Hyppää sisältöön

Viranomaisverkko uudistuu

Viranomaisverkko uudistuu

25.10.2022

Toimitusjohtaja Pete Peltola näkee verkkouudistuksen mahdollistavan uusien älykkäiden palvelusovellusten käyttöönoton. 

Viranomaisverkko Virve siirtyy laajakaistateknologian käyttöön. Uudistus varmistaa toimijoiden tehokkaan yhteistyön. 

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | LASSE SIMPANEN

Suomen viranomaisten laajasti hyödyntämä Viranomaisverkko Virve uudistuu parin vuoden sisällä, kun käyttöön otetaan Virve 2.0 eli laajakaistateknologiaa hyödyntävä verkkoratkaisu. Kriittisiin verkkoratkaisuihin erikoistuneen Bandercom Oy Ltd:n toimitusjohtaja Pete Peltolan mukaan uudistus mahdollistaa viranomaisten tarpeisiin kehitettyjen uusien älykkäiden palvelusovellusten käyttöönoton.

– Viranomainen voi pelastuslain antamin valtuuksin edellyttää Virve-verkon kuuluvuutta kiinteistöissä, joissa hengen tai omaisuuden vaurioitumisen vaara on suuri tai pelastustoiminta on erityisen haastavaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kauppa- ja messukeskukset sekä koulut ja vastaavat kiinteistöt, joissa kävijämäärät ovat suuria. Näiden kiinteistöjen omistajien on selvitettävä Virve 2.0 -verkon kuuluvuus rakennusten sisätiloissa ja tehtävä tarvittavat toimenpiteet kuuluvuuden takaamiseksi, Peltola sanoo.

Muutostarpeen mittaus

Virve 2.0 -verkon radiorajapintapalveluista vastaa Elisa. Peltolan mukaan kiinteistöön ei lähtökohtaisesti tarvitse tehdä suuria muutoksia, jos Elisan 4G- ja 5G-matkapuhelinverkkojen kuuluvuus on nykyisellään hyvä. Vanhempien kiinteistöjen sisäverkon rakenne kuitenkin harvemmin vastaa uuden palvelun tarpeisiin, joten niissä isommat muutokset ovat tarpeen.

Virve 1.0 -verkko toimii joidenkin vuosien ajan Virve 2.0:n rinnalla. Palotarkastuksissa aletaan kuitenkin jo aikaisessa vaiheessa edellyttää, että kiinteistön omistaja varmistaa uuden verkon toimivuuden kiinteistössä. Peltola suosittelee toimimaan jo ennen palotarkastusta. Sisäpeittoverkkojen rakentamiseen erikoistuneet yritykset nimittäin ovat Suomessa harvassa ja niiden varauskirjat ruuhkautuvat nopeasti. 

– Meidät voi tilata kiinteistöille tekemään varmentavat mittaukset, joilla selvitetään Virve laajakaistapalvelun toimivuus. Jos muutoksia tarvitaan, annamme parannusehdotukset sekä teemme tarvittavat suunnitelmat sisäantenniverkon muuttamiseksi tai kokonaan uuden verkon rakentamiseksi. Kumppaniverkostomme avulla pystymme tarjoamaan myös verkon rakentamisen sekä käyttöönoton uudiskohteisiin ja olemassa oleviin rakennuksiin valtakunnallisesti. 

Verkon häiriötön toiminta 

Sisäverkon isommat uudistukset onnistuvat näppärimmin suurempien peruskorjausremonttien yhteydessä, kun tehdään muutenkin uusia läpivientejä rakenteisiin. Asia nousee todennäköisesti esiin myös rakennuslupaa haettaessa.

– Osallistumme mielellämme kiinteistökehitysprojekteihin ja opastamme, miten viranomaisten uudet palvelut saadaan toimimaan kiinteistössä. Toimimme mielellämme asiakkaiden pitkäaikaisina kumppaneina ja tarjoamme kumppanuussopimuksia, joihin voidaan sisällyttää myös verkon 2–3 vuoden välein toteuttavat tarkastukset ja varavirta-akkujen vaihdot.

Virve 2.0

  • Puhepalvelun rinnalle tulee mahdollisuus välittää dataa ja liikkuvaa kuvaa.
  • Sovelluksen käyttäjät saavat niiden avulla ajantasaisemman tilannekuvan. 

Haku