naisia.

YRITTÄJISTÄ puolestaan vain kolmasosa on naisia, niin Suomessa kuin Euroopan tasolla. Kun katsotaan aikaisen vaiheen rahoitusta, törmätään räikeään eroon: 93 % rahoituksesta menee yrityksille, joissa on vain miehistä koostuva perustajatiimi, 5 % ohjautuu sekatiimeille ja vain 2 % tiimeille, jotka koostuvat naisista. Siitäkin huolimatta, että naisten yritykset tuottavat tutkitusti sijoittajilleen huomattavasti enemmän, kuin miesten yritykset*. Osasitko jo arvata, että rahoittajista suurin osa on miehiä?

KUN EDELLEEN vuonna 2022 elämme tällaisessa maailmassa, me naiset tarvitsemme inspiroivia (nais)esikuvia. Naisia tarvitaan vieläkin lisää päätöksentekijöiden paikoille, vallan ohjaksiin. Niin kauan, kun miehet tekevät päätöksiä meitä koskevista asioista, oli kyseessä sitten sopiva tai sopimaton käytös, naisen keho, vanhempainvapaa, palkka, ylennys, rahoitus tai eläke, emme voi vain toivoa asioiden muuttuvan naisille suotuisiksi. 

TÄSTÄ SYYSTÄ olen itse kääntänyt urani suuntaa. Kaksi vuotta sitten sai alkunsa Female Founders Suomi -yhteisö, visionaan on rohkaista naisyrittäjiä ajattelemaan isosti ja tähtäämään korkeammalle. Tällä positiivisella tavalla voimme yhdessä muuttaa maailmaa askel kerrallaan uudenlaiseksi.

*Gender Smart Financing Investing In & With Women: Opportunities for Europe

Kirjoittaja on Female Founders Suomen perustaja.

Haku