Hyppää sisältöön

Vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa

Vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa

28.10.2021

FREE.fi:n COO Emil Kylämarkula ja CEO Joonas Tuompo työn touhussa. 

Toimeksiantosuhde kevytyrittäjään säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Kevytyrittäjyyden mahdollistama vapaus on myös valttikortti työntekijämarkkinoilla.

Teksti Mari Korhonen  Kuva Mikko Suutarinen

Työelämän murros muuttaa työsuhteiden luonnetta, mikä avaa uusia mahdollisuuksia sekä työtä tarjoaville että työtä tekeville. Vallitsevana ilmiönä pitkäaikaiset työsuhteet ovat vähentyneet ja freelance-pohjaiset työt yleistyneet. Kevytyrittäjyys on itsensä työllistämisen muoto, jossa työsuhteen sijaan solmitaan toimeksiantosopimus. Toimeksiantosuhteessa vapaus lisääntyy, työllistäminen helpottuu ja kustannukset laskevat. 

– Toimeksiantosuhteessa työehdoista voidaan sopia työsopimusta vapaammin. Näin yhteistyö saadaan rakennettua kummankin osapuolen toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi, kertoo toimitusjohtaja Joonas Tuompo FREE.fi-kevytyrittäjäpalvelusta

Työtä tarjoavan näkökulmasta kevytyrittäjän työllistäminen tarkoittaa, että työtä voi ostaa joustavasti valitsemaltaan huipputekijältä tarvitsemanaan ajankohtana. 

– Tämä tekee työvoiman palkkaamisen esimerkiksi kausi- ja projektiluonteisiin töihin helpommaksi. Kevytyrittäjältä voi ostaa osaamista täsmällisesti niihin hetkiin, kun sitä todella tarvitaan. Ilman lakisääteisiä työntekijäkuluja ja aikaa vieviä rekrytointiprosesseja, Tuompo kertoo.

Kevytyrittäjä toimii kuten yrittäjä sillä erotuksella, että laskutus ja yrityksen pyörittämiseen liittyvä byrokratia on ulkoistettu FREE.fi:n hoidettavaksi. Näin sekä työtä tarjoava taho että kevytyrittäjä voivat keskittyä ydinosaamiseensa. 

– Kevytyrittäjä voi toimia ilman Y-tunnusta, sillä laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän kaikista lakisääteisistä velvoitteista. 

Osaajajoukko kevytyrittäjien keskuudessa on monipuolinen ja laaja. FREE.fi:llä on jo 18 000 rekisteröitynyttä käyttäjää yli sadan eri ammattinimikkeen alla. Heidän tarjoamistaan palveluista on lähetetty 140 000 laskua. Kasvu on kovaa, eikä kehitykselle näy loppua.

– Seuraavana tavoitteenamme on edistää työtä tarjoavien ja työtä tekevien kohtaamista. Juuri toteutunut yrityskauppa Baronan kanssa on ensimmäinen askel kohti sitä, Tuompo paljastaa tulevaisuuden näkymiä.

FREE.fi on tehnyt kevytyrittäjien palvelujen ostamisesta yrityksille helppoa. 

– Informatiivisen asiakaspalvelun lisäksi tekniset innovaatiomme mahdollistavat niin sanotun yhden laskun mallin, jossa voimme koota esimerkiksi sadan asiakasyrityksellemme töitä tekevän kevytyrittäjän laskut yhdelle samalle laskulle, Tuompo esittää esimerkin palvelun käytön sujuvuudesta.

KEVYTYRITTÄJÄNÄ työskentely onnistuu ilman Y-tunnusta.

Vapaus on valttikortti

Kevytyrittäjyys on suosittua erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Vapaudesta on tullut merkittävä, työntekijämarkkinoita ohjaava arvo, jonka seurauksena tavat tehdä työtä ovat muuttuneet.

– On yleistä, että halutaan tehdä työtä esimerkiksi kymmenen kuukauden ajan vähän enemmän ja olla sitten kaksi kuukautta kokonaan poissa työmarkkinoilta. Tai vaihtoehtoisesti työskennellä kolme pitkää päivää viikossa ja nauttia pidemmästä viikonlopusta.

Kevytyrittäjyys on terminä monelle vielä uusi, mutta kun työtä on kerran ostanut alihankintana, sitä todennäköisesti ostaa jatkossakin.

Haku