Hyppää sisältöön

Ympäristöystävällinen koti modernilla tehdastuotannolla

Ympäristöystävällinen koti modernilla tehdastuotannolla

15.06.2021

Puukoti Group Oy:n toimitusjohtaja Simo Pitkälän ja kaupallinen johtaja Antti Seppisen mukaan puu materiaalina tekee sisäilmasta terveellisen ja tunnelmasta lämpimän.

Puukodeilla perinteinen rakennusosaaminen yhdistyy moderniin tehdastuotantoon. Pitkän linjan ammattilaiset ovat nyt siirtyneet ulkoilmasta sisäolosuhteisiin, jossa laatu on valvottua ja kuivaketju turvattua.

Teksti Mari Korhonen  Kuva Riku Kylä

Puukoti Group Oy valmistaa moderneja koteja suomalaisille perinteitä ja ympäristöä kunnioittaen. Kotimaan metsien luonnollisista raaka-aineista valmistetut kodit kestävät aikaa ja säästävät luontoa.

– Kunnioitamme rakentamisessamme ihmistä, luontoa ja alueen asuinympäristöä. Yhdessä asuinalueen arkkitehtien kanssa näemme vaivaa sen eteen, että onnistumme räätälöimään rakennuksen tontin sijaintiin sopivaksi. Asuntojen ympäristöystävällinen lämmitys ja ilmanvaihto sekä kestävät materiaalit puolestaan takaavat sen, että asunnossa on helppo elää ja hyvä hengittää. Monipuoliseen rakentamiseen taipuva puu tekee sisäilmasta terveellisen ja tunnelmasta lämpimän, Puukoti Groupin kaupallinen johtaja Antti Seppinen kuvailee.

Puukoti on ekoteko

Puun käyttö rakennusmateriaalina vähentää merkittävästi rakennusteollisuuden tuottamaa hiilijalanjälkeä, sillä puurakentaminen on koko elinkaarensa ajan muita rakentamisen muotoja ympäristöystävällisempi ratkaisu.

– Mikä olisikaan parempi rakennusmateriaali suomalaisille kodeille kuin omissa metsissä kasvava puu. Raaka-ainetta ei tarvitse kuskata ympäri maailmaa, ja kaiken lisäksi kotimetsien oma puu toimii myös hiilinieluna ympäristölle. Hiilipäästöt pelkästään rakentamisen aikana ovat jopa 70 % betonirakennusta pienemmät, Puukoti Groupin toimitusjohtaja Simo Pitkälä vertaa.

Etelä-Suomen seudulle puurakenteisia koteja valmistava Puukodit on poikkeuksellisen ympäristöystävällinen myös valmiiden moduulien logistiikkaan kytkeytyvässä ympäristökuormassaan.

– Tyypillisesti rakennusten moduuleja kuskataan Suomen halki satoja kilometrejä. Meidän kohteemme sijaitsevat pääsääntöisesti muutaman kymmenen kilometrin päässä tehtaaltamme, joten fossiilipolttoaineen kulutuksemme on pieni, Pitkälä kertoo.

Puukoti Groupin toteuttama puutalo Helsingin vehreälle Leivosentielle.

Laadukasta tehdastyötä

Puukodit valmistetaan nykyisin Järvenpään tehtaalla tarkasti valvotuissa olosuhteissa.

– Sarjatuotannon ehdottomana etuna on se, että asunnot liikkuvat, eivätkä miehet. Näin pystymme valvomaan prosessia paremmin ja tarttumaan mahdollisiin epäkohtiin välittömästi, Pitkälä kertoo tasalaatuisen työn taustatekijöistä.

Suojatuissa sisäolosuhteissa rakennetut Puukodit pysyvät kuivina rakentamisen alusta loppuun asti.

– Tehdasrakentamisella estämme työmaarakentamisessa aina läsnä olevan kastumisen riskin. Kuivat olosuhteet rakentamisvaiheessa tarkoittavat terveellistä hengitysilmaa asumisvaiheessa, Pitkälä toteaa.

Nykyisin valvotuissa tehdasolosuhteissa Järvenpäässä rakentamisprosessi on hallittu ja kuivaketju katkeamaton. Henkilöstölle tehdasolosuhteet näyttäytyvät turvallisina työolosuhteina ja Puukotien asukkaille tasalaatuisuutena ja terveellisinä elinolosuhteina.

– Siirryttyämme tehdasvalmisteiseen tuotantoon muun muassa selkäsäryistä johtuvat sairauspoissaolot ovat vähentyneet merkittävästi, kun rakennusmateriaalin kantamisen määrä on vähentynyt ja rakentamiseen käytettävä teknologia kehittynyt, Pitkälä kertoo.

Haku