Hyppää sisältöön

Vedenkulutuksen hallinta hyödyttää jokaista

Vedenkulutuksen hallinta hyödyttää jokaista

20.09.2022

Koka Oy:n Oma HYDROLINK -mobiilisovellus ilmoittaa päivittäin käytetyn veden sekä litroina että euroina.

Pienillä valinnoilla on vedenkulutuksen hallinnassa suuri merkitys. Koka Oy:n ratkaisut säästävät niin ympäristöä kuin lompakkoakin.

TEKSTI JA KUVA | KOKA OY

Puhdasta juomavettä pidetään Suomessa vielä itsestäänselvyytenä maamme hyvien järvi- ja pohjavesivarantojen vuoksi. Hiilineutraaliuteen pyrkiminen näkyy nykyisin kaikkialla ja näin se on kiinteä osa myös rakentamista sekä talotekniikkavalintoja. Myös kotitalouksien vedenkulutuksella on tässä oma osuutensa. Muun muassa veden lämmittämiseen kuluu merkittävästi energiaa ja pienillä valinnoilla on kokonaisuudessa suuri merkitys. 

– Kotitalouksien vedenkulutus on saatu laskemaan siirtymällä henkilöperusteisesta vesilaskusta kulutusperusteiseen laskutukseen. Erilaisten tutkimusten mukaan vettä säästyy kymmenestä prosentista jopa useisiin kymmeniin prosentteihin. Myös lämpimän veden osuus laskee, koska siitä maksetaan enemmän, kertoo vedenmittauksen asiantuntija Otto Moberg Koka Oy:stä

Yksi tehokas työkalu vedenkulutuksen pienentämiseen on sovellus, jonka avulla voi seurata omaa kylmän ja lämpimän veden käyttöä. Etäluettavat vesimittarit liitetään yhä useammin automatisoituihin järjestelmiin.

– Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta ja datan siirto talohallintajärjestelmään ja laskutukseen automaattisesti rajapinnan kautta säästää aikaa ja vähentää inhimillisiä virheitä tietoja syötettäessä. Kun laskutus perustuu todelliseen kulutukseen, vältytään myös ikäviltä yllätyksiltä tasauslaskuissa, Moberg sanoo.

Reaaliaikainen kulutuksen seuranta mahdollistaa myös esimerkiksi vesivuotohälytykset, jolloin putkirikkoihin tai muihin vuotoihin päästään reagoimaan nopeasti.

Mobiilisovellus helpottaa kulutuksen seurantaa

Koka Oy:n asukkaille luotu Oma HYDROLINK -mobiilisovellus ilmoittaa päivittäin käytetyn veden sekä litroina että euroina.

– Järjestelmää valittaessa taloyhtiön kannattaa selvittää, onko hankittava järjestelmä kustannustehokas. Meidän vedenmittausjärjestelmämme ovat täysin huoltovapaita, eikä niissä ole yllättäviä piilokuluja, Moberg muistuttaa. 

Vuonna 1968 perustettu, noin 20 henkilöä työllistävä Koka Oy tarjoaa Suomen laajimmasta valikoimasta etäluettavat vedenmittausjärjestelmät isännöitsijän ja asukkaiden käyttöön. Koka toimittaa yli 100 000 vesimittaria vuodessa ja sen etäluettavia järjestelmiä on käytössä tuhansilla taloyhtiöillä.

LUOTETTAVA VESIMITTARI

  • Vesimittari asennetaan tuloveteen ennen muita vesilaitteita. Mittari mittaa valitun vedenkäyttöpaikan kulutusta litroina.
  • Vedestä laskuttaminen perustuu mitattuun tietoon.
  • Koka tarjoaa B-Metersin vesimittareita, jotka antavat luotettavaa tietoa laskutuksen pohjaksi.

koka.fi/taloyhtiot

Haku