Hyppää sisältöön

Aki Hyyppä

Aki Hyyppä

14.12.2023

Salainen ase

OPPIMINEN EI LOPU koskaan, ja juuri se on kaikkein upeinta. Uudet tekniikat, maailman muutokset ja kiihtyvällä vauhdilla ohikiitävät ilmiöt vaativat jatkuvaa opiskelua jopa kaltaiseltani paikoilleen juurtuneelta vanhalta jäärältä. Onneksi hallussani on salainen ase. Supervoimani on aina taannut, että pysyn ajan tasalla ja pärjään opinnoissani.

VARUSTAUTUMISENI alkoi jo taaperoikäisenä. Vanhempani lukivat minulle ääneen, kantoivat kirjoja kotikirjahyllyyn ja opastivat kirjastoon. Kasvoin lukijaksi. Lukeminen on minulle yhtä arkipäiväistä kuin syöminen, en ole kuunaan ajatellut harrastavani lukemista. Lukutaito on tehnyt minulle opiskelun helpoksi, osaan muodostaa pienemmistä asioista suurempia kokonaisuuksia ja kykenen liittämään tiedot ja taidot osaksi aiemmin oppimaani. Ilman hyvää lukutaitoa tämä ei olisi mahdollista. 

OLETTE VARMASTI kuulleet, että suomalaisten lukutaito on rapautunut. Peruskoulunsa päättävistä yhdeksäsluokkalaisista reilu kymmenys on niin kehnoja lukijoita, että nuoret eivät kykene jatko-opintoihin tai toimimaan kunnolla yhteiskunnan jäseninä. Eikä aikuistenkaan lukutaidolla hyvin mene, digitaalisilpun seuraaminen on mädättänyt keskittymiskyvyn pidempien, syventymistä vaativien tekstien osalta niin pahoin, että lukemisen ilo on tyystin hukassa. Suomalaisista aikuisista 60 prosenttia lukee mielestään liian vähän. 

Kirjallisuus opettaa, tarjoaa näkökulmia, herättää uusia ideoita ja pitää mielikuvituksen virkeänä.

LUKEMISEN HYÖDYT opiskelemiselle ovat kiistattomat. Lukeminen puhdistaa aivoja, ruokkii mielikuvitusta ja raivaa tilaa uusille oivalluksille. Työelämässä kannustetaan ”ajattelemaan laatikon ulkopuolelta” tai ”poistumaan mukavuusalueelta”. Miten se onnistuu, jos vastassa on pelkkiä valkoisia alueita kartalla? Kirjallisuus opettaa, tarjoaa näkökulmia, herättää uusia ideoita ja pitää mielikuvituksen virkeänä. Vain notkeaan mieleen voi päntätä uutta tietoa. 

LUKEMINEN ON kuin lenkkeilyn harrastaminen. Jos sitä ei ole tehnyt pitkään aikaan, jokainen askel ja sivu tuntuvat tuskallisilta ja tekee mieli jättää leikki sikseen. Homma ei etene. Kunto kasvaa kuitenkin kerta kerralta, juoksussa kilometrit taittuvat ja lukiessa lukunopeus kasvaa. Pian hinkuu jo kovempia haasteita, pidempiä matkoja tai massiivisia tiiliskivikirjoja. 

TÄRKEINTÄ ON muodostaa sitko, lukea usein. Kymmenen minuuttia päivässä riittää peruslukukunnon ylläpitämiseen. Oman lukemisen peruskuntokauden voi aloittaa ihan millä tahansa kirjoilla, sarjakuvilla, dekkareilla tai mistä nyt eniten tykkää. Itse elvytin lukunopeuteni pahimpien ruuhkavuosieni jälkeen lukemalla kaikki kirjahyllyni 65 Maigret’ta. Toimi esimerkkinä myös muille, näytä, että luet.

PITÄKÄÄ HUOLTA supervoimastanne, lukuilosta!

Kirjoittaja on Aku Ankka -lehden päätoimittaja.

Haku