Hyppää sisältöön

Yritysverkko suoraan pilveen

Yritysverkko suoraan pilveen

9.02.2022

Koronaviruksen vaikutuksesta lisääntynyt etätyön tekeminen on kasvattanut tietoverkkojen käyttöasteita useilla kymmenillä prosenteilla.

Lähes kaikki yritysten käytössä oleva data, sovellukset sekä palvelimet löytyvät nykyisin pilvestä. Datan siirtäminen pilveen on ilmaista, mutta sieltä pois siirtäminen puolestaan kallista. 


TEKSTI | PEKKA SÄILÄ  KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Pilvikaista tarjoaa kustannustehokkaan mahdollisuuden kytkeä toimistoverkko suoraan haluttuihin pilvialustoihin. Ehkä suurin murros Internetissä on nähty pilvipalvelujen ympärillä. Kun lähes kaikki data sekä palvelimet ovat siirtyneet pilveen, on melko harvalla yrityksellä käynyt mielessä, että myös toimistoverkko voitaisiin liittää suoraan pilveen. Suuret yritykset ovatkin tehneet näin jo pitkään. Tällaisten ratkaisujen hinnat ovat kuitenkin olleet taivaissa.

S1 Networks on halunnut tuoda pilvipalveluiden tehokkaan hyödyntämisen kaikenkokoisten yritysten saataville. Ratkaisuksi yritys on kehittänyt Pilvikaista-palvelun, joka toimii S1 Networksin päätuotteen, huippunopean valokuitupohjaisen yritysnettiliittymän rinnalla.

– Pilvikaista-palvelu mahdollistaa asiakkaillemme suoran putken heidän käyttämiinsä pilvialustoihin yritysnettiliittymämme kyljestä. Pilvikaistalla näiden alustojen nopeus, käytettävyys ja turvallisuus ovat huomattavasti parempia perinteiseen ratkaisuun verrattuna, jossa dataliikenne kulkee VPN-tunnelia pitkin julkisen Internetin läpi. Samalla pystymme jatkuvasti mittaamaan yhteyden toimivuutta ja takaamaan siihen korkean palvelutason, kertoo S1 Networksin toimitusjohtaja Thomas Willberg.

Kustannukset alas

Nykyisenä suuntauksena näyttää myös olevan se, ettei haluta olla vain yhden pilvipalvelun varassa. Puhutaan hybridipilvestä sekä monipilvestä. Hidastavana tekijänä ovat kuitenkin datan siirtohinnat pilvestä ulos tai pilvien välillä.

– Pilveen siirtäminen on ilmaista, mutta pilvestä pois siirtäminen taas kallista. Käytännössä yhden Teratavun siirto maksaa lähes 100 euroa. Tämän päivän datamäärillä hintalappu nousee nopeasti taivaisiin. Pilvikaistan käytön avulla saadaan näitä kustannuksia alas jopa 80 prosenttia, Willberg lupaa.

Pilvikaista mahdollistaa lähes kaikkien julkisten pilvialustojen, kuten Amazon Web Servicesin (AWS), Microsoft Azuren, Google Cloud Platformin (GCP) tai IBM Cloudin tehokkaamman hyödyntämisen. Eri pilvialustat voidaan yhdistää toimistoverkon lisäksi myös suoraan toisiinsa. Julkisten alustojen lisäksi tarjolla on tunnetuimpia kotimaisia ja ulkomaisia konesalitarjoajia.

Kun työnteko on riippuvainen pilvipalveluiden saatavuudesta, aiheutuu siitä myös korkeat vaatimukset nettiyhteyden lisäksi koko verkolle. Jos yhteys pätkii, alkaa myös työnteko tökkimään pahemman kerran. Nykyisin käytettävä hiuksen paksuinen valokuitu on onneksi luotettava ja sen nopeutta voidaan säädellä asiakkaan kulloistenkin tarpeiden mukaan. Lisäksi kuitu on helposti varmennettavissa kupari- tai mobiiliyhteyden yli.

– Usein yritykset eivät ehdi selvitellä yritysverkkojen mahdollisuuksia ja maksavat vuodesta toiseen isohkon summan vanhanaikaisesta ratkaisusta. Välillä kannattaisi kuitenkin tutkia, mitä markkinoilla on saatavilla. Kokonaisuuden hinta voi helposti puolittua, nopeus tuplaantua ja samalla työntekokin tehostua entisestään. Moni yritys onkin nyt poikkeusaikana herännyt miettimään ylimääräisiä kustannuseriä, ja kiinnostusta uusille ratkaisuille löytyy selvästi enemmän. Kun toimistot ovat tyhjillään, on hyvää aikaa päivittää myös verkkoyhteydet tälle vuosikymmenelle.

Käyttökokemus paranee

Uusimpaan verkkolaiteteknologiaan sisältyvän tekoälyn ja lisätyn analytiikan myötä myös toimiston lähiverkkoihin pystytään tarjoamaan paras mahdollinen käyttökokemus.

– Ei riitä, että nettiyhteys toimii, mikäli vaikkapa langattomassa lähiverkossa on pullonkaula. Käytännössä näemme heti, jos yksittäisen käyttäjän yhteys ei täytä luvattuja kriteerejä. Myös loppuasiakas saa tämän saman näkymän ja voi siten varmistua, että kaikki toimii niin kuin on luvattu. Kaikki palvelumme toimitetaan tyytyväisyystakuulla.

Analytiikan avulla voidaan tarvittaessa seurata yksittäisen käyttäjän liikennettä työasemalta maail-
malle ja nähdään tarkasti, missä mahdolliset ongelmat piilevät. Laitteet keräävät liikenteestä jatkuvasti datanäytteitä joista tekoäly osaa kaivaa esiin mahdolliset ongelmat: tökkiikö käyttäjän kone, lähiverkko, pilvessä pyörivä sovellus vai itse nettiyhteys?

– Useimmiten ongelma havaitaan ja korjataan jo ilman, että asiakas sitä huomaa. Seuraamme myös jatkuvasti asiakasyritystemme verkonkäyttöä ja ehdotamme tarvittaessa nopeuden nostoa tai laskemista. Tavoitteenamme on pitää jokainen yritysverkko niin nopeana ja luotettavana, että tehokas ja sujuva työnteko ei ole ainakaan meidän palveluistamme kiinni, Willberg kertoo.

S1 Networksin toimitusjohtaja Thomas Willberg kertoo pilvikaistan käytön laskevan merkittävästi yrityksille aiheutuvia kustannuksia.

Uusia tuulia myös etätyöhön

Etätyön lisääntyessä jatkuvasti on yhä tärkeämpää, että kotikonttorin verkko ei yski kesken videopuhelun. Moni työnantaja onkin valmis kustantamaan työntekijöilleen kotiin kiinteän laajakaistan. Myös tähän tarpeeseen S1:llä on kehitetty ratkaisu.

Pilvikaistan kylkeen liitettävällä etäkaistalla saadaan kiinteä ja tietoturvallinen yhteys toimistoverkkoon. Työntekijä kirjautuu henkilökohtaisten tunnuksien sekä mobiilisovelluksen avulla verkkoon, jonka jälkeen kotikonttorin läppäriltä avautuu suora ja suojattu yhteys yrityksen palveluihin sekä sovelluksiin. Perinteistä VPN-yhteyttä ei tarvitse muodostaa, joten viiveet ovat pienemmät ja myös käytettävyys parempi.

Muutoin etäkaistaa voidaan käyttää normaalin netin tapaan: vapaa-ajalla työntekijä ja muut perheenjäsenet voivat hyödyntää sen sisältämää nopeaa nettiä, siihen voidaan liittää viihdepaketteja sekä muita kodin laitteita. Kun kotikonttorikin on suojattu yritystason palomuurilla, on myös huomattavasti pienempi riski viedä haittaohjelmia toimistolle.

Willberg mainitsee S1 Networksin vahvuudeksi innovatiivisten ratkaisujen lisäksi myös henkilökohtaisen palvelun. Yrityksen jokaiselle asiakkaalle on nimetty omat myynti- ja teknisen puolen tukihenkilöt.

– Mittaamme säännöllisesti myös asiakastyytyväisyyttä ja olemme palkanneet sitä varten oman henkilön. Olemme alusta asti panostaneet parhaimpaan mahdolliseen hinta-laatusuhteeseen sekä asiakaslähtöiseen palveluun. Se on yksi selkeä tapa erottua kilpailijoista. Asiakaspalvelu on takuuvarmasti yksi  sellainen asia, jota ei tekoäly tai puhelinrobotti tule korvaamaan, Willberg lupaa.

S1 Networks Pilvikaista.fi

  • Pilviaikakauden tarpeisiin päivitetty, huippunopea ja valokuitupohjainen yritys- nettiliittymä.
  • Yhteydet kulkevat pilviin suorinta reittiä palveluntarjoajien runkoverkkojen läpi, ohi julkisen internetin.
  • Kaistan etuja ovat parempi käyttökokemus, korkeampi tietoturva sekä tuntuvat kustannussäästöt.



Kaikki irti valokuidun mahdollisuuksista

Tietoliikenteen datamäärät kasvavat hurjaa vauhtia. Käytettävissä olevaa tietomassaa tulee nyt ovista ja ikkunoista, ja tahti sen kuin kasvaa. Koronaviruksesta aiheutunut etätyön lisääntyminen kasvatti eri tietoverkkojen käyttöasteita useilla kymmenillä prosenteilla. 

Kasvun myötä myös yhteydet ovat kovilla. Uusia yhteyksiä, kuten valokuitua ja 5G:tä, tarvitaan tulevaisuudessa, jotta kaikki syntyvä data saadaan talteen ja uusista teknologioista pystytään puristamaan kaikki saatavissa oleva hyöty irti.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi 5G-teknologian käyttöönotossa pitää tukiasemia asentaa huomattavasti tiheämpään, kuin mihin 4G:ssä on totuttu. Kunnollisen datapeiton rakentaminen tulee viemään vuosia, jotta päästään tällä hetkellä mainostettuihin nopeuksiin, kertoo Thomas Willberg.

Julkisuudessa on käyty paljon keskustelua myös 5G:n varjopuolista, kuten huomattavasta energiantarpeesta sekä mahdollisista terveyshaitoista. Terveysriskeinä pidetään erityisesti 5G:ssä käytettävää huomattavasti korkeampaa radiotaajuutta.

– Vastaavaa taajuutta ei ole aiemmin käytetty, joten sen terveysvaikutukset selviävät vain ajan kanssa. Uuden teknologian käyttöönotossa on vielä niin monta avointa kysymystä, että yritysten ei kannata sen takia lykätä yhteyksiensä päivittämistä.

Tällä hetkellä nopein ja vakain yritysnetti syntyy valokuidun avulla. Valokuidun kaistanleveys skaalautuu lähes rajattomasti eikä se ole myöskään altis häiriöille, kuten kupari- ja mobiiliyhteydet. Lisäksi tärkeä ominaisuus on, että valokuidussa lähtevä ja saapuva data liikkuvat yhtä nopeasti, eli yhteys on aidosti symmetrinen.

Haku