Hyppää sisältöön

Viherkatot ovat nouseva trendi

Viherkatot ovat nouseva trendi

15.06.2021

KH-Partio Oy:n työpäällikkö Jani Laine levittää helppohoitoista ja kustannustehokasta Sempergreenin maksaruohomattoa teollisuusrakennuksen katolle Kate-Ässät Oy:n työmaalla.

Kaupunkien tiivistyessä tontit pienenevät ja viheralueet siirtyvät osittain katoille. KH-Partio tekee viherkattoja isoihin ja pieniin kohteisiin. Osaaminen korostuu eloperäisten kattojen hoidossa ja asennuksessa.

Teksti Helen Partti  Kuva Patrik Pesonen

Kumman valitsisi: maksaruohokaton vai kattopuutarhan? Kumpikin on mahdollinen, mutta ensin on tiedettävä, millaiselle katolle viherkatto on tarkoitus tehdä. Sen KH-Partio Oy:n työpäällikkö
Jani Laine selvittää ensimmäiseksi. Auto-, sauna- tai roskakatokselle ei voi lisätä painoa samalla tavalla kuin esimerkiksi kerrostalon katolle tai pihakansille. 

Laineella on parhaillaan kädet täynnä töitä, sillä viherkatot ovat entistä suositumpia. Toistaiseksi niitä ei löydy Suomesta kasapäin, mutta nyt voidaan jo puhua buumista. Kysyntä on lähtenyt lentoon.  

– Jo kaupunkien kaavassa määrätään, että tontin pinta-alasta tietty määrä täytyy olla vihreää. Tontit ovat pieniä ja tehokkaasti rakennettuja, joten yksi mahdollisuus viherrakentamisessa on hyödyntää kattoa, Laine selventää. 

Rakennusliikkeiden suunnittelijat lisäävät viherkatot uudisrakennusten piirustuksiin yleensä jo suunnitteluvaiheessa. Rakentamisen kiihtymisen myötä myös käyttökohteet moninaistuvat jatkuvasti. Raikas vihreä peittää monella paikkakunnalla muun muassa parkkihallien kattoja ja kerrostalojen sisäpihojen kansia. Istutusaltaat ja kattopuutarhat luovat tunnelmaa ja viihtyisyyttä terasseille niin yksityisissä kuin julkisissakin ympäristöissä. 

Hoidettava kuin puutarhaa

Toimivien viherkattojen asentaminen ja hoito ei ole läpihuutojuttu, vaan osaamista vaaditaan niin tilaajalta kuin toimittajalta. KH-Partio auttaa tarvittaessa rakennesuunnittelussa ja antaa kattavat hoito-ohjeet, jotta viherkatto pysyisi kauniina ja elinvoimaisena. 

Viherkattoa pitää hoitaa samalla tavalla kuin maan tasalla kasvavaa puutarhaa. Yksi tykkää helppohoitoisesta, toinen on innokas viherpeukalo. Se on tiedettävä, mitä omalta viherkatolta odottaa ja millaiset mahdollisuudet esimerkiksi talo- tai huoltoyhtiöllä on viherkaton hoitoon. Tällä hetkellä viherkattojen kärkipaikkaa pitää helppohoitoinen ja kustannustehokas maksaruohokatto. Sitäkin on hoidettava, sillä jos rikkaruohot pääsevät valtaamaan alaa, niistä tulee oikea vihulainen. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa keto-, niitty- ja kunttakatot. 

– Hyvä nyrkkisääntö on, että katolla pitää käydä kaksi kertaa vuodessa katsomassa, onko kaikki kunnossa. Muutoin viherkattojen hoidossa ei ole mitään monimutkaista, Laine vakuuttaa. 

On toki muistettava, että viherkatot sijaitsevat korkealla ja katolla työskennellessä on aina huolehdittava turvallisuudesta.

KUN ASENNUS on tehty oikein, sääolosuhteet eivät kasvien kuntoa hetkauta.

Kauneus- ja taloushyötyjä

Viherkattojen kustannuksiin vaikuttavat neliömäärä sekä viherkaton rakenne. Jokainen vesikatto on omanlaisensa ja vaatii yksilöllisen ratkaisun. Viherkattoja voidaan rakentaa tasakatoille ja loiville, jopa jyrkille katoille, mutta ei esimerkiksi pelti- ja tiilikatoille. 

Katon ominaisuudet määrittävät pitkälti muun muassa sen, onko viherkattorakenteessa käytettävä esimerkiksi reunakiveystä eli singeliä, joka voi vähentää tuulikuormaa ja toimia samalla palokatkona. 

– Viherkaton alle on asennettava myös aina juurensuojakermi, joka suojaa kattoa vaurioilta. 

Kun asennus on tehty oikein ja viherkattoa hoidetaan asianmukaisesti, sääolosuhteet eivät kasvien kuntoa kummoisemmin hetkauta. 

– Varsinkin maksaruoho on erittäin sitkeä kasvi. Se kestää oikein asennettuna pitkiäkin kuivia jaksoja ja myös sateista kesää, ihan niin kuin luonnossakin. 

KH-Partio asensi keväällä 2020 valtavan viherkaton Turun yliopiston kampukselle. Monien toimijoiden työmaa edellytti tarkkaa aikataulutusta, jossa jokaisen työvaiheen oli mentävä nappiin. 

– Joskus työmailla on vaikea ymmärtää, että me emme voi siirtää töitämme montaa päivää. Materiaalimme ovat eloperäistä ainesta. Ne on saatava levitettyä paikalleen nopeasti, sillä pidemmän odottelun myötä ne alkavat käydä ja syntyy turhaa hävikkiä.

Pitkää ikää ekologisesti

Onnistunut lopputulos on monen toimijan summa. KH-Partio satsaa asiantuntijaverkostoon ja käyttää pääasiassa Kekkilän ja Kerabitin viherkattotuotteita, muun muassa Vegtechin sekä Sempergreenin maksaruohomattoja.  

Viherkatot tuottavat lukuisia hyötyjä ympäristölleen. Ne eivät pelkästään ilahduta silmää esteettisyydellään vaan pidentävät myös esimerkiksi vesikaton elinikää. Ne sitovat pölyä ja suojaavat UV-säteilyltä, pidättävät vettä ja vähentävät siten hulevesien määrää. Sillä on merkitystä kasvavissa kaupungeissa, joissa hulevesiohjelmat ovat suurennuslasin alla.

Haku