Hyppää sisältöön

Yhteistyö luo ammattilaisia

Yhteistyö luo ammattilaisia

5.02.2021

Riki Hyppönen opiskeli Kouvolan seudun ammattiopistossa ravintola-alaa monipuolisesti ja sai alasta laajan kokonaiskuvan.

Kouvolan seudun ammattiopisto kouluttaa yhteistyössä yritysten kanssa elintarvike- sekä ravintola- ja catering-alan ammattilaisia. 

Teksti Outi Rantala  Kuva Marja Seppälä

Elintarvikealan perustutkinnossa voi Kouvolan seudun ammattiopistossa opiskella elintarviketeknologian osaamisalaa, leipomoalan osaamisalaa ja liha-alan osaamisalaa.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinnossa voi puolestaan opiskella kokiksi tai tarjoilijaksi. Mahdollisuutena on myös suorittaa Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto, eli niin sanotun dieettikokin tutkinto.

Riki Hyppönen sai opintonsa valmiiksi joulukuussa 2020. Hänen valintanaan oli laaja kattaus alasta.

– Halusin valita useita erilaisia opintoja, että saisin monipuolisen käsityksen koko alasta. A lá carte -puoli kiinnostaa eniten.

Hyppönen innostui ruoanlaitosta jo lapsena mummon keittiössä.

– Mummolan täysi jääkaappi on jäänyt mieleen. Kiinnostus ruokaan heräsi jo silloin ja kasvoi koulun kotitaloustunneilla. Lähdin opiskelemaan kaksoistutkintona ravintola- ja catering-alaa sekä lukio-opintoja.

Työssäoppiminen kehittää

Hyppönen on suorittanut omat työssäoppimisjaksonsa paikallisissa ravintoloissa.

– Käytäntö opettaa työergonomiaa ja tehokkaita työtapoja. Pitää olla aidosti kiinnostunut, että voi kehittyä tasaisesti, ja että koulussa opituista asioista on hyötyä.

Hyppönen on työskennellyt sekä salin puolella että keittiössä. Hän myös tunnistaa omat vahvuutensa. 

– Olen parhaimmillani keittiössä. Tykkään yksityiskohdista ja pipertämisestä. Nautin aterian esillepanosta ja usean ruokalajin päivällisten valmistamisesta. 

Seuraavaksi Hyppösellä on edessään asepalvelus. Urheileva nuori mies on hakenut erikoisrajajääkärikoulutukseen. Armeijan jälkeiset suunnitelmat ovat vielä avoinna.

– Mahdollisesti pyrin yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.

Opintoja useaan ammattiin

  • KSAO on monialainen oppilaitos, joka työllistää noin 270 henkilöä. 
  • KSAO:ssa opiskelee vuosittain runsaat 3 000 henkilöä tutkintoperusteisessa koulutuksessa sekä täydennyskoulutuksessa. 
  • Oppilaitoksella on järjestämislupa 51 perustutkintoon, 15 ammattitutkintoon sekä kahdeksaan erikoisammattitutkintoon. 
  • Koulutustarjontaa tarkastellaan vuosittain työelämän tarpeiden mukaan. Täydennyskoulutukset, lyhytkurssit sekä maahanmuuttajillesuunnattu koulutus täydentävät tarjontaa.
  • KSAO.FI

Opiskelija tuo lisäkäsiä

Yrittäjä Mimosa Koskipuro ottaa mielellään ahkeria ja oma-aloitteisia opiskelijoita työssäoppimiseen. Työntekijätkin ovat olleet tyytyväisiä osaavista lisäkäsistä.

– Opiskelijat ovat kertoneet, että heidän on ollut hyvä olla meillä. Työntekijäni suhtautuvat heihin myönteisesti. Mehän koulutamme heistä mahdollisia tulevia työkavereitamme, Koskipuro kertoo.

Mimosan Aito -ravintolassa on seitsemän työntekijää, joista kolme on valmistunut kokiksi Kouvolan seudun ammattiopistosta. Tällä hetkellä kaksi KSAO:n opiskelijaa opiskelevat Mimosan Aidossa työelämässä oppimisen jaksoa.

Kolme vuotta yrittäjänä toiminut Koskipuro laajensi loppukesällä ravintolansa toimintaa. 

– Lounaan lisäksi meillä on nyt iltaisin a lá carte ja baari. Toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Olen asennoitunut niin, että pandemian vuoksi asetetut rajoitukset eivät kestä ikuisesti. Kun palataan normaaliin, alamme rekrytoida lisää henkilökuntaa.

Opiskelijoiden ohjaamisessa Koskipuro pitää tärkeänä vastuun antamista. Vaatimusten pitää myös olla tasapainossa osaamisen kanssa.

– Vaikka vaaditaan, ei luoda paniikkia, ja annetaan opiskelijalle monenlaisia tehtäviä. Opiskelija voi esimerkiksi valmistaa lounaalle yhden lämpimistä ruoista. Työt sujuvat monesti paremmin, kun saa ottaa vastuuta ja toteuttaa tehtäviä itsenäisesti. Ravintola-ala on minulle sydämenasia, joten haluan auttaa motivoituneita opiskelijoita tulemaan alalle, Koskipuro kertoo.

Finnish Food Factory Oy:llä valmistetaan kastikkeita ja juomia vähittäiskaupalle. Yritys tarjoaa harjoittelupaikkoja KSAO:n opiskelijoille.

Räätälöityä työvoimaa

UHT-tuotteita valmistavan Finnish Food Factory Oy:n tuotantojohtaja Kari Rantanen kertoo, että yritys on mukana tammikuussa 2021 alkaneessa Kouvolan seudun ammattiopiston kokeilussa, jossa opiskelija vaihtuu seitsemän viikon välein lukukauden aikana.

– Elintarvikealan koulutus aloitettiin KSAO:ssa reilu vuosi sitten ja yhteistyö on käytännön osalta vasta alkamassa, mutta odotukset ovat korkealla. Näistä opiskelijoista saamme itsellemme kesätyöntekijät ja tulevaisuuden tekijät. Mikäli tarve ja sopivuus kohtaavat, olemme myös valmiita jatkamaan opiskelijan kanssa oppisopimuksella koulutuksen loppuun asti. 

Rantanen huomauttaa, että opiskelijoilla on yhteistyön ansiosta paremmat mahdollisuudet työllistyä jopa ennen opintojen päättymistä. Kokemusta karttuu etenkin elintarvikkeen valmistusprosessista ja laadunvalvonnasta. 

– Koulu antaa hyvät valmiudet elintarvikealalle. Tuotantomme vaatii kuitenkin erikoisosaamista, joten perehdytämme työntekijät vielä omiin tuotantotarpeisiimme.

Kouvolan seudun ammattioppilaitoksessa on tehty mittava saneeraus keittiötiloissa, jotka valmistuivat syksyllä 2020. Uudistetuissa ja nykyaikaisissa tiloissa opiskelijat voivat opiskella uusien laitteiden ja uuden teknologian myötä ammattilaisiksi ja näin työelämä saa myös uusia osaajia omiin tarpeisiinsa. Opiskelemaan voi hakeutua yhteishaulla ja jatkuvalla haulla.

Näkökulmia liike-elämän kiinnostavimmista teemoista.

Tänne loput leipiksestä. Otskot boldattuna, teksti tyyli paragraph.

Haku