Yhteistyö siivittää kivivillan uusiokäyttöä

Paroc, Lassila & Tikan-oja sekä Eko-Expert ovat luoneet kierrätysjärjestelmän kivivillan uusiokäyttöön. Nyt myös Skanska on lähtenyt kestävään liikkeeseen mukaan.
TEKSTI JA KUVA | PAROC
Skanskan tavoitteena on, että sen toiminta on hiilineutraalia vuoteen 2045 mennessä. Työmaiden osalta tavoitteeseen voidaan vaikuttaa muun muassa koneiden käytöllä ja polttoainevalinnoilla sekä lämmitystarpeen optimoinnilla ja jätteiden kierrätyksellä. Uuden jätedirektiivin myötä nousevat kaatopaikkajätteen maksut ovat myös kannustin kierrätyksen tehostamiselle.
– Skanskalla on rakennusyrityksistä tämän hetkisiin kierrätysmahdollisuuksiin nähden korkea kierrätysaste, ja he ovat tehneet sen eteen töitä jo kymmenen vuotta, avaa Skanska-asiakkuutta hoitava L&T:n asiakkuuspäällikkö Jari Heino.
Kierrätyksen onnistuminen vaatii, että työmaalla on selkeät asentajaryhmäkohtaiset ohjeet sekä eri jakeita varten merkityt astiat lähellä. Kun lajittelusta huolehditaan, myös työturvallisuus paranee, kun paikat ovat siistit. Villan määrä jätteiden kokonaisuudessa on kohtuullisen vähäinen, ja pienien materiaalivirtojen kierrättäminen on aina haasteellisempaa.
– Mutta nyt, kun mukana on meidän ja Skanskan lisäksi kivivillan tuottaja Paroc sekä jatkojalostuksesta vastaava Eko-Expert, homma on saanut ihan uusia kierroksia, kertoo rakennusalan kierrätysasioita lähes 17 vuotta kehittänyt Heino.
Skanskan työmailla käytetään vuosittain tuhansia kuutioita kivivillaa, ja leikkuuhukkaa syntyy väistämättä kymmeniä kuutioita joka kuukausi. Sen kierrätys säästää sekä euroja että ympäristöä.
– Kun Paroc otti yhteyttä vuosi sitten, näimme heti, että tämä on erinomainen idea. Tämä on myös työntekijöille asenteen muokkaamista vihreämpään ajatteluun. Pienetkin muutokset toimintatavoissa saavat aikaan isomman muutoksen, jolla pääsemme kierrätystavoitteisiimme. Kun mukaan saatiin myös L&T ja voitiin varmistua kierrätysprosessin toimivuudesta, päätös oli helppo tehdä, kertoo Skanskan tuoteryhmäpäällikkö Tiina Reynish.
Kivivillan kierrätystä on lähdetty kokeilemaan Skanskan muutamilla pääkaupunkiseudun työmailla. Kun uusille työmaille tehdään jätehuoltosuunnitelma, otetaan jatkossa villankeräys aina huomioon.
Nostaa kierrätysastetta
Varsinkin pääkaupunkiseudun työmailla on tilaa rajallisesti, ja siksi jätehuolto vaatii huolellista suunnittelua. Villankeräysastioille on kuitenkin löytynyt tilaa.
– Tontit ovat ahtaita, mutta hyvin astiat on saatu mahtumaan. Itse työntekoon yksi lajiteltava lisäjae ei sinänsä vaikuta, koska jäte lajitellaan heti syntypisteellä, työn ohessa. Ympäristöarvot ovat meille tärkeitä, ja haluamme olla alan ykkönen. Alalla on herätty siihen, miten iso vaikutus lajittelulla on jätehuollon kokonaiskustannuksien pienentämiseen, sanoo Skanskan logistiikan aluevastaava Iiris Kuru Kaupunkiympäristötalon työmaalla.
Kurun mukaan villankierrätys on helppo tapa nostaa työmaan kierrätysastetta. Pilottihankkeessa yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on ollut sujuvaa. Asenteet kierrätystä kohtaan ovat muuttuneet ajoista, jolloin rakennustyömailla oli sekajätelava ja seurana korkeintaan toinen lava puujätteelle.
– Kun pidin 15 vuotta sitten ensimmäistä lajitteluinfoa, vanhan liiton kundit sanoivat, että ”me ei tultu tänne siivoamaan”. Nyt tilanne on toinen. Samalla tavalla kuin suojavälineet, oikeaoppinen kierrätys pitää olla firman ainoa ja oikea toimintatapa, jota kaikki noudattavat, Heino summaa.

Kerätystä kivivillasta valmistetaan puhallusvillaa
TEOLLISUUSALUEELLA Helsinki-Vantaan lentokentän takana jyrää rekkojen liikenne, mutta Eko-Expertin tontille kaartaa kevyempi L&T:n kuorma-auto. Sen kontista puretaan rakennustyömaalta tulevia kivivillan keräysastioita. Villa jatkaa pyöräkuormaajan kauhassa puristimeen, johon mahtuu villaa tiukasti pakattuna viitisen tonnia. Kaikki se on puhallusvillan raaka-ainetta.
Rakennusteollisuudesta ja työmailta kerätty villa kuidutetaan laitteessa, joka repii ja möyhentää villan tietokoneohjatussa prosessissa juuri oikean laatuiseksi puhallusvillaksi. Tehokkaimmillaan jalostus leikkuuhukasta puhtaaksi puhallusvillaksi voidaan tehdä työmaalla. Laitteisto viedään rakennustyömaan pihalle, leikkuuhukka kerätään ja kuidutetaan sekä puhalletaan talon ullakolle.
Eko-Expertin toimitusjohtaja Ilari Hirvensalon mukaan paine keräämisen tehostamiseen tulee kaikkialta yhteiskunnasta. Hirvensalon mielestä se on vain hyvä asia.
– Kaikki haluavat kierrätystä, me haluamme puhdasta raaka-ainetta. Aiemmin haasteena on ollut logistiikka, mutta nyt aika on kypsä uudelle askeleelle.