Hyppää sisältöön

Vuodot esille ja katteet kuntoon

Vuodot esille ja katteet kuntoon

7.03.2023

Controlitin avulla voidaan tarkastaa, että uusi kate on pitävä. Helppo ja nopea tarkastus tehdään korkeajännitteisellä tarkastuslaitteella.

Kun kiinteistönomistaja haluaa varmistaa kattonsa pitävyyden, KattoHoiva auttaa. Yrityksen asiantuntijat tekevät vesikatteiden kuntoarviot ja -tutkimukset sekä korjaavat kattovuodot. 

TEKSTI | JUKKA NORTIO   KUVA | KATTOHOIVA

Korjaamme kattovuotoja laidasta laitaan. Kunnostamme ja tiivistämme peltejä, käytämme nestemäisiä vedeneristeitä ja huollamme sekä korjaamme kermikattoja tulitöinä, KattoHoivan toimitusjohtaja Mika Ruotsalo kertoo.

Kun KattoHoivan asiantuntijat tutustuivat kattovuotojen paikannusta ratkaisevasti helpottavaan innovatiiviseen Controlit-järjestelmään, päättivät he aloittaa materiaalin maahantuonnin Suomeen. 

– Vuotojen paikantaminen on erittäin vaativaa isoilla tasakatoilla. Innostuimme heti Controlitista, kun ymmärsimme, että sillä voidaan paikallistaa ja minimoida vahingot huomattavasti aiempaa helpommin.

Controlit asennetaan uudisrakennusvaiheessa 50 metrin rullista eristemateriaalin ja katemateriaalin väliin. Käännetyissä kattorakenteissa, pihakansilla tai saneerauskohteissa Controlit asennetaan pohja- ja pintakermin väliin.

Controlit on 0,16 millimetriä paksua palokäsiteltyä lasikuitupohjaista materiaalia, joka levitetään katolle kattokermin tapaan. Sen pinnalla on 50 nano-
metrin sähköä johtava pinnoite, joka on pohjamateriaaliin höyrystämällä liitettyä ruostumatonta terästä.

– Ruostumattoman teräksen nanopinnoite varmistaa sen, että Controlit johtaa sähköä 40-50 vuotta.

Katteen pitävyyden tarkastus hoituu vaivattomasti

Controlitin avulla voidaan tarkastaa, että uusi kate on pitävä. Helppo ja nopea tarkastus tehdään Controlitin korkeajännitteisellä tarkastuslaitteella. Kattoa voidaan tarkastaa Controlitin tarkastuslaitteella noin 300 neliömetriä tunnissa.

Eristeet voivat olla pitkään märkinä, ennen kuin käyttäjät huomaavat sen.

KattoHoivan toimitusjohtaja Mika Ruotsalo

Menetelmällä löydetään nopeasti vuodon paikka toisin kuin perinteisellä padotuskokeella, joka vain paljastaa katon vuodon, mutta vuotopaikan löytäminen voi olla vaikeaa. Järjestelmä soveltuu katteille, jotka eivät johda sähköä. Näitä ovat muun muassa bitumikermi- ja pvc-katteet.

Vuotava katto ei aina näy sisälle

Suomessa Controlit on asennettu muun muassa Technopolis Innopoli 4:ään Espoossa ja Vilpen tehtaalle Mustasaaressa. Baltiassa Controlitilla on runsaasti teollisuuden, kaupan ja asuinrakennusten referenssejä kuten Continentalin rengastehdas Kaunasissa ja Riikan rautatieaseman yhteydessä sijaitseva Origo-ostoskeskus. Asennettuja kohteita on yhteensä yli 80, jotka kattavat kaikkiaan yli 300 000 neliömetriä. Kohteita löytyy myös Italiasta, Norjasta, Ruotsista ja monesta muusta maassa. 

Vuotava katto ei aina näy sisälle päin. Eristeet voivat olla pitkään märkinä ilman, että kiinteistön käyttäjät havaitsevat asiaa. Kostea eriste aiheuttaa kiinteistölle melkoisen energiahukan, sillä kastuneen eristeen lämmöneristyskapasiteetin R-arvo voi laskea jopa 40 prosenttia. Tämä puolestaan merkitsee lämpöhukkaa talvella ja lämpimän ilman virtaamista rakennuksen sisälle kesällä.

– Kun huolehdimme, että katot ovat tiiviitä ja eristeet kuivia, varmistamme kiinteistön energiatehokkuuden.

Controlitin käyttö on kätevä keino varmistaa katon pitävyys ennen kuin sinne asennetaan aurinkopaneelit.

– Katon tarkastus on lähes mahdotonta sen jälkeen, kun paneelit ovat paikalla, Ruotsalo sanoo.

Haku