Hyppää sisältöön

Vuokratuottoa varastoista

Vuokratuottoa varastoista

11.01.2021

Tilavuokrauspalvelusta vastaava johtaja Maarit Helander kertoo, että Talliosakkeen kohteissa vuokratuotto asettuu tyypillisesti 6-8 prosentin tuntumaan.

Yritys- tai harrastuskäyttöön rakennettujen tilojen vuokraus kiinnostaa yhä useampaa kiinteistösijoittajaa. Talliosakkeet ovat oiva keino hajauttaa osakesalkkua ja tuovat mukavan tuoton.

TEKSTI | OUTI RANTALA   KUVA | OUTI NEUVONEN

Talliosake tunnetaan erityisesti varasto-, huolto-, tuotanto- ja liikekiinteistöjen rakentamisesta sekä kiinteistöosakkeiden myynnistä, mutta yritys on jo kolmen vuoden ajan tarjonnut myös laillistettua vuokrauspalvelua tilojen ostajille.

– Autamme tiloja ostaneita asiakkaitamme löytämään sopivan vuokralaisen. Toimintamme alkuvuosina ostaja oli pääsääntöisesti myös tilan loppukäyttäjä, mutta nykyään noin puolet myymistämme tiloista menee vuokrattaviksi loppukäyttäjille, kertoo Talliosakkeen tilavuokrauspalvelusta vastaava johtaja Maarit Helander.

Talliosake on perustettu Oulussa vuonna 2010. Ensimmäinen halli rakennettiin Rovaniemelle. Nykyisin Talliosakkeen rakentamia tiloja löytyy Oulun lisäksi ympäri Suomen, muun muassa pääkaupunkiseudulta, Turusta, Kaarinasta, Pirkanmaalta, Jyväskylästä ja Lahdesta. Talliosake kuuluu noin 500 työntekijää työllistävään DEN-konserniin, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli noin 170 miljoonaa euroa.

– Tavoitteenamme on, että osakkeen hankkiminen meiltä olisi mahdollisimman helppoa ostajalle. Toimintojemme ansiosta pystymme toteuttamaan tilat laadukkaasti alusta loppuun, maanrakennuksesta moderniin talotekniikkaan. Tilat ovat tavallisesti kooltaan 10–80 neliömetriä, mutta niitä voi yhdistelemällä muuntaa kunkin asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin sopiviksi, Helander jatkaa. 

Matalan kynnyksen ratkaisu

Helanderin mukaan moni kotoa käsin toiminut pienyrittäjä on löytänyt heidän kauttaan ensimmäisen toimitilansa.

– Uudelle yrittäjälle tämäntyyppinen ratkaisu tarjoaa mahtavan tilaisuuden siirtyä yritystoiminnassaan eteenpäin, ehkä askeleen ammattimaisempaan suuntaan. Vuoden sopimuksella pääsee jo erittäin hyvin alkuun.

Osakkeita ovat hankkineet niin uudet kuin kokeneemmatkin sijoittajat.

– Ihmisiä kiinnostaa tallisijoittaminen. Vuonna 2015 havaitsimme, että sijoitusmalliin oli potentiaalia. Siksi lähdimme kehittämään vuokrausvälitystä, että voimme palvella sijoittajia kokonaisvaltaisesti. 

Vuokratason määrittämiseksi Talliosakkeen asiantuntijat tekevät tarkan arvion jokaisesta kohteesta. 

– Vuokratasoon vaikuttavia asioita ovat muun muassa sijainti sekä tilojen koko ja varustelu. Olemme pitäneet vuokrahinnoittelun avoimena. Lisää hyödyllistä tietoa löytyy kotisivuiltamme, Helander neuvoo.

Kolme vuotta sitten käynnistetyn sijoitusmallin ensimmäiset sijoittajat olivat Talliosakkeen asiakkaita, jotka suosittelivat palvelua edelleen muille mahdollisille uusille asiakkaille. 

– Tavoitamme uusia sijoittajia pääosin omien kotisivujemme kautta. Olemme esitelleet palveluitamme mahdollisille sijoittajille myös esimerkiksi valmennusyhtiö Varapuun tilaisuuksissa. Meillä toimii Sijoittajarinki, joka saa ensimmäisenä tiedon vuokrattavista osakkeista. Talliosake on hyvä hajautuskohde, johon on helppo sijoittaa. Prosentuaalisesti vuokratuotto liikkuu noin 6-8 prosentin tietämillä, Helander paljastaa.

Tilat käyttäjän mukaan

Tilojen käyttötarkoitukset vaihtelevat paljon. Noin 60 prosenttia Talliosakkeen tiloista on yrityskäytössä, loput yksityisten ihmisten varasto- tai harrastetiloina.

– Rakennamme tiloja monenlaisiin tarpeisiin. Säädökset vaikuttavat siihen, mitä miltäkin tilalta vaaditaan. Esimerkiksi alkuvuosina huomasimme, että autokorjaamoilla ja autopesuloilla oli tarvetta toimitiloille, joista piti löytyä muun muassa kattava ilmanvaihto, vedeneristys sekä pihasta öljyn- ja hiekanerottelukaivot, Helander sanoo.

Kaikki hallit on rakennettu niin, että yksittäisiin tiloihin pääsee ajamaan autolla. Jokainen tila on lisäksi oma, itsenäinen yksikkönsä, esimerkiksi sähkö ja vesi suoritetaan kulutuksen mukaan. Sähköllä toimivat nosto-ovet helpottavat tavaroiden siirtelyä.

– Muun muassa rakennusalan yrittäjille on tyypillistä, että he säilyttävät tiloissa päivittäin tarvitsemiaan tavaroita ja työkaluja, mutta varsinainen työnteko tapahtuu muualla. Silloin päivittäisen tavaroiden kuljettamisen pitää onnistua vaivattomasti.

Myös kiinteistöjen älytekniikkaan kiinnitetään huomiota. Esimerkiksi ovien avaukset hoituvat etäyhteyksin.

– Tilan omistaja tai haltija voi antaa tavarantoimittajalle ovikoodin, ohjelmoida oven avautumaan tiettynä päivänä tiettyyn aikaan tai avata oven etäyhteydellä. Älytekniikalta vaaditaan tällaisissa kiinteistöissä eri asioita kuin kodeissa.

Talliosakkeen uutena merkittävänä kuviona on hiljattain aloitettu yhteistyö sijoitusyhtiö Taalerin kanssa.

– Rakennamme heille kokonaisia halleja ja huolehdimme tilojen vuokrauksesta. Tämä kattaa Suomessa ja Ruotsissa noin 700 tilaa.

Talliosakkeen hallinnointipalvelu on myös ollut erittäin suosittua.

– Teemme sijoittajan puolesta niin paljon kuin mahdollista. Hallinnointipalvelu on nyt tauolla sen suosion vuoksi eli tällä hetkellä uusia sijoittajia ei voida liittää palveluun, mutta tilanne on väliaikainen.

Haku