Hyppää sisältöön

Yhteisön voimalla huipulle

Yhteisön voimalla huipulle

6.11.2023

Vimpelin Lakeaharjulta aukeaa upea näkymä Euroopan suurimmalle kraatterijärvelle, Lappajärvelle. Geologisesti arvokas Lakeaharju on kraatterin kohonnutta reunaa.

Suuren kraatterijärven rannalla sijaitsevassa Vimpelissä on Suomen toiseksi korkein teollistumisaste väkilukuun suhteutettuna. Yrittäjien ja koko yhteisön arkea ohjaa vahva yhteishenki.

TEKSTI OUTI RANTALA | kuva VIMPELI

Lappajärven itärannan suuret teollisuusyritykset luovat juuri nyt uusia työpaikkoja. Vimpelissä ja naapurikunnassa Alajärvellä on satoja yrityksiä, jotka tarvitsevat ammattilaisia koko ajan lisää. Pieni ja ainutlaatuinen Vimpelin kunta toivoo lisää asukkaita täyttämään kasvavat työvoimatarpeet.

Vimpelissä on kaunis luonto ja turvallinen elinympäristö. Kuntaan rakastuu kuitenkin vahvan yhteisöllisyyden vuoksi.

Kuvittele, jos ympärivuotinen koti sijaitsisi järven tai joen rannalla, jossa voisi raskaan työviikon päätteeksi pulahtaa vilpoiseen veteen oman rantasaunan löylyistä.

Kunnassa on tarjolla kolmisensataa omakotitalotonttia ja myös edullisia remonttikohteita asunnonetsijälle.

Vimpeli tarjoaa tontteja edullisimmillaan saada eurolla ja jo noin 10 000 eurolla voi saada hyvän kokoisen jokivarsitontin. Lisäksi kunnalla on käynnissä kampanja, jossa rakennettavan omakotitalon liittymät saa ilmaiseksi. Kunnan omistamista kiinteistöistä voisi löytyä sopivia kokonaisuuksia majoitustoimintaa harjoittaville yrityksillekin.

Vimpeli on hyvä asuinpaikka silloinkin, jos työpaikka sijaitsee muualla. Etäisyydet ovat kohtuulliset ja naapurissa on Alajärvi sekä tunnin ajomatkan sisällä esimerkiksi Seinäjoki, Tuuri ja Ähtäri.

Paluumuuttajat arvostavat turvallista ympäristöä ja yhteisöllisyyttä, jonka noin 3 000 asukkaan kotikunta pystyy tarjoamaan. Vimpelistä lähdetään usein opiskelu-paikan perässä, mutta osa kunnasta muuttaneista tulee takaisin, kun perheen perustaminen alkaa olla ajankohtainen asia.

Vimpeli tarjoaa tonttien ja työpaikkojen lisäksi hyvät peruspalvelut. Erityisesti paikkakunnan päivähoitoa ja kouluja arvostetaan asukkaiden keskuudessa, sillä ryhmäkoot ovat pieniä ja yhteisöllisyys näkyy myös lasten ja nuorten arjessa.

Matkailutoimijoita kaivataan

Vimpelin teollisuusmäen yrityskeskittymästä lähtee rakennustuoteteollisuuden tuotteita ympäri maailmaa. Naapurikunnan puolella sijaitsevan alumiiniklusterin kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Työtä riittää tulevillekin vuosille paljon.

Vimpelillä on logistisesti erinomainen sijainti. Logistiikka onkin eräs tärkeä kriteeri yrityksille, jotka toimivat alueella.

Suuryritysten imussa moni pienempikin yritys menestyy. Kunta tukee yritysten toimintaedellytyksiä muun muassa tarjoamalla sopivia tiloja ja tontteja. Kunnan ja yritysten välinen keskustelu on monipuolista ja yhteistä kehittämishalua löytyy, sillä kunta haluaa olla asioiden mahdollistaja, ei varsinainen toimija. Vimpeli esittääkin kutsun kaikille yrityksille, yrittäjille ja yrittäjähenkisille toimijoille tulla toteuttamaan liikeideaansa kuntaan. Kunta kaipaa muun muassa huoltamo-, majoitus-, matkailu- ja ICT-yrittäjiä ja yrityksiä.

Uusia yrittäjiä sekä palveluita tarvitaan. Meiltä saa tuen lisäksi oikeat puitteet.

Esimerkiksi entisen Järviseudun sairaalan ja Rauhakartanon pappilan tiloja tai Vieresniemen järvenrantapalstaa voisi muokata monenlaiseen käyttöön, kuten majoituspalveluihin, hoiva-alan toimintaan tai vaikka ICT-alan yritykselle.

Entisen sairaalan tiloissa voisi olla myös etätyömahdollisuuden tarjoava toimistohotelli. Kunnan tavoite onkin nyt yhdessä eri toimijoiden kanssa kehittää sairaala-alueelle uutta käyttötarkoitusta.

Huipputason yhdistykset

Vimpelissä on vireä yrittäjäyhdistys, jonka Suomen Yrittäjät palkitsi äskettäin aktiivisuudestaan vuoden paikallisyhdistyksenä.

– Tuomme oman osuutemme yhteisöön. Teemme paljon yhteistyötä Vimpelin Vedon kanssa järjestämällä tempauksia ja tapahtumia. Vimpelin Yrittäjien puheenjohtaja Susanna Korkiatupa kertoo.

Korkiatupan mukaan yhteisöllisyys tekee Vimpelistä erityisen – se on hyvä paikka yrittää ja elää.

– Meillä yrittäjät eivät kadehdi toisensa menestystä, vaan aina autetaan toista ja kokeneemmat antavat neuvoja uusille yrittäjille.

Kunnan ei tarvitse järjestää kaikkea omin resurssein, vaan sen tehtävä on luoda edellytyksiä yritystoiminnalle muun muassa matkailu- tai vapaa-ajan toiminnoissa.
– Vesiurheiluun liittyvälle yritystoiminnalle olisi hyvät puitteet. Voisi olla sup-lautailua, melontaa ja muuta aktiviteettia. Myös alueen riistamaastot ovat erinomaiset.

Pesäpallomatkailussakin on potentiaalia. Vimpelin Veto on vuosia keikkunut miesten superpesiksen kärkijoukkueena. Ansaittu menestys houkuttelee laajempaa yleisöä.
– Saarikenttä on nähtävyys sinänsä, mutta pesäpallovieraille sekä vilkkaalle ohikulkuliikenteelle saisi olla tarjolla monenlaista oheistoimintaa, siksi uusia yrittäjiä ja palveluja tarvitaan. Meiltä saa tuen lisäksi oikeat puitteet.

Haku