Hyppää sisältöön

Vivahteikas valkoviini tuo raikkautta kesäpäiviin

Vivahteikas valkoviini tuo raikkautta kesäpäiviin

17.06.2022

Maultaan raikas ja sitruksisen hapokas Black Tie by Pfaff -valkoviini kruunaa kesän juhlat, luontoretket ja puistopiknikit.

Black Tie -valkoviini on loistava valinta kesän puistopiknikeille, salaattipöytiin, tai ihan vaan aperitiiviksi.

TEKSTI | RALF AHLSKOG   KUVA | RIKU KYLÄ

Black Tieta ei tarvitse nauttia solmio kaulassa. Raikas ja nuorekas valkoviini on suomalaisten viininystävien makuun. Siitä löytyy runsaita aromeja, vihreää omenaa ja päärynää, makeaa persikkaa ja kesäistä kukkaisuutta. Maku saa ryhtiä miellyttävästä sitruksisesta hapokkuudesta. Alkoholia 13,5 prosenttia sisältävä viini jättää tasapainoisen jälkimaun. 

Alsacen alueen tuotannosta yli 80 prosenttia on yhden rypälelajikkeen viinejä. Hedelmäisen eksoottinen Black Tie on puolestaan kahden rypäleen sekoitus. Pinot Gris -rypäleiden aromeista voi erottaa pyöreää hedelmäisyyttä. Suomalaisille tutumpi Riesling tuo viiniin puolestaan raikkautta, rakennetta ja hapokkuutta.

Maahantuoja AMKAn tuotepäällikkö Linda Forssell kertoo, että Black Tie on ensimmäisiä Alsacen alueen blend-viinejä, ja se on myös vegaaninen.

– Black Tie sopii parhaiten tarjoiltavaksi 10–12 asteen lämpöisenä. Se sopii hyvin nautittavaksi esimerkiksi sushin, pehmeiden juustojen, tapaksien, kalan tai salaatin kera. Hyvä yleisviini on erinomainen valinta myös suomalaiseen juhannuspöytään, jossa nautitaan yleensä kalaruokia, kuten savustettua lohta.

Pfaffin viinit ovat palkittuja

Pfaffin viiniosuuskunta sijaitsee Pfaffenheimin kylässä noin 8 kilometriä Colmarista etelään. 

1957 perustettuun osuuskuntaan kuuluu 120 viininviljelijää, jotka sijaitsevat kahdeksan kilometrin säteellä kylästä. Pieniä ja luonnonmukaisia viljelypalstoja on yhteensä 350 hehtaaria. Rypäleet poimitaan käsin, mikä on yksi laadun tae. 

Alsacen maakunta on yksi Ranskan merkittävimmistä viinintuottaja-alueista. Se on kapea kaistale Vogeesien ja Schwarzwald-vuoristoalueiden välissä. Vuoret rajoittavat alueen vuotuisen sademäärän noin 500 millilitraan, kun määrä Vogeesien toisella puolella on yli nelinkertainen. Kylmät ja kuivat talvet sekä  lämpimät kesät pitävät myös tuhohyönteiset ja homeen loitolla, joten viinejä on helppo viljellä ekologisesti. Siksi Pfaff onkin siirtymässä
luomuviljelyyn.

– Rypäleille saadaan eri vivahteita mosaiikkimaisesta maaperästä, joka ei toistu samanlaisena. Tästä syystä samasta rypälelajikkeesta valmistettujen ja samalla alueella kasvatettujen viinien välillä voi olla suuria eroja, Forssell kertoo.

Vuonna 2019 Pfaffille myönnettiin kolmostason HVE-sertifikaatti, mikä tarkoittaa, että viinit valmistetaan kestävin metodein viljelystä tuotantoon. Pfaff on voittanut myös enemmän palkintoja kansainvälisistä kilpailuista kuin mikään muu tuottaja Alsacesta. Viimeisin tunnustus tuli 2020 International Wine & Spirits Competition -kilpailusta: Pfaff valittiin vuoden parhaaksi valkoviinituottajaksi.

Black Tie by Pfaff -valkoviini löytyy Alkon valikoimasta tuotenumerolla 526437.

Haku