Hyppää sisältöön

Viemärin sukitus palvelee asukasta

Viemärin sukitus palvelee asukasta

4.03.2022

Hidpexin työntekijä Nestori Stenström ja toimitusjohtaja Veli-Matti Kärki työn touhussa.

Sukitus tekee viemärisaneerauksesta nopean ja edullisen. Kustannustehokkuuden lisäksi menetelmä on asukasystävällinen. 


TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | MIKKO KUPARINEN

Viemärin sukituksessa asunnon rakenteita ja kodin pintoja ei tarvitse purkaa, sillä putkea ei vaihdeta uuteen. Sukitus on olemassa olevan putken sisäpuolinen saneerausmenetelmä, jonka tuloksena viemäreistä saadaan uudenveroiset. Sukitettujen viemäreiden käyttöikä on 40–50 vuotta, kuten kokonaan uusilla viemäreilläkin. Kustannustehokkuuden lisäksi menetelmä on ekologinen ja asukasystävällinen.

– Tavallisessa kerrostalokohteessa saneerauksen haitta-aika huoneistoa kohden on kerrosten määrästä riippuen kahden viikon molemmin puolin. Pölyä ei synny ja meluhaittakin on vähäinen, joten asunnossa voidaan remontin aikana asua lähes normaalisti, kertoo Hidpexin toimitusjohtaja Veli-Matti Kärki. 

Asunto-osakeyhtiöiden lisäksi yritys toteuttaa saneerauksia ja huoltotoimenpiteitä erilaisiin kohteisiin pientaloista teollisuuteen. 

Ammatillinen silmä 

Hidpex on yhtiönä nuori, mutta ammattiosaamiseltaan kypsä. Vuodesta 2010 sukituksen parissa työskennellyt Kärki on alalla kokenut ja tunnettu tekijä sekä kentällä että työnjohdossa. Ajatus yrittäjyydestä kehittyi vähitellen ja vuonna 2018 aika oli kypsä.

– Tällä alalla ammattiosaaminen on valttikortti, joka toivottavasti kantaa pitkälle. Perustin oman yrityksen kysynnän seurauksena. Taustalla oli myös tahto kehittää alaa ja tehdä joitain asioita toisin. 

Kokemukselle on ollut kysyntää. 

– Kohteita on riittänyt alusta asti kiitettävästi, ja pari vanhaa työkaveriani tulikin yritykseeni töihin heti toiminnan alkumetreillä. Porukallamme on pitkä yhteinen työhistoria ja kokemus alalta. Hyvin tehty työ poikii jatkuvasti lisää töitä.

Hidpex luottaa maltilliseen kasvuun jalat maassa. Yhtiön toiminnassa laatu korvaa aina määrän, sekä työntekijöissä että tehdyissä töissä. Hidpexin riveihin etsitään osaavia tekijöitä, mutta tietyissä tapauksissa myös työntekijän kouluttaminen on vaihtoehto. 

– Sukitusta ei opita koulun penkillä, joten osaaminen kysyy kokemusta. Sitä löytyy markkinoilta suhteellisen vähän, joten meillä onkin lähes jatkuva haku käynnissä.

Asiakkaalle Hidpexin tinkimätön asenne näkyy pettämättömänä ongelmanratkaisukykynä ja vankkumattomana luotettavuutena.

– Jokainen kohde on omanlaisensa, ja vuosien varrella olemme kohdanneet kattavan kirjon erilaisia haasteita. Meillä ei mene sormi suuhun kinkkisimmässäkään tilanteessa, vaan kokemuksen myötä kehittynyt ammatillinen silmä auttaa löytämään oikean ratkaisun.

Tulevaisuuden kehittäjä

Sukitus on kehittynyt menetelmänä merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. 

– Suomessa on otettu valtavia harppauksia kiinteistöjen sisäpuolisten viemäreiden sukituksessa, jossa olemme nykyisin maailman mittakaavassakin edelläkävijöitä. 

Tulevaisuudessa Hidpex haluaa kehittää alaa ja hyödyntää osaamistaan sukituksen parissa myös viemärisaneerausten ulkopuolella.

Haku