Hyppää sisältöön

Helpotus vuosikymmenten seisomatyön aiheuttamiin jalkakipuihin löytyi kengistä

Helpotus vuosikymmenten seisomatyön aiheuttamiin jalkakipuihin löytyi kengistä

23.01.2024

Kybun-jalkineiden ilmatyynypohja pienentää jalkoihin kohdistuvaa painetta ja on hellä nivelille.

Vuosikymmenten työskentely keittäjänä jätti Raija Heinikosken jalkoihin jälkensä, ja kivun vuoksi hänen ei tehnyt mieli enää lenkkeilläkään. Apu löytyi kuitenkin Kybun-kengistä, joiden avulla hän voi jälleen nauttia päivittäisistä kävelylenkeistään.

TEKSTI ja kuvat medishop

Vietämme paljon aikaa istuen, ja kun kävelemme tai seisomme, on alusta usein kova ja joustamaton. Myös arki- ja työkengät tukevat jalkaa jopa passivoivalla tavalla, ja niiden pohjat ovat monesti kovuudessaan ankaria jalkapohjille.

Erityisesti paljon työssään seisovien ja kävelevien jalat altistuvat jatkuvasti rasitukselle, joka ajan kuluessa voi alkaa oireilla jalkojen väsymyksen tunteena sekä jalkakipuina. Rasitus saattaa ajan oloon aiheuttaa kantapäähän todella kivuliaan plantaarifaskiitin eli kantakalvon tulehduksen, tai pahentaa jo syntynyttä nivelrikkoa ja nivelten kulumia.

Raija Heinikoski työskenteli ennen eläköitymistään 40 vuotta keittäjänä eri kouluissa. Taakse jääneet työvuodet sisälsivät lukemattoman määrän seisottuja työtunteja ja käveltyjä kilometrejä. Vanhemmiten työvuosien kuorma alkoi tuntua myös jaloissa, kun hänellä todettiin plantaarifaskiitti.

– Jalat olivat työuralla kovilla, ja vanhemmiten se alkoi tuntua. Lopulta jaloissa ja polvissa alkoi olla jo niin paljon kipua, ettei tehnyt enää mieli lenkkeilläkään, Heinikoski kuvailee.

Liikkumisen ilo kuitenkin palautui, kun Heinikosken tuttava suositteli hänelle Kybun-kenkiä – sittemmin paluuta entisiin jalkineisiin ei ole ollut.

Kivut kaikkosivat, liikkumisen riemu palasi

Heinikoski hankki ensimmäiset Kybun-kenkänsä kaksi vuotta sitten, ja on ollut ostokseensa erittäin tyytyväinen – niin tyytyväinen, että suositteli kenkiä myös tyttärelleen, joka hankki sellaiset myös itselleen.

Tyytyväisyyteen oli perusteensa, sillä uudet kengät palauttivat liikkumisen riemun.

– Kipua ei ole enää polvissa tai muuallakaan, ja nyt saatan taas käydä kahdesti päivässä neljän viiden kilometrin kävelylenkeillä. Kovimpien kipujen aikaan moinen ei käynyt edes ajatuksissa, Heinikoski luonnehtii tapahtunutta muutosta.

Uusien jalkineiden hankkimisen aikaan kivut olivat niin suuret, että kotona avojaloin kävelykin tuotti vaikeuksia.

– Jalkoihin sattui niin, että oli pakko putsata ulkokengiksi tarkoitetut Kybunit ja käyttää niitä sisälläkin, jotta liikkuminen onnistui, Heinikoski muistelee kahden vuoden takaista aikaa.

Hänen onnekseen kivut ovat nyt helpottaneet, ja kenkien riisuminen kotona on taas mahdollista.

Kybun-jalkineet hoitavat syytä, eivät oiretta

Kubyn-jalkineilla vaikutetaan juuri oireet synnyttävään rasitukseen. Niiden pehmeä ilmatyynypohja pienentää jalkoihin kohdistuvaa painetta, mutta vaikutustapa on tätäkin moninaisempi.

– Kipu on kehon keino ilmaista, että jokin ei toimi kehossa oikein. Kivunhoidossa on tärkeää löytää kivun aiheuttaja ja hoitaa sitä, ei ainoastaan tuntemaamme oiretta, Heinikoski avaa.

Raija Heinikoski käyttää Kybun-kenkiään lähes kaikkialla.

Kybun-jalkineilla kävellessä saadaan välitön kontakti kivun aiheuttajaan, jonka vuoksi myös oire helpottaa nopeasti. Jalkineiden ilmatyynypohja on hellä nivelille sen ainutlaatuisen kimmoisan elastisen rakenteen vuoksi. Niveliin kohdistuva paine vähenee jo ensimmäisellä askeleella, kertoo Medishopin fysioterapeutti Henna Vähä-Hakula.

Kybun-jalkineiden pohja muotoutuu käyttäjänsä mukaan niin, että kehon paino jakautuu jalkapohjalle mahdollisimman luonnollisesti ja tasaisesti vähentäen painetta kantapäältä ja päkiältä. Kimmoisa pohja aktivoi jalan pienimmätkin lihakset niveliä tukemaan. Lisäksi Kybun-jalkineilla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia koko kehon asentoon ja tätä kautta voi saada helpotuksen myös alaselkäkipuihin tai muihin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin.

Kybun-mallistosta löytyy kymmeniä eri vaihtoehtoja sandaaleista talvikenkiin saakka.


Tutustu Medishopin Kybun-mallistoon osoitteessa: medishop.fi.

Kybun jalkineita ja kybun työpistemattoja myyvät Medishop myymälät Helsingissä ja Turussa.

Medishop Helsinki, Topeliuksenkatu 3, 00260 Helsinki, 020 155 00 40

Medishop Turku, Viilarinkatu 5, kauppakeskus Länsi 1, 20302 Turku, 020 155 00 42

Haku