Hyppää sisältöön

Yhteishenki tasoittaa aloittavan yrittäjän tietä

Yhteishenki tasoittaa aloittavan yrittäjän tietä

23.12.2021

Jaakko Pohjola Oy:n toimitusjohtaja Virpi Pohjola haluaa tarjota osaavalle työvoimalle näköalapaikan Pälkäneen vilskeessä. 

Aktiivinen ja kehittyvä Pälkäne houkuttelee työvoimaa ja yrityksiä monipuolisella tonttitarjonnalla sekä kattavilla yrityspalveluilla. Uusi yritysalue alkaa rakentua tämän vuoden aikana. 

TEKSTI | ANNE KORKALA  KUVA | EINO ANSIO

Paikallinen sanonta ”Pälkäneellä voi olla arkenakin lomailla” juontuu maalaismaisesta ympäristöstä, upeasta luonnosta ja pikkukylistä sekä monimuotoisista vapaa-ajan mahdollisuuksista. 

Elinkeinojohtaja Jaana Koiviston mukaan Pälkäneellä on helppo yhdistää arkeen lomakylän elämää. Palvelut ovat lähellä ja helposti saavutettavissa eikä työmatkaan kulu liikaa aikaa. Asuminenkin on huokeampaa kuin ruuhka-Suomessa. 

– Työpäivän jälkeen voi hypätä maastopyörän selkään ja lähteä polkemaan Laipanmaan upeille maastoreiteille, mennä laskettelemaan tai hyödyntää kunnan uutta liikuntakeskusta, Kostia Areenaa. Suositussa mökkikunnassa on myös upeat vesistöt ja vaikuttavaa kulttuurihistoriaa, luettelee Koivisto. 

Noin 6500 asukkaan lisäksi kunnassa on nelisen tuhatta mökkiä. Mökkeilijät lisäävät palvelujen määrää ja niiden kulutusta. Yrityksiä kunnassa on 550, ja uusia on tulossa. 

– Yksityisten palveluiden määrä asukaslukuun nähden on suuri, mikä tuo myös uusille yrittäjille mahdollisuuksia, Koivisto jatkaa. 

Käytännönläheinen apu yrittäjille löytyy omasta kunnasta. Pälkäneellä on poikkeuksellisen kattavat neuvontapalvelut sekä toimiville että aloittaville yrityksille. 

– Etumme on se, että ihmiset tuntevat toisensa ja kynnys toimia yhdessä on matala. 

Pyrimme olemaan mahdollisimman joustavia ja miettimään asiat toimivasti olipa kyse tonttia kaipaavasta perheestä, yrityksestä tai yrityksen ja työvoiman kohtaamisesta. 

Ammattiosaajia kaivataan 

Kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy on pyörittänyt liiketoimintaansa Pälkäneellä 50 vuotta. 

Yritys on tunnettu erikoiskuljetusten luotettavana suorittajana, jonka asiakaskunta on laaja ja monimuotoinen. 60 henkilöä työllistävällä toimijalla on 43 yhdistelmäajoneuvoa, viisi kuljetusalaan liittyvää sisaryritystä sekä tarve autoalan moniosaajille. 

– Alkujaan asiakkaana oli enemmän paikallisia yrityksiä. Nyt työmaat ovat menneet kauemmaksi, mutta me olemme pysyneet Pälkäneellä, koska sijainti on ajo-ajallisesti erinomainen, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Virpi Pohjola

Jaakko Pohjola on vain yksi pälkäneläisyrityksistä, joilla olisi töitä tarjolla. Ammattitaitoista väkeä kaipaavat myös esimerkiksi malli-ja muottivalmistukseen erikoistunut JTH-Service, autokorjaamo Kolari-Special sekä kunnossapitokoneita valmistava Soukkio. 

Yritystontit myyntiin 

Teollisuutta palvelevia yrityksiä houkutellaan kuntaan uudella, 30 hehtaarin yritysalueella, joka sijaitsee keskustan tuntumassa 12-tien varressa. Loppuvuodesta 2020 myyntiin tulevat tontit ovat herättäneet mukavasti kiinnostusta. Yksi tonteista on jo varattu. 

– Kantavana ajatuksena kaavoituksessa on joustavuus. Yritys saa päättää mihin se haluaa sijoittua, joten jätimme lohkomisen kaavasta pois, Koivisto kertoo. 

Roholan uuden asuinalueen väljät tontit mahdollistavat ekologisen rakentamisen, ilmansuuntien huomioimisen sekä passiivisen lämpöenergian hyödyntämisen pientalorakentamisessa. Alue sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kostianvirran kupeessa keskustan palveluiden, koulujen ja päiväkotien ulottuvissa. 

– Meiltä saa avaimet käteen -omakotitalon 250 000 eurolla. Suosittujen minitalojen kustannukset jäävät vielä tämän alle, Koivisto kertoo. 

Pälkäneen tahtotila on pitää koko kunta asuttuna ja kylät elinvoimaisena. Kunnan toteuttaman valokuituyhteyden viimeinen rakennusvuosi käynnistyi juuri. 

– Haluamme luoda työpaikkoja ja panostaa kunnon yhteyksiin. Kattava ja etätyön mahdollistava valokuituyhteys on merkittävä etu maalaiskunnalle, asukkaille ja yrittäjille. 

Yhteys tuntuu myös yrittäjän kukkarolla. 

– Meillä on toistasataa matkapuhelinliittymää ja säästöt ovat olleet melkoiset, kun vaihdoimme Pälkäneen valokuituun, Pohjola kertoo. 

Tonttien ja mielenkiintoisten uranäkymien kylkeen Pälkäne tarjoaa leppoisampaa arkea, yhteisöllisyyttä ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Luopioisten ja Pälkäneen yhdistyttyä hyvähenkisen yrittäjäporukan yhteistyö on laajentunut entisestään. Koivisto on huomannut, että asiointi on helppoa, kun ihmiset ovat toisilleen tuttuja. 

– Tämä tasoittaa myös aloittavien yrittäjien tietä, Koivisto lupaa. 

Haku