Hyppää sisältöön

Vehreät viherkasvit lisäävät toimiston viihtyisyyttä

Vehreät viherkasvit lisäävät toimiston viihtyisyyttä

1.07.2021

Yrittäjä Henriikka Laakson sydän alkoi sykkiä kasveille jo lapsena isoisän viherharrastuksen ansiosta. 

Kasvit ovat helppo tapa tuoda piristystä työpaikoille, mutta suunnittelu ja hoito kannattaa jättää ammattilaisille.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Sanni Hirvonen

Puutarhat ovat vehreimmillään ja elävöittävät lomailijoiden mieliä. Virkistävän vaikutuksen ei tarvitse jäädä taakse kun on aika palata työpaikoille, sillä puutarhan saa pienoiskoossa myös toimistoon. Viheralan ammattilaisten käsissä tila muuttuu mieltä nostattavan vehreäksi. 

– Viherkasveilla on tutkittu vaikutus työhyvinvointiin, joten niihin kannattaa investoida. Jotta kokonaisuus toimii ja kasvit pysyvät hyvässä kunnossa, toteutus ja säännöllinen viherhuolto on hyvä antaa ammattilaiselle, sanoo yrittäjä Henriikka Laakso Kiko Hyvinvointi Oy:stä.

Vihersisustamisen onnistumisen edellytyksenä on, että kasvit on valittu oikein. Ammattilainen osaa arvioida mitkä kasvit elävöittävät kutakin tilaa ja menestyvät sen tarjoamissa oloissa. Kasvien hoitoon hän suosittelee ammattilaista, jotta hankinnan investointi kannattaa pitkään ja kasvit voivat hyvin. 

– Monilla työpaikoilla suositaan vanhoja, tuttuja kasveja kuten traakkipuita, anopinkieliä ja kultaköynnöksiä. Itse toisin mielelläni suomalaisiin toimistoihin lisää väriä. Jos kukkivia kasveja halutaan välttää mahdollisten allergioiden vuoksi, väriä saadaan kasveilla, joiden lehdet ovat esimerkiksi hopeiset, punaiset tai liilat.

KASVISEINIIN voidaan luoda jopa kuvioita.

Kasviseinä pieneen tilaan

Suosittuja viihtyisyyden lisääjiä ovat viherseinät. Ne parantavat myös sisäilman laatua. Laakson mukaan toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana. Pieneenkin huoneeseen saadaan kasviseinä, vaikkapa vain taulun kokoisena. Hän on suunnitellut omaa kasviseinämallia, joka tullee markkinoille vielä tämän vuoden aikana.

– Suurin osa malleista on puolihydroja eli ne toimivat osittain vesiviljelyllä. Haluan itse panostaa vain vesiviljelyyn, sillä kasvialustoihin syntyy herkästi homeitiöitä. Tärkeätä on oikea sijoittelu. Alareunaan tulee vähemmän valoa, joten sinne kannattaa sijoittaa vähällä valolla pärjäävät yksilöt. Itse toisin kasviseiniin lisää yksilöllisyyttä. Hyvällä suunnittelulla voidaan luoda jopa erilaisia kuvioita.

Laakso on puutarhuri, jota kiinnostaa niin ihmisten kuin kasvien hyvinvointi. Hän toivoo, että yrityksissä kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomiota työhyvinvointiin ja ymmärrettäisiin elävien kasvien sitä tukeva vaikutus. Ne vähentävät hänen mukaansa jopa työntekijöiden sairauspoissaoloja. Laakson oma tavoite yrittäjänä onkin henkilöstön työhyvinvointi, sillä työntekijät ovat yrityksen rattaat. 

Kiko tarjoaa myös pihojen huoltoa sekä koti- ja toimistosiivousta pääkaupunkiseudulla. Ajatuksena on laajentaa toimintaa Turkuun.

Haku