Hyppää sisältöön

Veneilyseurasta loistavia vinkkejä harrastukseen

Veneilyseurasta loistavia vinkkejä harrastukseen

12.02.2021

TUL ry:n liikuntapäällikkö Antti Kempas ja veneilyharrastuksen yhteyshenkilö Antero Aho näkevät veneilyseuraan kuulumisessa paljon monipuolisia hyötyjä. 

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry on matalan kynnyksen harrasteliikunnan toimija, seurojen kattojärjestö ja edunvalvoja monen eri lajin parissa.

Teksti Kirsi Kojonkoski  Kuva Suvi Elo

Veneilytoiminnan jäsenseuroja löytyy ympäri maata. Varsinais-Suomi on vahvasti edustettuna ja esimerkiksi Turusta löytyy neljä TUL:n jäsenseuraa: Meriseura Turku ry, Airiston Veneilijät, Turun Merikotkat ry ja Turun Työväen Pursiseura ry. 

– Koko etelärannikko Poriin asti on hyvin edustettuna, TUL ry:n liikuntapäällikkö Antti Kempas kertoo.

Veneilyseuraan kuulumisesta hyötyy paljon. Merkittävimpänä hyötynä TUL:n veneilyharrastuksen yhteyshenkilö Antero Aho näkee sen, että TUL:n veneseurojen jäsenet ovat tervetulleita toistensa tukikohtiin.

– On aivan eri asia rantautua seuran tukikohtaan kuin vierasvenesatamaan. Tulijat otetaan heti lämpimästi vastaan ja fokus on viihtyvyydessä ja palvelussa. Sauna on vapaassa käytössä saapuneille ja osassa tukikohdista saa myös sähköä, Aho kertoo. 

– TUL ry:n jäsenseurojen jäsenmaksut ovat edullisia ja seuroissa korostuu helppous. Osalla on käytössään myös telakan palvelut ja telakkatoiminta on yhteisöllistä. Aina sieltä löytyy joku, joka voi auttaa.

ON AIVAN ERI ASIA rantautua seuran tukikohtaan kuin vierasvenesatamaan.

Turvallisella veneilyllä voi tienata

Veneseuraan voi liittyä vain katsastetulla veneellä. Seuroissa katsastuksen katsotaan olevan ennakoivaa toimintaa, joka mahdollistaa turvallisemman veneilyn. Veneen peruskatsastus tehdään viiden vuoden välein ensin maissa ja sitten veneen ollessa veneilyvalmiina. Katsastuksessa käydään läpi runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet, läpiviennit ja moottori. Jos vene vaurioituu tai sen omistaja tai seura vaihtuu, voidaan katsastus tehdä useammin kuin joka viides vuosi. Lisäksi vuosittain tehdään vuosikatsastus, jossa käydään läpi turvallisuuteen liittyvät laitteet ja varusteet. 

– Katsastaja huomaa helposti, jos varusteissa tai veneen kunnossa on huomautettavaa tai jos viranomaisten edellyttämät turvallisuutta parantavat varusteet puuttuvat. Jos puutteita havaitaan ja ne korjataan, parannetaan samalla liikkujien turvallisuutta, Aho pohtii.

TUL:n jäsenseuroissa katsastuksen saa omakustannehintaan. Katsastamalla veneensä voi jopa tienata, sillä useat vakuutusyhtiöt ovat huomanneet turvallisuusnäkökulman ja antavat alennuksia katsastettujen veneiden vakuutusmaksuihin. Katsastustoiminta alkaa maaliskuussa ja veneen tulee olla katsastettu kesäkuun loppuun mennessä.

– Nykyään kun jokainen veneenomistaja voi halutessaan vuokrata veneensä, tulevat hyvät turvallisuusvarusteet entistäkin tärkeämmiksi, Aho ja Kempas pohtivat.

Suomen Työväen Urheiluliitto ry järjestää vuosittain veneilypäivät, joiden paikka ja järjestäjäseura vaihtelevat. Porin Veneilijät järjestävät tänä vuonna tapahtuman Huhtakarissa 3.–4.7.2021. Samalla juhlitaan myös Porin Veneilijöiden 40-vuotista taivalta.

Haku