Hyppää sisältöön

Yrityspalveluista eväitä kasvuun

Yrityspalveluista eväitä kasvuun

18.02.2022

Patrik ja Pia Edman saivat kasvuvalmentaja Johanna Puhtilalta vinkkejä tuoreen yrityksensä kehittämiseen.

Kaarinalainen taiteen verkkokauppa Taiko haki alkutaipaleelleen vauhtia Turku Science Park Oy:n kiihdytysohjelmasta. 

TEKSTI I RIKU NÄSÄNEN KUVA I ANTTI RANKI

Kaarinalaiset Pia ja Patrik Edman avasivat marraskuussa 2016 suomalaiseen taiteeseen erikoistuneen verkkokauppa Taikon. Pian yritystoiminnan käynnistämisen jälkeen he hakivat mukaan Turun seudun kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n BusinessUp-ohjelmaan. 

Ohjelma on tarkoitettu tuoreille startup-yrityksille, joiden liikeidea mahdollistaa nopean ja jopa kansainvälisen kasvun.

– Osallistuminen kymmenen viikkoa kestäneeseen ohjelmaan toi monipuolista osaamista. Sen kautta meille avautui uusia verkostoja ja saimme arvokasta vertaistukea, Pia Edman kertoo.

Pandemia lisäsi kasvua

Oman osaamisen lisääntyessä ja konseptin kehittyessä yrittäjien usko oman idean kantavuuteen vahvistui. Joulukuu 2019 oli käännekohta, sillä silloin kuukausimyynti ylitti kuukausittaiset kulut. Uuden jännityksen aiheen toi pian sen jälkeen alkanut koronapandemia. 

– Olimme aluksi aivan kauhuissamme ja ajattelimme, että juuri alkanut kasvu tyssää alkuunsa. Pian huomasimme, että kävikin päinvastoin: ihmisillä oli aikaa sisustaa kotia ja panostaa taiteeseen. Niinpä myyntimme vilkastui huimasti, Patrik Edman muistelee.

Lopulta vuonna 2020 Taiko toimitti noin kolme kertaa enemmän taideteoksia kuin edellisvuotena ja liikevaihto ylitti 250 000 euroa. Vuonna 2021 liikevaihto nousi jo lähelle 400 000 euroa. Viime syksynä yritys palkittiin myös valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjä-kilpailun yleisöäänestyksen suosikkina.

Uusyritysneuvonta tukee yrittäjiä matkan varrella 

Kaikki uudet yritykset eivät osoittaudu välttämättä menestyskonsepteiksi. Uusyritysneuvonta on kuitenkin yksi Turun seudun kuntien tarjoamista palveluista kaikille yrittäjyyttä suunnitteleville ja alkuvaiheen yrityksille.

– Uusyritysneuvontaa hyödyntäneistä uusista yrityksistä 80 prosenttia toimii vielä viiden vuoden kuluttua yrityksen perustamisesta. Kaikkien yritysten kohdalla vastaava luku on 50 prosenttia, kertoo Turku Science Park Oy:n kasvuvalmentaja Johanna Puhtila. 

Turku Science Park Oy palvelee myös jo pidempään toimineita yrityksiä uusyrittäjien lisäksi. Monet Turun seudun kunnat sijoittuvat yrittäjäystävällisten kuntien ranking-listoilla kärkipaikoille. Niille onkin tärkeää, että yritykset saavat apua kaikissa tilanteissa – oli kyse sitten yritystoiminnan kehittämisestä ja kasvattamisesta, kansainvälisten osaajien rekrytoimisesta tai vaikka liiketoiminnan jatkajan löytämisestä.

– Yksi Turun seudun vahvuuksista on yhteistyö. Täällä korkeakoulujen, elinkeinoelämän ja julkisten toimijoiden välinen yhteistyö ja yhteydenpito on jatkuvaa. Sen ansiosta niin startupeille kuin vakiintuneemmille pk-yrityksille on tarjolla monipuolisesti erilaisia verkostoja ja palveluita, jotka synnyttävät hedelmällisen alustan kasvulle, Puhtila tiivistää.

TURKUBUSINESSREGION.COM

Tutustu Turun seudulla uusille yrittäjille tarjolla oleviin palveluihin: Ideasta yritykseksi | Turku Business Region

Turun seutu tarjoaa yritys- ja innovaatiotoiminnalle vahvat lähtökohdat: Tervetuloa Turun seudulle | Turku Business Region

Haku