Hyppää sisältöön

Viihtyisä toimitila tuntuu lähes kodilta

Viihtyisä toimitila tuntuu lähes kodilta

15.06.2022

Sisustusarkkitehti SIO Inkeri Halla-ahon yritys MAIN Interiors suunnitteli Valveelle uudet kodinomaiset toimitilat Helsingin keskustaan. 

Reippaasti lisää kodinomaisuutta. Siinä reseptin tärkein aines, kun MAIN Interiors Oy suunnittelee viihtyisiä ja inspiroivia työskentelytiloja, jotka palvelevat tämän päivän työelämän tarpeita.

TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | ALEKSI PALMQVIST


Kodin jatkeiksi muuttuneet työympäristöt ovat suuri kehitysaskel. Ne lisäävät luovuutta, parantavat vuorovaikutusta ja houkuttelevat etätyöntekijät takaisin tapaamaan kollegojaan. Näin näkee ammatikseen yritysten ja julkitilojen suunnittelua tekevä sisustusarkkitehti SIO Inkeri Halla-aho

– Viihtyisät ja viimeistellyt työympäristöt ovat nykypäivää. Kyseessä ei ole trendi vaan pysyvä muutos. Oikein suunniteltu ympäristö tarjoaa laadukkaita, muuntojoustavia tiloja ja jokaiselle työntekijälle omanlaisensa paikan työskennellä. Tiloja tulee olla sekä keskittymiseen että tiimityöhön. Tärkeitä ovat myös luontaiset kohtaamispaikat, joissa työntekijät pääsevät vaivatta vaihtamaan ajatuksia, Halla-aho selventää. 

Tila on arvonannon merkki 

Kohtaamistila voi olla kahvilamainen keittiö, mukava olohuone tai vaikkapa hyväntuulinen monitoimitila. Tilat kuvastavat muuttuneita toimintatapoja: töissä ollaan rennommin ja vapaammin kuin ennen. Ovathan kannettavat laitteet jo pitkään sallineet liikkuvamman tavan tehdä työtä. 

– Sisustuksen tulee tukea toimintakulttuurin muutosta ja kertoa henkilöstölle arvonannosta. Arvostuksen kokeminen parantaa työn laatua, motivaatiota ja sitoutumista. Kaikki tämä näkyy yrityksen tuloksessa. On hyvä muistaa, että hyvin suunnitellut tilat sekä vähentävät hukkaneliöitä että tehostavat tilankäyttöä. 

Arvostuksen kokeminen parantaa työn laatua, motivaatiota ja sitoutumista.

Sisustusarkkitehti SIO Inkeri Halla-aho

MAIN Interiors on kahden nuoren lahtelaisen sisustusarkkitehdin yritys, joka on saanut huomiota tuoreesta otteestaan ja toimivista ratkaisuistaan. Yritys on suunnitellut työpaikkojen lisäksi muun muassa oppimisympäristöjä. Halla-aho perusti yrityksen viisi vuotta sitten kollegansa, sisustusarkkitehti SIO Mari Havian kanssa. Kustannustehokas ja ketterä toimisto tekee suunnittelua eri puolille Suomea.

Helmi Helsingin ytimessä 

Esimerkki hyvin sujuneesta asiakasyhteistyöstä ovat markkinointiin, viestintään ja digitaalisiin ratkaisuihin keskittyneen Valveen tilat pääkaupungin ytimessä Ludviginkadulla. Yritys muutti uudistettuihin tiloihin puolitoista vuotta sitten. Henkilöstö ja asiakkaat toivottivat tervetulleiksi avarat ja näyttävät, mutta samalla hyvin ystävälliset tilat kahdessa kerroksessa. Ne koostuvat monitilatoimistosta ja neuvottelumaailmasta. 

– Kontrasti on todella suuri verrattuna lähtökohtaan. Täällä oli esimerkiksi paljon pieniä koppimaisia huoneita. Ne kaikki purettiin, koska halusimme yhteisöllistä tilaa tiimityöskentelyyn. Ylemmän kerroksen asiakastiloista tehtiin kutsuva neuvottelumaailma, jossa asiakkaat voivat halutessaan pitää myös omia palaverejaan, sijaitseehan yrityksemme hyvällä paikalla ydinkeskustassa. Olemme tosi tyytyväisiä kokonaisuuteen sisustuksineen ja pintoineen, kertoo Valveen Creative Strategist Johanna Vuorensola

Alemman kerroksen sydämen muodostaa suuri aula, jossa on kahvilan ja olohuoneen tuntua. Tilassa sekoittuvat vanha ja uusi: Varta vasten hankitut sekä väriskaalaan sopiviksi kunnostetut huonekalut. Onpa oman paikkansa löytänyt myös vuosikymmeniä vanha piano. Ikkunaseinällä henkilöstöä ilahduttaa valtava panoraamavalokuva Helsingin merellisestä siluetista. 

Vaikka Inkeri Halla-aho sai suunniteltavakseen reilut 1500 neliötä tiukalla aikataululla, hanke eteni sujuvasti tiiviin yhteydenpidon ansiosta. Halla-aho ja Valveen yhteyshenkilöt linjasivat suunnan nopeasti. Tärkeä lähtökohta oli, että tilat ruokkivat sekä luovuutta että vuorovaikutusta. 

– Valve on kasvanut, ja halusimme koota uudet toiminnot saman katon alle. Toivoimme uusien tilojen myös mahdollistavan vaivattoman yhteistyön eri yksiköiden välillä. Lopputuloksessa liikkuminen tiloissa on helppoa. Työtoverin tavoittaa vaikka kahvikupin kanssa kulkien ilman ovien availemista, Vuorensola mainitsee.

Haku