Hyppää sisältöön

Verkkoalusta mullistaa teollisuuden hankinnat

Verkkoalusta mullistaa teollisuuden hankinnat

5.05.2022

Droppen yrittäjäkaksikon Henrik Heleniuksen ja Johannes Salmisaaren mukaan verkon imua tukkukaupassa ei enää pysäytä mikään. 

Kiristyvä hintakilpailu ja logistiikkaketjujen alati tiukemmat vaatimukset muokkaavat teollisuuden hankintoja. Nyt kotimaisen Droppen verkkopohjainen kanava yhdistää valmistajat ja asiakkaat.

TEKSTI | TIMO SORMUNEN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Useimmat meistä ovat jo tottuneet tekemään tarvittavia hankintoja vaivattomasti verkkokauppojen kautta. Ja jos valinta tuntuu vaikealta, käytämme tarvittaessa apuna erilaisia hakukoneita ja hintavertailusivustoja.

Teollisuusyrityksissä arki on kuitenkin pitkälti toisenlainen. Valtaosa hankinnoista tehdään tukkukauppiaiden ja niiden omien sopimustoimittajien kautta, mikä kutistaa valintamahdollisuuksia, nostaa hintoja ja pidentää toimitusaikoja. 

Tukkuri ottaa kaupasta luonnollisesti oman siivunsa, mutta ylimääräisiä kustannuksia kertyy myös logistiikkaketjusta. Matkan varrelle mahtuu kuljetuksen ohella usein välivarastointia ja pakkaamista, joiden kustannusvaikutusta ei välttämättä edes avata asiakkaalle. 

Vastuullinen vaihtoehto

Juurikin tätä teollisuuden tukkukaupan lähes koskematonta asemaa ihmettelivät jo pari vuotta sitten myös Henrik Helenius ja Johannes Salmisaari.

Heidän perustamansa startup-yritys Droppe näki päivänvalon pian koronakriisin puhjettua vuonna 2020, kun teollisuusyritykset ja tavarantoimittajat törmäsivät yllättäviin logistiikka- ja toimituspulmiin. Kaksikon perusideana oli tarjota verkkopohjainen markkinapaikka, jossa teolliset ostajat ja tarvikevalmistajat löytävät toisensa suoraan ja voivat helposti ostaa teollisuuden käyttämiä suoja- ja työvarusteita ilman välikäsiä. 

Jalansijaa onkin löytynyt nopeasti, sillä Droppen markkinapaikkaa käyttävät jo monet isot pohjoismaiset ja eurooppalaiset teollisuusyritykset. Yli 500 asiakkaan joukossa on myös useita nimekkäitä pörssiyhtiöitä.

– Kustannustehokkuuden, läpinäkyvyyden ja toimitusvarmuuden lisäksi tärkeä tekijä on vastuullisuus. Toimitusketjut ovat lyhyempiä ja vastuullisempia, kun omaan tarpeeseen sopivia toimittajia voi hakea kaukomaiden sijaan lähempää Euroopasta. Suora toimitusputki valmistajalta asiakkaalle vähentää pakkaustarvetta, kuljettamista ja varastointia. Samalla kutistuu myös hiilijalanjälki, ripeästi kasvavan teknologiayhtiön toimitusjohtaja Salmisaari tiivistää.

Rajojen rikkoja kiinnostaa

Samalla toimitusjohtaja kuitenkin tähdentää, että perinteisillä tukkureilla on tietyillä aloilla edelleen sijansa. Droppella niin suuret kuin pk-yritykset voivat saada merkittävää hyötyä sekä pienissä että suurissakin volyymeissä verkkoalustan monipuolisella, kustannustehokkaalla ja avoimemmin vertailtavalla vaihtoehdolla.

– Fokuksemme on tässä vaiheessa teollisuuden päivittäin käyttämissä suoja- ja työvarusteissa, joiden käyttömäärissä päästään myös valmistajalle optimaalisiin toimituskokonaisuuksiin. Tavarat saadaan matkaan suoraan tuotantolinjoilta esimerkiksi trukkilavoittain, Salmisaari lisää.

Lupaava startup-yritys on herättänyt myös sijoittajien kiinnostuksen ja se sai hiljattain 2,2 miljoonan euron siemenrahoituksen. Lifeline Ventures -rahaston lisäksi mukaan lähtivät Supercellin toimitusjohtaja ja perustaja Ilkka Paananen sekä Woltin toimitusjohtaja-perustaja Miki Kuusi.

Brändit haluavat päästä lähemmäs asiakkaitaan

Yrittäjäkaksikon mukaan verkon imua tukkukaupassa ei enää pysäytä mikään. Asiakkaat vaativat toimitusketjuilta entistä enemmän läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja valinnanvapautta. Plussana on valmistajan tekninen asiantuntemus, joka on usein selvästi tukkukauppiaan osaamista vahvempi.

Tukkumarkkinan murrosta ovat kiihdyttäneet myös viime vuosien globaalit kriisit. Niistä juontuvat saatavuusongelmat sekä kuljetusten ja raaka-aineiden kallistuminen ovat kääntäneet entistä useamman yrityksen hankinnat takaisin lähialueille ja Eurooppaan. 

– Asennemuutosta on tapahtunut myös valmistajien puolella ja brändit haluavat nyt olla entistä lähempänä asiakkaitaan. Samalla ne saavat suorempaa palautetta ja voivat palvella entistä paremmin, Helenius ja Salmisaari toteavat.

Droppe-yrittäjien mukaan muutosvauhtia kiihdyttää entisestään ostajien ikärakenne. Uuden sukupolven hankkijat tekevät tukkuhankintansa jo verkossa.

Käy droppen markkinapaikassa: https://www.droppe.fi/hst

Haku