Hyppää sisältöön

Vaurastuminen kuuluu kaikille

Vaurastuminen kuuluu kaikille

22.02.2022

Varapuun Mikko Sjögrenin opeilla suomalaiset voivat irtautua velkavankeudesta ja rakentaa omalle elämälleen vankemman taloudellisen pohjan.

Mikko Sjögren halusi opettaa suomalaisia vaurastumaan ja perusti reilu vuosikymmen sitten Valmennusyhtiö Varapuun. Sittemmin hänen opeista ovat hyötyneet tuhannet suomalaiset. Työtä Varapuulla riittää edelleen.

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN KUVA | VARAPUU

Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja rahataidon valmentaja Mikko Sjögren on huolissaan. Suomalaisten maksuhäiriöt ovat kasvussa ja puoli miljoonaa ihmistä on ulosotossa. 

– Julkisella sektorilla toimii noin 150 velkaneuvojaa. Tuolla joukolla ei pystytä kaikkia talousongelmissa kamppailevia auttamaan. Ongelmana on myös se, että olemassa olevilla apukeinoilla hoidetaan vain oiretta, eli ylivelkaantumista, Sjögren lataa.

Sjögrenin  mielestä raha- ja taloustaitojen opetuksen tulisi olla ennemminkin ennaltaehkäisevää. Ihmisille tulisi opettaa, miten rahaa käytetään oikein ja kuinka siten voi vaurastua.

Sjögren on tehnyt pitkään töitä, jotta rahataitojen merkitys ymmärrettäisiin laajemmin ja rahataidot nostettaisiin kouluissa omaksi oppiaineeksi. Ponnistelut ovat tuottaneet myös tulosta. Kuultuaan muun muassa Varapuun näkemyksiä opetusministeriö on tehnyt muutoksia perusasteen ja toisen asteen opetussuunnitelmaan. Tehdessään muutoksia opetushallitus halusi myös kuulla Varapuun näkemyksiä talousopetuksen sisällöksi.

– Taloustaitojen opetus on nyt mukana peruskoulun, lukion ja ammatillisten oppilaitosten opetussuunnitelmissa. On ollut mukava huomata, että opetussisällöt ovat pitkälti samanlaisia kuin meidän omissa koulutuksissammekin.


Taloustaitopeli kouluille

Varapuu on myös ollut kehittämässä ja rahoittamassa 12–17-vuotiaille suunnattua, maksutonta Money Flow Challenge -mobiilipeliä. Sitä käytetään taloustaidon opetuksessa. Peli voitti Finnish Game Awardsin hyötypelisarjan vuonna 2016.

– Money Flow Challenge on ensimmäinen digitaalinen ja pelillinen opetusmenetelmä. Sen tavoitteena on opettaa nuoria budjetoimaan talouttaan, tasapainoilemaan rahan kulutuksen ja säästämisen välimaastossa sekä sijoittamaan. Pelin on todettu parantavan nuorten taloustaitojen oppimista ja se on herättänyt kiinnostusta myös muualla Euroopassa. 

Nuorempi polvi saa siis vanhempaa väestöä paremmat lähtötiedot talousasioista, vaikka rahataitoja voi opetella myös varttuneemmallakin iällä. Aktiivisimmat hakeutuvat itse opin ääreen. Valitettavan moni kuitenkin kärvistelee rahaongelmiensa kanssa hiljaisuudessa. 

Ihmisille tulisi opettaa, miten rahaa käytetään oikein ja kuinka voi vaurastua.

– Työnantajat voisivat ottaa roolia henkilöstönsä rahataitojen parantamisessa. Vuonna 2013 Highly Effective Oy:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan huono henkilökohtainen rahatilanne on merkittävin suomalaisten työhyvinvointia heikentävä tekijä. Se lisää uupumisen ja tapaturmien riskiä sekä aiheuttaa riitoja työyhteisössä. Tyhy-päivissä olisikin hyödyllistä järjestää liikuntasessioiden ohella myös rahataidon valmennuksia, Sjögren vinkkaa.


Puolueetonta tietoa

Varapuu tarjoaa koulutuskokonaisuuksia niin taloudellisen tilanteen korjaamiseen kuin säästämiseen ja sijoittamiseen. Peruskurssien lisäksi tarjolla on oppia myös sijoittamisen saralla pidemmälle edenneille. Varapuun tekemät asiakastyytyväisyyskyselyt osoittavat, että valmennuksista on ollut hyötyä. Asteikolla 1-5 Varapuun asiakkaat suosittelisivat koulutuksia lähipiirilleen keskiarvolla 4,76.

Omien rahataitojen kehittämisen voi aloittaa esimerkiksi osallistumalla Varapuun ja Sjögrenin luennoille Sijoitus Invest -messuilla. Varapuu osallistuu messuille nyt ensi kertaa uudistetun messukonseptin mahdollistaessa pidemmät valmennukset. Luvassa on yhteensä kolme tuntia sijoittamisen perusoppeja.

– Tarjoamme rautaisannoksen puolueetonta tietoa sijoitustoiminnasta. Menestyvän sijoittajan on kyettävä tekemään itsenäisiä päätöksiä, jotka tukevat hänen omia tavoitteitaan ja sijoittajaprofiiliaan. Liian usein sijoituspäätökset tehdään finanssifirmojen myyntipuheiden pohjalta. Huonoimmillaan välityspalkkiot ja muut kulut syövät sijoituksen tuoton kokonaan.

VASTUUTA JA VAPAUTTA

  • Varapuu tarjoaa rahavalmennuksia yrityksille ja yksityishenkilöille.
  • Tavoitteena on auttaa ihmisiä kohti vastuullisempaa ja vapaampaa elämää viisaan rahankäytön myötä.
  • Varapuun Mikko Sjögren valmentaa Sijoitus Invest -messuilla 26.–27.11. Helsingin Messukeskuksessa.

Haku