Hyppää sisältöön

Vastuullisuuden virta syntyy pienistä puroista

Vastuullisuuden virta syntyy pienistä puroista

11.03.2022

Vastuullisen vaatetusalan yrityksen on syytä kiinnittää huomiota materiaalivalintoihin ja tuotantoketjuihin, mutta yhtä tärkeässä roolissa on myös tuotteiden suunnittelu.

Kierrätys, hiilineutraalius ja kestävämpien vaatteiden suunnittelu – näistä koostuu Luhdan vastuullinen tulevaisuus.


TEKSTI | AINO POKELA   KUVA | LASSE SIMPANEN

Luhta on lahtelainen perheyritys, joka on jo vuodesta 1907 asti ollut osa suomalaisten arkea, ulkoilua ja liikuntaharrastuksia. Aina perustamisestaan lähtien Luhdan toiminnan ytimessä ovat olleet oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Asiakkaille halutaan tarjota turvallisia, laadukkaita ja käytännöllisiä tuotteita, jotka myös kestävät pitkään. 

Vuonna 2021 luodun vastuullisuusohjelman kautta Luhdalla halutaan yhä edelleen kehittää vastuullista liiketoimintaa, lisätä avoimuutta vastuullisuusasioista viestimiseen sekä parantaa toimintojen läpinäkyvyyttä koko maailmanlaajuisessa toimintaketjussa. Yrityksen uusi vastuullisuusohjelma kattaa liiketoiminnan ja hankintaketjun kokonaisuudessaan. 

Tavoitteena hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä

Vastuullisuus on tärkeä osa Luhdan liiketoimintaa ja yhtenä Pohjoismaiden suurimmista pukeutumiseen erikoistuneista yrityksistä Luhdalla halutaan myös toimia alan suunnannäyttäjänä, kertoo yrityksen vastuullisuusjohtaja Annamaria Väli-Klemelä.

– Olemme laskeneet hiilijalanjälkemme Suomen toimintojemme osalta Greenhouse Gas Protocolin eli GHG-protokollan mukaisesti, joka on maailmanlaajuinen standardi hiilijalanjäljen laskentaan. Ulkopuolisen tekemä laskenta auttaa meitä hahmottamaan yrityksemme päästöt sekä mahdollistaa myös kehitystyömme tarkan ja vertailukelpoisen seurannan. Hiilijalanjäljen raportointi helpottaa päästöjen vähentämiseen tähtäävien keinojen etsimisessä. Tunnistamalla yrityksemme ilmastopäästöt pystymme tekemään vaikuttavia toimia niiden vähentämiseksi.

Ilmastoraportoinnissa Luhta haluaa Väli-Klemelän mukaan olla Suomen tasolla vaatetusalan edelläkävijöitä. Suunnitelmissa on myös lisätä läpinäkyvyyttä entisestään raportointia kehittämällä. Yrityksen tavoitteena on olla hiilineutraali koko konsernin osalta vuoteen 2030 mennessä.

Torstai on toivoa täynnä

Eräänlaisena vastuullisuustekojen lippulaivana Luhta käyttää Torstai-brändiään, jolle on luotu kunnianhimoiset vastuullisuustavoitteet. Torstai-mallisto on suunnitelmien mukaan hiilineutraali jo vuonna 2025, ja se on täysin kiertotalouden mukainen noin viiden vuoden päästä. 

Näiden tavoitteiden toteutumisen eteen Luhdalla on tehty paljon tuotekehitystyötä. Ekologisten ja kierrättämistä helpottavien materiaalien käyttöä on lisätty vuosi vuodelta.

Torstain mallistoon on suunniteltu esimerkiksi monomateriaalituotteita, jolloin voidaan varmistaa tuotteen parempi kierrätettävyys. Vastuullisuuden edelläkävijyydestä kertoo myös Torstain sitoutuminen Fairtrade-puuvillaan maailman ensimmäisenä urheiluvaatebrändinä. Myös Torstain käyttämät pakkausmateriaalit ovat olleet kierrätettyjä jo vuodesta 2020 lähtien.

Tuotteen laatu, kestävyys ja ajaton design – näillä osa-alueilla olemme vahvoja.

Luhdan vastuullisuusjohtaja Annamaria Väli-Klemelä

Luhdan toimitusjohtaja Juha Luhtanen on tullut taloon reilut 20 sitten työskentelemään nimenomaan Torstai-brändin parissa. Hän tunteekin eräänlaista lukkarinrakkautta kyseistä merkkiä kohtaan. 

– Vastuullistyömme keskiössä on Torstai-brändi, jonka tuotekehitykseen olemme panostaneet erityisesti kiertotalouden näkökulmasta, Luhtanen kertoo. 

Torstain mallistossa on pilotoitu esimerkiksi sataprosenttisesti kierrätettyjen materiaalien käyttöä sekä monomateriaalituotteita ja muita kierrätystä tukevia innovatiivisia ratkaisuja. 

– Keskittämällä kehitystyötä yhden brändin alle ja antamalla siihen resursseja, pystymme testaamaan uusia toimintamalleja ketterästi rajatussa mallistossa. Onnistuneiden pilotointien jälkeen pystymme hyödyntämään osaamistamme myös laajemmin muiden brändiemme parissa, Luhtanen lisää.

Vastuullisuusjohtaja Annamaria Väli-Klemelä ja toimitusjohtaja Juha Luhtanen rakentavat Luhdasta entistäkin vastuullisempaa yritystä.

Tekstiiliä tulee kohdella arvostavalla tavalla

Yhtenä merkittävänä tekona kiertotalouden edistämiseksi yrityksessä ollaan käynnistämässä Luhta ReUse-ohjelmaa, jossa kannustetaan kuluttajia kierrättämään Luhdan tuotteita yrityksen omien myymäläketjujen kautta. Tuotteen myymälään tuonut asiakas saa alennuksen seuraavasta ostoksestaan. Tuotteille varmistetaan niiden ansaitsema arvokas jatko joko kierrätyslöytönä käytössä tai tekstiilikierrätyksessä raaka-aineena. 

Myymälöihin palautuneet Luhdan brändien käyttökelpoiset tuotteet laitetaan edelleen kiertoon myöhemmin avattavaan verkkokauppaan, josta Juha Luhtanen arvelee löytyvän jopa varsinaisia vintagehelmiä. Luhdan tuotteiden kestävyydelle on vahva luotto ja näyttö. 

– Tuotteemme ovat niin laadukkaasti tehtyjä, että ne varmasti kestävät toisenkin käyttökierroksen. Meillä on talo täynnä asiantuntijoita, jotka pystyvät tutkimaan käytetyn tuotteen ja toteamaan, onko sillä vielä käyttöikää jäljellä. 

Käyttöikänsä päähän tulleet tuotteet puolestaan toimitetaan asianmukaisesti tekstiilikierrätykseen. ReUse-konseptin lisäksi Luhdalla on Lahdessa korjauspiste, joka tarjoaa korjauspalvelua Suomessa oleville yrityksen tuotteille pidentääkseen niiden elinkaarta. 

Avoimuus kannattaa

Luhdalle on tärkeää kertoa sekä ilmastotavoitteista että vastuullisuustoimista avoimesti. Niin sidosryhmät kuin kuluttajatkin osaavat vaatia yrityksiltä läpinäkyvää toimintaa. Luhdalla nähdään vastuu myös vastuullisempien ratkaisujen tarjoajana. 

– Luhta on iso toimija, joten pystymme myös omalta osaltamme lisäämään vastuullisuustietoisuutta kuluttajille. Haluamme olla mukana rakentamassa entistäkin kestävämpää yhteiskuntaa sekä lisätä kiertotalouden mahdollisuuksia, Väli-Klemelä toteaa.

Vastuullisia askeleita

  • Lahtelainen vaatekonserni Luhta kehitti vuonna 2021 kattavan vastuullisuusohjelman.  
  • Perherityksen tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. 
  • Yrityksen lanseeraama Torstai-mallisto yltää hiilineutraaliuteen jo vuonna 2025.
  • Torstai sitoutui myös maailman ensimmäisenä sporttibrändinä Fairtrade-puuvillaan. 
  • Torstain käyttämät pakkausmateriaalit ovat olleet kierrätettyjä jo vuodesta 2020 lähtien.
  • Suomen toimintojen osalta hiilijalanjälki on laskettu Greenhouse Gas Protocolin eli GHG:n mukaisesti. 

Vastuullisuus alkaa jo suunnittelupöydältä

Luhtanen ja Väli-Klemelä kertovat Luhdan tuotteiden olevan tehty kestämään aikaa sekä laadun että suunnittelun osalta. Kiertotalouden edistämiseksi Luhdalla on esimerkiksi tehty suunnitelmia kierrätettävien pakkausmateriaalien käyttöönotosta. Uusia ja innovatiivisia mahdollisuuksia on kartoitettu myös itse tuotteiden kierrätystä ajatellen. Luhdalla tuotteiden vastuullisuus nähdään myös niiden pitkän elinkaaren kautta. 

– Tuotekehityksessä lähdemme liikkeelle siitä, että suunnittelemme tuotteita, jotka kestävät kuluttajilla mahdollisimman pitkään, kuormittavat ympäristöä vähemmän ja ovat myös helpommin korjattavissa, kierrätettävissä ja uusiokäytettävissä, Luhtanen luettelee. 

Sekä Luhtanen että Väli-Klemelä korostavat, että vaatetusalalla vastuullisuustyö alkaa jo tuotteen suunnitteluvaiheessa.

– Tuotekehityksessä mennään laatu, kestävyys sekä ajaton design edellä. Nämä ovat osa-alueita, joissa koemme olevamme erittäin vahvoilla, päättää Väli-Klemelä. 

Haku