Hyppää sisältöön

Yhteisöllisyys tuo kunnalle kasvua

Yhteisöllisyys tuo kunnalle kasvua

20.04.2021

Multian kierrätyspisteen työpajaohjaaja Pirkko Sydänmaa kertoo kierrätyspisteestä tulleen kuntalaisten kesken suosittu kohtaamispaikka, jossa vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan ajankohtaisista asioista.

Multia elää luonnonkauniissa maisemassa keskellä Suomea. Kirkonkylässä sykkii yhteisöllisyyden sydän: kierrätyspiste, joka tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa ja toimii tärkeänä kohtaamispaikkana.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Sanni Hirvonen

Kierrätyspisteen kuntouttavalle työtoiminnalle ja kehitysvammaisten päivätoiminnalle on kunnostettu tilat Metsä-Multian omistamaan kiinteistöön, joka sijaitsee Multian keskustassa.

– Kierrätyspisteellä voi näyttää osaamisensa ja tehdä merkityksellistä työtä, sanoo työpajaohjaaja Pirkko Sydänmaa

Kierrätyspisteen toiminnassa on mukana tällä hetkellä 12 henkilöä. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuu kunnassa olevia työttömiä, joille räätälöidään kullekin sopivat työtehtävät. Kuntoutuksessa hyödynnetään monialaisia verkostoja: tavoitteena on lisätä ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

Pienen kunnan ilmapiirissä korostuu varhainen välittäminen ja yhteisvastuu. Kun asukkailta kysyttiin kunnan vahvuuksia, tärkeimmiksi voimavaratekijöiksi nimettiin juuri yhteisöllisyys, turvallisuus ja luonnonläheisyys. Nämä näkyvät myös kuntastrategiassa.

Välittäminen on näkynyt nuorten ongelmien selvittämisessä yhteistuumin ja kadonneen vanhuksen etsinnöissä ison joukon voimin. 

Kierrätystä ja kohtaamisia

Kierrätyspisteestä on tullut kuntalaisille kohtaamispaikka. Sinne tuodaan kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa kierrätettäväksi. Tuotteet lajitellaan, hyllytetään ja tarvittaessa kunnostetaan. Tavaraa voi tuoda ja viedä, mutta raha ei liiku. Oleellista kierrätyspisteen toiminnassa on juurikin maksuttomuus.

– Meille tuodaan erilaisia vaatteita, kodin tekstiilejä, taloustavaraa, kirjoja, harrastelehtiä, työkaluja ja sähkölaitteita, Sydänmaa luettelee.

Tavaran ohella kierrätyspisteessä vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan ajankohtaisista asioista. Myös kesävieraat piipahtavat siellä mielellään katsastamassa valikoimaa ja saamassa vinkkejä vaikkapa remonttitarpeisiin.

Palveluita luonnon rauhassa

Multian kunta on halunnut satsata erityisesti eri ikäisten ja vaihtelevissa elämäntilanteissa olevien palvelutarjontaan. Esimerkkinä käy investointi pian valmistuvaan kouluun. Lapsiperheitä palvelee integroitu koulupäivä harrastuksineen.

Kunnassa jokaisella tontilla ovat sekä luonto että palvelut lähellä. Etätyöläisille kunta tarjoaa turvallisen asuinympäristön ja mahdollisuudet monipuoliseen luonnossa liikkumiseen kesät talvet. Luontopolut, vaellusreitit ja järvikierrokset avautuvat aivan nurkan takaa.

– Elämä ja arki ovat täällä kiireettömiä, eikä mihinkään tarvitse jonottaa. Meillä on latuja mutta ei laturaivoa, Sydänmaa vinkkaa.

Matkailupalveluja on Multiassa jo tarjolla jonkin verran, mutta vielä on myös hyödyntämättömiä mahdollisuuksia muun muassa luontomatkailualan yrittäjille. 

Multian vetovoimatekijät ja kiertotalous Muki -hanke on Keski-Suomen Liiton, Multian kunnan ja Kehittämisyhtiö Keulink Oy:n rahoittama hanke.

Haku