Hyppää sisältöön

Ympäristöystävällistä energiaa auringosta

Ympäristöystävällistä energiaa auringosta

11.03.2022

Aurinkosähkö on puhdas energiamuoto ja pitkän elinkaarensa ansiosta ympäristöystävällinen sekä vastuullinen valinta. 

Sähkön hinnan nousu on saanut monet etsimään korvaavia ratkaisuja sähkölämmitykselle.


TEKSTI | MIA HEISKANEN   KUVA | MY SOLAR

My Solarin teknologiajohtaja Timo Anttila on tehnyt pitkän uran aurinkosähköjärjestelmien parissa. Keskustelemme aurinkosähköstä My Solarin tiloissa Anttilan ja yhtiön toimitusjohtaja Carita Kourtin kanssa. My Solar on pari päivää aiemmin järjestänyt verkkotapahtuman aurinkosähköstä ja vastannut kuluttajien kysymyksiin.

– Aurinkosähkö on järkevä ratkaisu monelle, sillä oma sähkön pientuotanto vähentää ostosähkön tarvetta: sen avulla voi varautua sähkön hinnan nousupaineeseen sekä hinnoittelun rakenteen muutoksiin ja vaihteluun. Siihen kuitenkin liittyy myös epätietoisuutta ja jopa väärinymmärryksiä, joita haluamme omalta osaltamme hälventää My Solarin tapahtumissa. Se on mielestämme vastuullista toimintaa kuluttajien suuntaan, Kourti kertoo.

Aurinkosähkö on järkevä ratkaisu monelle.

My Solarin toimitusjohtaja Carita Kourti

– Valoisana aikana aurinkopaneelit tuottavat sähköä reippaasti yli oman tarpeen, ja kun ne kytketään älykkääseen automaatiojärjestelmään, ylituotannon voi ohjata fiksusti vaikkapa sähköauton latauspisteeseen tai lämminvesiboileriin. On kuitenkin hyvä ymmärtää se asia, että aurinkosähkö on aina osa kokonaisratkaisua. Se ei siis yksin ratkaise esimerkiksi omakotitalon energiantarvetta, Anttila kertaa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Anttila kertoo, että My Solarilla on älykäs Home Manager -ohjauslaitteisto, jolla ylituotetun sähkön voi ohjata haluttuun kohteeseen. Samassa järjestelmässä voi seurata verkossa sähköntuottoa ja tehdä tarvittavat muutokset ohjauksiin. Näin oman kodin sähköntuotantoa voi optimoida näppärästi omalta kotisohvalta tai etänä. 

Järjestelmä mitoitetaan

Kourti painottaa, että My Solar suunnittelee asiakkaalle aina oikein mitoitetun kokonaisratkaisun, joka vastaa kotitalouden kulutusta. 

– Kerromme toki reilusti myös sen, mikäli kohde ei ole mielestämme tuottoarvoltaan riittävä aurinkosähkön hyödyntämiseen. 

Tarkka seula tuotteissa

My Solar on tarkka myös tuotevalinnoissaan.

– Tuotteen on oltava sellainen, johon luotamme itsekin sataprosenttisesti. Siksi valitsimme Sunpowerin aurinkopaneelit. Vaakakupissa painoivat tietysti tekniset ominaisuudet, mutta eettisyys oli myös ratkaiseva tekijä, Anttila korostaa ja jatkaa:

– Teknisesti Sunpowerin paneelit olivat ylivertaisia muihin verrattuna: ne ovat jopa NASAn valinta.  Solujen materiaali on taipuisaa, joten ne kestävät hyvin äärimmäisiä sääolosuhteita, eivätkä heikkene samalla tavoin kuin monet muut paneelit. Niiden hyötysuhde on korkea, mikä tarkoittaa, että pieneltäkin kattopinta-alalta saa huomattavasti enemmän aurinkosähköä. Ja jos lumi peittää osan paneelista, ei se vaikuta koko paneelin tuottoon. 

Kourti kehottaakin kuluttajia tarkkaavaisuuteen aurinkosähköjärjestelmän vertailussa. 

– Moni kiinnittää huomiota wattipiikkiin, vaikka se tarkoittaa paneelin nimellistehoa. Se ei siis ole sama asia kuin paneelin tuotto.

Kannuksessa sijaitseva kasvinviljelytila otti käyttöönsä aurinkosähkön. Aurinkoenergialla lämmitetään muun muassa maatila.

Aurinkopaneelit kestävät eettisen tarkastelun

– Olemme hyvin tarkkoja tuotteiden vastuullisuuden läpinäkyvyydestä aina raaka-aineista tuotantoon. Sunpowerin paneelit kestävät eettisen tarkastelun, sillä niiden raaka-aineena käytetty pii louhitaan lähituotantona Norjasta ja itse tuotteet valmistetaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, joten niiden valmistuksessa ei käytetä lapsi- tai orjatyövoimaa. Voimme siis seisoa vakaasti tuotteidemme takana, ja siksi niistä on ilo kertoa asiakkaille, Anttila summaa. 


Kasvinviljelyä Kannuksen aurinkovoimalassa

MY SOLAR tarjoaa laadukkaita ja monipuolisia aurinkosähköratkaisuja niin yksityishenkilöille kuin yrityksille.Yksi yrityksen lukuisista tyytyväisistä asiakkaista on Kannuslainen maanviljelijä Juha Aitta.

– Meillä on Kannuksessa kasvinviljelytila, jonne halusimme investointikohteen. Meille oli tärkeää, että kohteen tuotto olisi mahdollisimman helppo ennustaa etukäteen. Päädyimme My Solarin toimittamaan 48 paneelin aurinkosähkövoimalaan, Aitta kertoo.

Aitalla on elektroniikan insinöörikoulutus, ja hän on työskennellyt aiemmin elektroniikkateollisuudessa, joten tehdessään taustatutkimusta erilaisista aurinkopaneelivaihtoehdoista ja -teknologioista Sunpowerin hinta-laatusuhde ja patentoitu rakenne vakuuttivat maanviljelijän.

– Sunpowerin kenno on valmistettu joustavasta materiaalista, joten se kestää mekaanista rasitusta ja lämpötilavaihteluita. Siksi se tuntui varmalta valinnalta. Sunpowerin vahvuus on myös se, että vaikka paneeli on osittain lumen peitossa, ei se alenna koko paneelin tuottoa. 

– My Solarilta löytyi vankkaa kokemusta tuoton ohjauksen optimoinnista, josta oli puolestaan meille suuri apu kun suunnittelimme aurinkovoimalamme tuoton ohjausta. 

– Maatilalla sähkön käyttökohteita ovat lämmitys, varaston tuuletus ja lajittelulinjasto. Home Manager -verkkosovellus on kätevä apuri, sillä voin seurata paneelien toimintaa verkossa vaikka ympäri vuorokauden, Aitta kehuu.

Haku