Hyppää sisältöön

Yrittäjää tuetaan yhteisön sykkeessä

Yrittäjää tuetaan yhteisön sykkeessä

2.11.2023

Laajentuva Yrityspuisto Syke sijaitsee logistisesti ajatellen erittäin hyvällä paikalla. Tampereen ja Porin lisäksi Turku ja Rauma satamineen eivät myöskään ole kaukana.

Tampereen kainalossa sijaitseva yrityspuisto Syke on tiivis toimintaympäristö osaavaa alihankintaverkostoa tarvitseville, kasvaville teollisuus- ja asiantuntijayrityksille koosta riippumatta.

TEKSTI anne korkala | kuva sastamalan kaupunki


Sastamala tarjoaa uusille yrityksille helpon alun valmiissa ekosysteemissä. Yrityspuisto Syke kasvaa vanhan teollisuusalueen yhteyteen, jota laajennetaan kaavoittamalla uusia yritystontteja. Lisäksi alueen vapaille toimistotiloille kehitetään uutta käyttöä.

Sykkeen vahvuutena on valmis yrityskanta, jossa osa toimijoista tuottaa palveluita toisille puiston yrityksille. Teollisuusyrityksille on tarjolla kunnossapito- ja kiinteistönhuoltopalveluja sekä mittalaitteiden kalibrointipalvelua. Alueella toimii tällä hetkellä 12 yritystä työllistäen yli 200 henkilöä. Laajennuksen myötä toimitilojen määrä kolminkertaistuu mahdollistaen yli 100 000 kerrosneliön lisärakentamisen.

– Haemme ympäri Suomea yrityksiä, jotka etsivät yritystonttia tai toimitilaa logistisesti keskeiseltä paikalta, Sastamalan elinkeinojohtaja Ursula Lumme kertoo.

Metallia ja älykkäitä ajoneuvoja

Sastamalan sijainti on erinomainen: matkaa Tampereelle on alle 50 kilometriä. Rauman, Turun ja Porin satamat ovat myös lähellä.

– Yritysverkostomme ovat yhteisöllisiä. Ihmiset tuntevat toisensa, yhteistyö on luontevaa ja kaupungilta saa henkilökohtaista palvelua, Lumme lupaa.
Sastamalassa on vahvaa osaamista esimerkiksi metalli- ja kumiteollisuudessa. Hedelmälliseen maaperään on syntynyt kasvuyrityksiä, kuten terveysteknologiayritys Lojer sekä cleantech-yritys Vexve. Huomattavan moni yritys toimii ajoneuvoteollisuudessa tehden sekä kokoonpanotyötä että materiaali- ja osavalmistusta – mukaan lukien Fortacon kokoamat älykkäät ajoneuvot.

Osaavaa työvoimaa tuottaa paikallinen ammatillinen koulutuskuntayhtymä Sasky. Lisäksi tehdään tiivistä yhteistyötä Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa.
Yrityspuiston taustalle on haettu laajasti näkemyksiä tulevaisuuden trendeistä, yritysten ja työelämän tarpeista sekä erilaisista innovaatiotapahtumista ja –kampanjoista.

Tulevaisuudessa korostuu ekologisuus, joustavuus ja yritysten välisen yhteistyön tärkeys. Pienet yritykset ja startupit kaipaavat yhteisöllisiä toimitiloja ja koordinoitua verkostotoimintaa oman osaamisen lisäämiseksi. Kaikkea osaamista ei myöskään kannata ylläpitää itse, vaan yritykset toimivat yhteistyökumppaneiden kanssa.

Olosuhteet yrittämiselle ovat mainiot: alueella on valokuitutietoliikenneyhteydet, biovoimaan perustuva kaukolämpöverkko sekä biopohjaista prosessihöyryä. Erikoisuutena on koeajoalue raskaille ajo-neuvoille sekä mahdollisuus normaalia korkeammin turvaluokiteltuihin tiloihin.

– Sastamalassa on hyvä olla ja yrittää. Tästä kertoo myös valintamme Pirkanmaan vuoden 2019 yrittäjyys- ja elinvoimakunnaksi. Sykkeestä halutaan tehdä kaupungin yhteinen yritysten kohtaamispaikka, jossa toivottavasti tulevaisuudessa toimii myös toimistohotelli. Meille ovat tervetulleita kaiken kokoiset yritykset, Lumme toivottaa.

YRITYSPUISTO SYKE

  • Sykkeen uudet yritystontit tulevat varattavaksi vuoden 2019 aikana, kunnallistekniikan rakentaminen alkaa 2020.
  • Alueelle sijoittuvalla yrittäjällä on vielä mahdollisuus vaikuttaa yritystonttinsa kaavoitukseen.
  • Rakennettavien tonttien lisäksi valtateiden 11 ja 12 varrelta on saatavilla jo valmiita tontteja.

sykesastamala.fi

Haku