Virtuaalitodellisuus on yhdyslinkki teorian ja käytännön välillä

Monitoimialayritys Color The Minds kannustaa suomalaisia yrityksiä tutustumaan virtuaalitodellisuuden hyötyihin.
TEKSTI | SAANA LEHTINEN KUVA | PATRIK PESONEN
Vaikka Suomi tunnetaan peli- ja ohjelmistoalojen edelläkävijänä, kynnys virtuaalitodellisuusteknologiaan (VR) tutustumiseen on suomalaisissa yrityksissä vielä korkealla. Tilanne on toinen Aasiassa, jossa interaktiiviset VR-ratkaisut ovat olleet pitkään osa niin koulunkäynnin kuin vaikkapa kiinteistökaupankin arkea.
Tämä tiedetään hyvin myös VR-sovelluksia, lisätyn todellisuuden (AR) ratkaisuja ja pelejä kehittävässä ohjelmistoyrityksessä, Color The Minds:issa. Vietnamilaisista asiantuntijoista koostuva, Espoossa vuonna 2018 perustettu yritys toteuttaa suunnittelutyöt Suomessa ja projektit ulkoistettuna voimavarana Vietnamissa, jossa VR:n käyttö on edistyneempää kuin Suomessa.
Tavoitteena on tuoda rohkea ote lupaavan ja jatkuvasti kehittyvän teknologian hyödyntämiseen myös suomalaisten yritysten ja muiden organisaatioiden, kuten oppilaitoksien ja sairaaloiden toimintaan.
– VR:n suurin hyöty on, että se digitalisoi tuotteet ja palvelut. Lisäksi se tunnetaan oppimisen tehostajana sekä tilan ja fyysisten materiaalien säästäjänä. Kun materiaalihukkaa ei ole, voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä, yrityksen toimitusjohtaja Make Nguyen kuvailee.
Monipuolisempaa oppimista
VR-teknologia, kuten VR-lasit, liitetään arkipuheessa usein viihteelliseen pelaamiseen. VR on kuitenkin myös tehokas oppimisen monipuolistaja, joka toimii myös perinteisenä tietokoneohjelmana. Lisäksi se on tehokas yhdyslinkki teorian ja käytännön välillä: puhutaan hyötypeleistä (engl. serious games).
Color The Minds:in lapsille suunnatussa My Tree House -VR-pelissä hauskanpito ja oppiminen yhdistyvät oppimista sujuvoittavaksi kokonaisuudeksi. Peliä on käytetty osana yrityksen pedagogisen asiantuntija Olli Kamusen digitaalista maailmaa ja leikkiä varhaiskasvatuksessa tarkastelevaa tutkimusta. Oppiminen ja vuorovaikutus ovat keskiössä myös joulukuussa 2022 julkaistavassa The Woodland -pelissä.
– Kun opiskelija voi liikkua, koskettaa ja heittää esineitä oppiminen on paljon todenmukaisempaa ja mieleenpainuvampaa.
VR tarjoaa rajattomat mahdollisuudet myös pelastustilanteiden simulointiin, esimerkiksi suuronnettomuuksiin varautumiseen ja pelastustöiden laadun parantamiseen.
– Suuronnettomuuksien simuloiminen maksaa, mutta paljon vähemmän kuin itse onnettomuus.
Virtuaalimaailmojen hyödyntäminen toimii myös yritysten perehdytysprosessien yhtenäistäjänä. Kun yritys käyttää koulutusmateriaaleissaan VR-teknologiaa, voidaan kerran toteutettu sisältö kääntää helposti myös eri kielille.
Color The Mindsin seuraavana tavoitteena on viedä VR-teknologian hyödyt työvoimapulasta kärsivälle hoitoalalle, jolla VR:ää voidaan hyödyntää laivanrankennusalan tavoin muun muassa kielimuurin tuomien haasteiden ratkomiseen.