Hyppää sisältöön

Virusteippi tuhoaa koronan

Virusteippi tuhoaa koronan

21.04.2022

Suomalaisen Kirjakaupan liikepaikkapäällikkö Ari Hokkanen suojaa Jyväskylän kauppakeskus Sepässä sijaitsevan myymälän pintoja Granon lanseeraamalla CovidSafe-virusteipillä.

Grano on tuonut markkinoille sarjan tuotteita, joiden avulla voidaan ehkäistä tehokkaasti koronapandemian ja muiden tautien leviämistä.

TEKSTI I AINO TIIRIKKALA KUVA I MIKKO KUPARINEN

Kun korona hiljensi keväällä tavanomaista liiketoimintaa, viestinnän ja markkinoinnin palveluita tarjoavan Grano Oy:n henkilöstö ryhtyi ideoimaan.

Ripeä innovointi on tuonut markkinoille jo toistakymmentä korona-ajan turvallisuustuotetta, kuten kauppojen turvavälisuojia ja lattiateippauksia, käsidesin annostelijoita, hengityssuojia ja suojaessuja – sekä yritysilmeellä brändättäviä kasvomaskeja.

– On ollut mahtavaa, että tuotteemme ovat ratkaisseet asiakkaidemme ongelmia ja mahdollistaneet paluuta tavalliseen arkeen ja palveluihin. Poikkeusajasta ei selvitä pelkin rajoituksin, sanoo Grano Oy:n toimitusjohtaja Pekka Mettälä.

Siinä missä ympäristövastuullisuus on jo mukana monien yritysten arjessa, poikkeusolojen haasteet asettavat vastuullisuudelle uuden standardin. Uusimpana tuotteenaan Grano lanseerasi lokakuussa CovidSafe-virusteipin. Sen teknologian on kehittänyt Clean Touch Medical Oy.

Selkeä tutkimusnäyttö

Teippi tuhoaa koronaviruksen ja monet bakteerit jopa sekunneissa.

– Teippiä koskettamalla voi neutraloida käteen tarttuneen viruksen tai bakteerin. Siksi kaikkia pintoja ei tarvitse teipata, Mettälä sanoo.

Innovaatio perustuu teipin pinnalla tapahtuvaan jalometallien kemialliseen reaktioon. Clean Touch Medical on tutkinut, miten viruksia tuhoavalla keksinnöllä voi pinnoittaa erilaisia materiaaleja, muun muassa teippejä.

Tuote on testattu elävällä koronaviruksella Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa, virologian osaston laboratorio-olosuhteissa. 

– Testaamamme monimetallihybridi on ainutlaatuinen ja hyvin mielenkiintoinen seos, jonka tutkimustulokset ovat testatuissa olosuhteissa selkeät. COVID-19-virus aiheutti maailmanlaajuisen pandemian, jollaiseen toivottavasti voidaan jatkossa reagoida vieläkin nopeammin, sanoo apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta.

Grano Oy:n toimitusjohtaja Pekka Mettälä kertoo, että Granon lanseeraama virusteippi neutraloi käteen tarttuneet virukset ja bakteerit.

Tuote on markkinoiden ainoa väliaikainen suojapinnoite, jonka teho on tutkittu käynnissä olevan COVID-19-koronapandemian viruksella. Mattapintaisessa teipissä on hento ruusukullan sävy, jonka ansiosta käyttäjä voi havaita pinnan erityisyyden.

– CovidSafe-virusteippi tuntuu mukavalta koskettaessa. Sen pinnasta tarttuu sormiin pieniä metallipartikkeleita, jotka voi huomata, jos katsoo todella tarkkaan, Mettälä sanoo. 

Kirjakaupasta turvallinen

Suomalaisen Kirjakaupan Helsingin Aleksi 15:n myymälä on yksi pilottikohteista, joissa virusteippi otettiin käyttöön lokakuun lopulla.

– Maaliskuun puolivälin jälkeen olemme pyrkineet monin toimin luomaan liikkeistämme mahdollisimman turvallisia itsellemme ja asiakkaillemme. Mahdollistimme myös henkilökunnan suojautumisen työmatkoilla, kertoo Suomalaisen Kirjakaupan liikepaikkapäällikkö Ari Hokkanen.

Ketju tarttui nopeasti uuteen mahdollisuuteen lippulaivamyymälässään.

– Olemme suojanneet teipillä pintoja, joihin kädet useimmiten tarttuvat: ovenkahvoja, kulmauksia, portaiden kaiteita, kassatiskien laskupintoja sekä hissin ovia ja painikkeita, Hokkanen kertoo.

Teippiä on myös myymälän valokatkaisijoissa, kahvilan tuolien selkänojissa, wc-tilojen vetimissä ja rullaportaiden viereisillä pinnoilla.

Hokkanen ja myymälän henkilökunta ovat olleet tyytyväisiä onnistuneisiin teippauksiin.

– On tärkeää, että ihmiset tietävät, mitä turvallisen ympäristön eteen on tehty. Siksi teipistä kannattaa kertoa yhtenevin opastein koko myymälässä, ulko-ovelta lähtien, Mettälä sanoo.

Teipin käyttöikä riippuu kulutuksesta. Kun suojaavuus alkaa olla tiensä päässä, kontrolliväri ja tuotemerkin kohokirjaimet tulevat näkyviin. Virusteippi on käytössä jo kymmenissä kohteissa Suomessa, ja esimerkiksi Virossa linja-autoliikenteessä.

Haku