Hyppää sisältöön

Verkosto yhdistää puunjalostusteollisuutta

Verkosto yhdistää puunjalostusteollisuutta

8.02.2023

Modernin Kaskisten sataman ympärillä on paljon teollisuudelle varattua tonttitilaa. Alueelta on erinomaiset logistiset yhteydet meren lisäksi maanteitä ja rautatietä pitkin.

Puunjalostus verkottuu Kaskisissa, josta on loistavat yhteydet muualle Suomeen ja maailmalle. Elinvoimaiseen verkostoon kuuluvat yritykset puhaltavat yhteen hiileen yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

TEKSTI | JOHANNA HAVERI   KUVA | KASKISTEN KAUPUNKI

Länsirannikolla Vaasan ja Porin välissä sijaitseva Kaskinen oli jo 1700-luvulla tunnettu satamakaupunki. Nykyään siellä toimivat kalasatama ja metsäteollisuuteen erikoistunut vienti- ja tuontisatama.

Hyvät logistiset yhteydet ovat houkutelleet alueelle puunjalostusteollisuuden yrityksiä, joiden ympärille on kehittynyt elinvoimainen yritysverkosto. Wood Industry Modernin Kaskisten sataman ympärillä on paljon teollisuudelle varattua tonttitilaa. Alueelta on erinomaiset logistiset yhteydet meren lisäksi maanteitä ja rautatietä pitkin. Park -verkostoon kuuluu 11 Kaskisten seudulla toimivaa yritystä.

– Lisää toimijoita mahtuu. Esimerkiksi sataman vieressä on 16 hehtaarin teollisuusalue, jonka lähellä kunnallistekniikka on valmiina, kertoo Kaskisten elinkeinoasiamies Johanna Peltoniemi.

Yritykset uskovat Kaskisiin

Kaskisten kautta kulkee vuodessa rahtia lähes miljoona tonnia. Selkeäksi suunniteltu satama voi päivässä käsitellä yli 15 000 tonnia rahtia. W.I.P. -yritysverkostolle tärkeä satama uusii tänä vuonna konekantaansa, rakentaa lisää varastotilaa sekä pidentää laituria.

W.I.P. -yritysverkostoon kuuluvat yritykset uskovat Kaskisten ja ympäristökuntien elinvoimaan ja investoivat tänä vuonna Kaskisiin yhteensä lähes 10 miljoonaa euroa.

– Kaskisten satama investoi noin miljoona euroa bulklaiturin pidentämiseen, johon on tarkoitus siirtää pölyävän tavaran käsittely, kertoo Kaskisten sataman toimitusjohtaja Patrik Hellman.

Verkoston suurin toimija on Metsä Board Oyj:n Kaskisten tehdas, joka valmistaa kartonginvalmistuksessa tarvittavaa kemihierrettä. Lämpöpuuvalmistaja Lunawood etabloitui Kaskisiin vuonna 2016. Yrityksellä on tuotantolaitokset myös Iisalmessa ja Joensuussa.

– Kaskisten tehdas hyödyntää Länsi-Suomen puumarkkinoita ja meillä on alueella tärkeitä alihankkijoita. Logistisesti Kaskinen on oiva valinta, sillä sataman kautta viemme tuotteitamme suoraan Englantiin ja Ranskaan, kertoo 95 prosenttia tuotannostaan Suomen ulkopuolelle vievän Lunawoodin toimitusjohtaja Arto Halonen.

Lunawood modernisoi tänä vuonna Kaskisten tehdastaan neljällä miljoonalla eurolla ja palkkaa lisää väkeä. Investoinnilla tehtaan kapasiteetti kasvaa 50 prosenttia.

– Yhteistyö on hyvä tapa kehittää toimintaa. Sen kautta löysimme kunnossapitoalihankkijan, joka tekee töitä muillekin verkostossa. Nyt voimme keskittyä tekemään maailman parasta lämpöpuuta.

Kaskisiin investoi myös Lunawoodille höylättyä puutavaraa toimittava Aureskosken Jalostetehdas Oy. Muuallakin Suomessa toimiva yritys keskittyy Kaskisissa puun höyläykseen ja pintakäsittelyyn ja aikoo rakentaa sinne lisää toimitilaa 1500–3000 neliömetriä.

– Investoinnilla kasvatamme sahatavaran jatkojalostusta ja hyödynnämme Kaskisten mainiota logistista sijaintia, toteaa kehityspäällikkö Ari Koskinen.

Verkoston tulevaisuus

Yritysverkostossa yhteistyötä on tehty noin vuosi. Yritykset ovat tutustuneet toistensa toimintaan sekä kaupungin tarjoamiin palveluihin. Jo ensimmäiset tapaamiset ovat synnyttäneet aitoa yhteistyötä yritysten välillä, ja meneillään on myös yritysten yhteistyötarpeisiin liittyvä kartoitus. Tällä hetkellä verkostossa mukana ovat Lunawood, Aureskosken, Jalostetehdas, Kaskisten satama, Baltic Tank, Baltic Bulk, J Parpala, Kone-Heikkilä, Metsä Board, Silva Shipping, Revisol, Nordautomation, sekä Kone-Ketonen.

Toistaiseksi Wood Industry Park toimii yhteistyöverkostona, mutta haaveissa on, että lähitulevaisuudessa Kaskisten sataman viereen kohoaa W.I.P.-yrityspuisto.

Kaskisten satama

● Käsittelee lähes miljoona tonnia tavaraa, josta puolet koostuu sellusta ja sahatavarasta.

● Monipuoliset tilat tehostavat käsittelyä ja luovat loistavat sijoittumis- ja kehittymismahdollisuudet.

● Mahdollistaa häiriöttömän liikkuvuuden jopa 15 000 tonnin käsittelyerälle päivässä.

Haku