Hyppää sisältöön

Ympäristöalan kasvuyhtiöille vauhtia pörssilistautumisesta

Ympäristöalan kasvuyhtiöille vauhtia pörssilistautumisesta

23.02.2022

Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman ja Loudspringin toimitusjohtaja Jarkko Joki-Tokola uskovat, että sijoittajien kiinnostus ilmastoteknologiaan lisääntyy tulevaisuudessa.

Loudspring on pörssilistattu sijoitusyhtiö, jonka salkussa on kymmenkunta ympäristöalan kasvuyritystä. Sijoittajan näkökulmasta osake tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa hajautetusti useaan kasvuyhtiöön.


TEKSTI | ANNA GUSTAFSSON   KUVA | JOONA RAEVUORI

Loudspringin toimisto Helsingin Kampissa on sekoitus tavallista toimistoa ja yrityshautomoa. Tiloissa sijaitsee myös muutaman Loudspringin salkkuun kuuluvan yrityksen toimitilat – ainakin siihen asti, kunnes yritys kasvaa niistä ulos, kertoo sijoitusyhtiön toimitusjohtaja Jarkko Joki-Tokola

Loudspringin ydinsijoituksiin kuuluvat voimalaitosten hyötysuhdetta parantava Eagle Filters, ruokahävikkiä vähentävä alustayritys ResQ Club, rakennusten energiatehokkuutta kehittävä ohjelmistoyritys Nuuka sekä teollisuuden vesien kierrätysteknologiaa toimittava Sofi Filtration. Lisäksi salkussa on Ruotsissakin listattu ohjelmistoyritys Enersize, joka parantaa teollisten prosessien resurssitehokkuutta. Suurin yksittäinen omistus on Eagle Filtersissa, josta Loudspring omistaa 80 prosenttia. Kaikkiaan portfoliossa on kymmenen ympäristöalan kasvuyritystä. 

Rahoitusta listautumalla

Loudspring raportoi yritystensä kehittämien teknologioiden avulla säästyneistä hiilidioksidipäästöistä ja vedenkulutuksesta kattavasti. Tämä on sijoittajille tärkeää, sillä moni ympäristöalan kasvuyrityksistä kiinnostunut sijoittaja toivoo sijoitukseltaan tuoton lisäksi myös vaikuttavuutta. 

– Vaikuttavuuden edellytyksiä ovat skaalautuva teknologia, kannattavuus ja kasvu. Kun nämä toteutuvat, sijoittajalla on mahdollisuus kasvattaa yhtiöitä, joiden vahvistuessa kasvavat niin taloudelliset tuotot kuin positiiviset ympäristövaikutuksetkin, Joki-Tokola kuvaa. 

Suomessa ei ole monta listautunutta sijoitusyritystä, mutta esimerkiksi Ruotsista vastaavia esimerkkejä löytyy. Helsingin pörssissä Loudspring on listattu Nasdaq First North -markkinapaikalle. First North on maailmallakin ainutlaatuinen, sillä pohjoismaissa on listattu myös hyvin aikaisen vaiheen yhtiöitä. Suomen First North -listalla on jo 51 yritystä, kertoo Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman.

– Nasdaq First North -kasvumarkkina on noussut johtavaksi markkinapaikaksi Euroopassa. Listautumisen kautta innovatiiviset kasvuyhtiöt voivat hankkia oman pääoman ehtoista rahoitusta. Loudspring on hieno esimerkki cleantech-yhtiöihin sijoittavasta, positiivisen ympäristövaikutuksen yhtiöstä, Husman sanoo. 

Osaksi hajautettua salkkua

Loudspring sopii Joki-Tokolan mukaan osaksi hajautettua sijoitussalkkua, varsinkin sijoittajille, joita kiinnostaa mahdollisuus vaikuttaa ympäristöön. Hän kehottaa sijoittajia vertailemaan listattuja sijoitusyhtiöitä ja suoria sijoituksia startup-yhtiöihin. Pörssiosakkeisiin pääsee kiinni milloin tahansa pienemmällä pääomalla, ja niistä voi myös irtautua vapaammin. Sijoittamista ympäristöteknologiaan voi ajatella myös hiilijalanjäljen kompensaationa. 

Kärsivällisyyttä sijoittajalta kuitenkin vaaditaan, sillä Loudspringin salkussa olevista yrityksistä moni on vielä kasvun alkuvaiheessa. Joki-Tokola sanoo, että ydinyhtiön on tarkoitus saada kassavirtapositiivisiksi mahdollisimman pian. 

Tuloksella vaikuttamista

Joki-Tokolan mukaan kaikkialla maailmassa vain joka kymmenes startup-yhtiö tuo sijoittajalle sen verran voittoa, että se kattaa muihin yhdeksään yhtiöön sijoitettujen varojen tappiot. Hänen mukaansa Loudspring tekee kuitenkin paljon työtä valitakseen parhaat yritykset omistukseensa, ja useat yhtiöt ovat jo päässeet hyvään kasvuun. 

Listautumisen myötä Loudspring on saanut julkisuutta, ja pörssiyhtiönä sen toiminta on pääomarahastoja avoimempaa. Joki-Tokolan mukaan parantamisen varaa on edelleen siinä, kuinka paljon Loudspring kertoo ulospäin omasta ja salkkuyhtiöidensä liiketoiminnasta.

Loudspringin salkussa on ollut eri aikoina paremmin ja huonommin menestyneitä yrityksiä ja myös osakekurssi on ollut volatiili. Joki-Tokola uskoo, että sijoittajien kiinnostus yritykseen lisääntyy ilmastoteknologian merkityksen kasvaessa, vaikka kasvuyhtiöihin sijoittamiseen aina liittyykin suuria riskejä. Hän kertoo miettineensä paljon yrityksen identiteettiä ja tavoitteita aloittaessaan toimitusjohtajana puolisen vuotta sitten. 

– On äärimmäisen tärkeää, että teemme taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa. Se on tärkeää paitsi sijoittajillemme, myös ympäristön kannalta. Talouden moottori on lopulta kaikkein voimakkain moottori.

Haku