Hyppää sisältöön

Voiko vastuullisen maukas tomaatti kasvaa pohjolassa?

Voiko vastuullisen maukas tomaatti kasvaa pohjolassa?

29.10.2021

Suomen ensimmäisessä puolisuljetussa kasvihuoneessa tuotetun NAMSin hiilijalanjälki on tuontitomaatteihin verrattuna pienempi.

Aivan kuten viineissä, tomaateissakin on eroja, eikä halvalla saa hyvää. Porissa kasvaa suussa sulavia ja vastuullisia tomaatteja.

Teksti Mari Korhonen   Kuva Argifutura

Vuonna 2016 Sveitsissä menestyksekästä sijoituskonsultin uraa rakentava parikymppinen Sebastian Anttila jätti työnsä Zürichin pankkimaailmassa ja muutti isänsä sukujuurille Satakuntaan. Intohimo ruokaan ja kunnioitus luontoon olivat nostattaneet poltteen tehdä jotain merkityksellistä ruoantuotannon alalla. Anttila päätti sijoittaa vastuulliseen tomaatinviljelyyn, ja paikaksi valikoitui pohjoinen ja pimeä Suomi. Moni ajatteli Anttilan olevan järjiltään, mutta hänellä oli visio. 

– Teknologia taklaa pimeyden haasteet. Vastuullisessa viljelyssä sateestakin on hyötyä kasvien kastelussa ja Suomessa maan hinta on halvempaa kuin esimerkiksi Sveitsissä. Anttila kilpailutti isänsä synnyinseudun lähikunnat sijoittaakseen kasvihuoneisiin, joissa viljellään vastuullisia tomaatteja huipputeknologiaa hyödyntäen, kyseisiä tomaatteja viljelevän Agrifutura Tomaatit Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Teemu Kanasuo kertaa maan maukkaimman tomaatin historiaa.

Anttila osui oikeaan. Syntyi NAMS, kestävästi tuotettu tomaatti, joka maistuu talvellakin kesältä. Nyt kahdesta hehtaarista alkanut viljelytoiminta laajenee kahdella ja puolella hehtaarilla. Tomaattivallankumous on alkanut. 

Tomaattien aatelistoa

Suomalaisia tomaatteja on satoja eri kokoisia, makuisia ja näköisiä lajikkeita. Marketeissa eri makuiset tomaatit kuitenkin niputetaan yhteen kategoriaan: suomalainen tomaatti. 

– Silmämääräisesti on vaikea erottaa hyvää tomaattia, ja koska lajiketta ja poimimisajankohtaa ei tuoda kuluttajan tietoisuuteen. Tänään poimittu tomaatti maistuu erilaiselta kuin oranssina poimittu, kaksi viikkoa rekan kyydissä matkannut hedelmä, Kanasuo herättelee.

NAMS murtaa edelläkävijänä vallitsevaa tilannetta poimimalla Roterno-, Piccolo- ja Encore-lajikkeensa tertuissa vasta kypsinä ja pakkaamalla ne ekologiseen rasiaan, josta käy ilmi lajikkeen lisäksi tomaatin poimimisajankohta ja hiilijalanjälki.

– Rasia pitää huolen siitä, että kuluttaja tietää mitä ostaa. Köynnös on mukana rasiassa, sillä se luovuttaa tomaatteihin energiaa ja nesteitä vielä myymälässäkin.

NAMS tuottaa maukkaita ja vastuullisia tomaatteja. Tomaatit kastellaan kierrätetyllä sadevedellä, kasvihuoneet lämmitetään kaukolämmöllä, lämmön ja valon karkaaminen estetään pimennysverhoilla, kimalaiset pölyttävät, torjunta-aineita ei käytetä ja puukuituinen, täysin biohajoava kartonkipakkaus suojaa tomaattia vähentäen hävikkiä.

Suomen Luonnonvarakeskus LUKE vertasi Suomen ensimmäisessä puolisuljetussa kasvihuoneessa tuotetun NAMSin hiilijalanjälkeä tuontitomaatteihin ja tulokset puhuvat puolestaan. Hiilijalanjälki on tuontitomaatteja pienempi.

– Robotiikka ja algoritmit pitävät huolen siitä, ettei energiaa valu hukkaan, Kanasuo päättää hymyillen.

Haku