Hyppää sisältöön

Vihreän polun tallaajat

Vihreän polun tallaajat

22.02.2022

Teipillä on väliä. Teippi-Z:n toimitusjohtaja Tyko Haapala näkee yrityksen teippausalan rentona pioneerina.

Asiakas valitsisi vihreää, mutta ekologisiin arvoihin sitoutuneita teippausalan yrityksiä saa etsiä kivien ja kantojen alta.


TEKSTI | JOONAS RANTA   KUVA | JOONA RAEVUORI

Kasvava määrä yrityksiä vannoo nykyään kestävän kehityksen nimiin. Silti vastuullisenkin yrityksen julkisivussa voi nähdä ristiriitaa arvojen kanssa. Usein kysymys on tiedon puutteesta. 

– Vaikkapa uusiutuviin energialähteisiin tuotantonsa perustavassa yrityksessä voidaan käyttää teippausta, joka kuormittaa ympäristöä turhaan, kertoo Teippi-Z:n toimitusjohtaja Tyko Haapala. 

Alan pioneerina yrityksen osaamiseen kuuluvat autoteippaus, suurkuvatulosteet ja ikkunakalvot.

Teippi-Z on kulkenut vihreää polkua jo yli 20 vuotta. Yritys hankki Suomeen ensimmäisenä ympäristöystävällisen suurkuvatulostimen jo 2000-luvun alussa. Sen jälkeen toiminnan keskiössä on ollut kestävä kehitys sekä ympäristökuorman pienentäminen.

Mikromuovia vastaan

Mainosteippi on käytännössä muovia, ja sen lyhyt elinkaari on haaste ympäristölle. Myös teippien irrottamisen helppoudessa sekä jätteen uusiokäytössä on suuria eroja, joista ihmiset eivät ole tietoisia.

– PVC on edelleen käytetyin teippausmateriaali Euroopassa. Valitettavasti materiaalia päätyy maailman meriin mikromuovina. Tälle haluamme lopun, Haapala painottaa.

Teippi-Z onkin sitoutunut käyttämään ainoastaan teippejä, jotka ovat kestävämpiä kuin perinteiset PVC:tä sisältävät teipit.

Ison jalanjäljissä

Yritys on perustamisesta asti toiminut yhteistyössä globaalin 3M-yrityksen kanssa. Maailman johtava teippijätti on toiminut suunnannäyttäjänä niin ympäristön kuin sosiaalistenkin kysymysten suhteen.

– Tässäkin mielessä tiivis yhteistyö 3M Suomen kanssa sopii meille erinomaisesti, Haapala kehuu.

Muun muassa PVC-vapaat 3M Envision -yliteippauskalvot mahdollistavat nopean ja helpon asennuksen sekä irrotuksen. Ne ovat kestävä materiaalivalinta asiakkaille, jotka arvostavat mahdollisimman pientä ympäristökuormaa.

Ekologisuudesta ei tingitä käyttämällä halpoja ja haitallisia liuotin-pohjaisia värejä. Teippi-Z:n käyttämissä HP Latex -väreissä ei ole lainkaan vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja. Värit ovat myös käytännössä hajuttomia ja siksi turvallinen vaihtoehto niin tulostajalle, asiakkaalle kuin ympäristöllekkin.

Jopa itse tulostimissa on eroja. HP latex -tulostimen painosta valtaosa on kierrätettäviä tai uudelleen hyödynnettäviä osia.

Hyvää zettiä vastuullisesti

Haapala iloitsee, että tietoisuus teippauksen kestävyydestä on kasvussa myös asiakkaiden keskuudessa.

Teippi-Z:lle kestävyys liittyy vihreyden lisäksi asiakassuhteiden vaalimiseen. Haapala ja kumppanit haluavat katsoa jokaista asiakasta teipattavaa pintaa syvemmälle.

–  Puhumme ‘hyvästä zetistä’. Teipeissä, suunnittelijoissa ja asennusliikkeissä löytyy valikoimaa. Pyrimme olemaan vastuullisin valinta.

Haapalan puheessa toistuu “hyvä fiilis”, jonka pohjalle päivittäinen tekeminen rakennetaan. Asiakkaan kanssa yhteistyö voidaan aloittaa jo ennen brändin olemassaoloa.

Pelkän teippauksen tilaaminen onnistuu – tottakai. Tarvittaessa myynnin lisäksi yrityksen graafinen suunnittelija tutustuu asiakasyrityksen tarpeisiin. Näin voidaan laatia visuaalisesti uusi brändi tai markkinoinnin sillä hetkellä tarvitsema konsepti. 

– Meille voi tulla kylään, vaikka mitään visuaalista ei olisi vielä tuotettu edes digitaalisesti.

Haku