Vetovoimaisella toimistolla viihdytään ilman pakkoa

Työntekijöitä kaivataan toimistolle ja sen takia vetovoimainen työympäristö on nyt kaikkien tavoitteena. Rune & Berg Design Oy auttaa asiakkaitaan luomaan toimistoja, jonne työntekijät haluavat tulla.
TEKSTI moona laakso | kuva sanni hirvonen
Koronapandemia sulki monet toimistot ja teki kodeista uuden työympäristön. Kun tietotyöläisen vaihtoehtona on valita koti tai toimisto, kumpi voittaa?
– Työhön on tullut joustoa ja on hyvä, että etätyöt ovat vaihtoehto. Samalla se on havahduttanut yritykset näkemään toimiston uudessa valossa – geneerinen toimisto ei enää riitä, vaan siihen tulee panostaa ja sen pitää olla työntekijöille houkutteleva vaihtoehto kodin rinnalla, sanoo muotoilutoimisto Rune & Berg Design Oy:n osakas ja työympäristöasiantuntija Sini Ala-Nikula.
Ala-Nikula uskoo, että hyvinvointi tulee olemaan työympäristöissä iso trendi tulevaisuudessa. Toimistoissa tulisikin olla tiloja, jotka aktivoivat ja tukevat keskittymistä, mutta myös palauttavat ja tarjoavat pieniä taukoja.
– Tämä ei tarkoita yhtä levolle pyhitettyä huonetta käytävän päässä vaan kokonaisuuden huomioimista, koko työympäristössä aistittavaa kokonaisvaltaista hyvinvoinnin tukemista, toteaa Jenni Herkama, työympäristöasiantuntija ja yksi Rune & Berg Design Oy:n perustajista.
Tila viestii identiteetistä
Työn ja vapaa-ajan entistä vahvempi sekoittuminen sekä hybridityö ovat lisänneet tarpeita uusille tilatyypeille toimistolla. Syvää keskittymistä ja sujuvaa vuorovaikutusta arvostetaan aiempaa enemmän. Lisäksi monipuoliset digitaaliset ratkaisut ovat arkipäivää ja parhaillaan luovat saumattoman yhteyden etänä oleville työntekijöille.
Tila on myös tärkeä viestinnän väline. Herkama antaa esimerkin. Tila voi antaa viestin siitä, että jollain on puheenjohtajan paikka tai että kaikki tilassa olijat ovat tasa-arvoisia keskenään.
– Kärjistetysti ympäristö voi joko estää tai tukea. Tila voi esimerkiksi auttaa keskittymään tai edesauttaa hyvää keskustelua, Herkama sanoo.
– Näemme, että toimiston tarkoitus on tarjota paras tapa tehdä työtä mutta myös marinoida ihmiset yrityksen identiteetillä, kulttuurilla ja arvoilla, Ala-Nikula jatkaa.
Työympäristö antaakin vahvan viestin yrityksen identiteetistä. Tunnelma muodostuu välittömästi tilaan astuessa ja kertoo, millaisesta yrityksestä on kysymys. Visuaalisuuden merkitystä ei voi sivuuttaa. Se miltä tilassa näyttää ja tuntuu, on yritykselle myös erottautumis- ja vetovoimatekijä.
– Ensisijaisesti varmistamme, että toimisto on toimiva kullekin yritykselle, mutta se ei sulje pois visuaalisesti laadukasta ympäristöä. Viihtyisä ympäristö tukee hyvinvointia, palautumista, arvoja ja identiteettiä, Herkama valaisee.
Henkilöstön ääni kuuluviin
Ei ole olemassa yleispätevää reseptiä sille, miten luodaan vetovoimainen ja houkutteleva työympäristö, sillä kaikki lähtee kunkin yrityksen tavoitteista ja visiosta, mutta myös tiimien ja työntekijöiden tarpeista, jotka ohjaavat suunnittelua.
Työntekijät ovat työnsä asiantuntijoita. He tietävät mistä työpäivät koostuvat, mitä työtehtävät sisältävät, ja mitä arjessa tapahtuu. Jotta toimistosta saadaan toimiva ja houkutteleva, on oleellista, että työntekijät ovat mukana ongelman määrittelyssä ja ratkaisun muotoilussa.
Varsinkin nyt koronan jälkeen työympäristökehittäminen kiteytyy kysymyksiin: Miksi yrityksellä on toimisto ja toimiiko se nykyisellään? Millaisista arvoista se viestii, millaista kulttuuria se rakentaa?
Tätä varten Rune & Berg Design on kehittänyt Sentio Insight -työkalun, joka mittaa toimiston toimivuutta ja merkityksellisyyttä työntekijöiden näkökulmasta.
– Se on helppo ja nopea tapa saada työntekijöiden ääni kuuluviin ja varmistaa muutoksen suunta. Sentio tarjoaa dataa mututuntuman sijaan, Ala-Nikula kertoo.
Hän on huomannut, että iso syy tulla toimistolle on yhteisö. Ihmisillä on halu tehdä yhdessä töitä, kuulua joukkoon ja tulla kohdatuksi.
– Etätöiden myötä myös kehittyminen on hankaloitunut, sillä monilla aloilla se vaatii vuorovaikutusta muiden kanssa. Niin innovointia kuin yksilön työssä kehittymistä tapahtuu paljon enemmän, kun päästään näkemään työkavereita ja oppimaan muilta, Herkama lisää.
Pandemia on pakottanut opettelemaan uusia toimintatapoja. Yritykset miettivät, onko parempi määrätä työntekijät toimistolle kolmena päivänä viikossa vai antaa heidän itse valita.
– Pakottaminen ei kannata, vaan me uskomme tiimien sisäiseen vastuuseen ja oivaltamiseen siitä, mikä on järkevintä. Jos toimisto on aidosti vetovoimainen ja työntekijälähtöisesti suunniteltu, sinne myös halutaan tulla, Ala-Nikula tiivistää.
Lisätietoja: rbdesign.fi