Vastuullista muotia Turun saaristosta

Vastuullisuus ja ajattomuus ovat korppoolaisen niinmun designin luonnonmateriaalivaatteiden punainen lanka. Sesonkiajattelun sijaan tärkeää on kotimaisuus, rauha ja ajaton olemus.
TEKSTI | ELINA TEERIJOKI KUVA | SUVI ELO
Kun vaatteen design on kerralla hyvä, se kestää aikaa ja käyttöä. Perinteen ja nykyaikaisen design-ajattelun yhdistäminen on Korppoossa sijaitsevan niinmun designin saaristohenkisten naistenvaatteiden ydinajatus.
Niinmun designin omistaja ja designer Virpi Kostiainen on siirtynyt sisustusalalta vaatesuunnittelun pariin. Se kävi yrittäjän sanoin puolivahingossa.
– Vuonna 2015 suunnittelin ystäväni Roosa nauha –keräykseen mekon. Siitä kaikki sai alkunsa.
Seuraavana vuonna Kostiainen lähti opiskelemaan muotisuunnittelua Helsinki Design Schooliin. Jo opintoja aloittaessaan hän tiesi, mitä halusi tehdä: minimalistisia, ajattomia vaatteita aikuisille naisille.
Niinmun-tuotteet ovat saaneet nimensä Korppoon ja Turunmaan saariston paikannimistä. Kostiaisen mies on syntyisin Korppoosta, jossa muukin perhe on asunut nyt jo kuuden vuoden ajan.
– Varsinkin talvella siellä on ihanan rauhallista, Kostiainen toteaa.
Kiireetön tunnelma on tallentunut myös niinmun designin tuotteisiin. Samat mallit ovat tuotannossa pitkään, ja Kostiainen haluaa pysytellä sesonkiajattelun ulkopuolella.
Värisarja joutsenesta hiileen
Utö-neulemallisto hehkuu kahdessatoista saaristoisessa luonnon värisävyssä joutsenesta tiileen. Ulkosaariston kiehtova saari on antanut nimensä neulesarjalle, joka on eräs Niinmun Designin suosituimmista tuoteperheistä. Utö-sarja on Suomessa neulottua sataprosenttista lampaanvillaa.
– Neule on moderni saaristolaisvillapaita, joka on ihastuttanut kaikenikäisiä miehiä ja naisia.
Saariston lisäksi malliston minimalismissa voi aistia vaikutteita japanilaisesta estetiikasta. Kimonoleikkaus on monen vaatteen juju.
Jännittävästi japanilaishenkiseltä näyttää myös ruosteensävyinen painokuosi, jonka Kostiainen on suunnitellut niinkin arkisen asian kuin tahraisen veneenpuhdistusrätin pohjalta. Hän ihastui ystävänsä veneenpuhdistusrättiin, josta päätti luoda oman printin ja tuotemalliston nimeltä Framtiden.
– Rätissä oli tahroja lyijymönjästä ja tervasta. Valoa vasten katsottuna sävymaailma näytti oranssilta.
Niinmun designilla on vakituinen kivijalkaliike Turun keskustassa Aurakadun ja Eerikinkadun kulmassa sekä kesämyymälä Korppoossa osoitteessa Pakastontie 71. Pienyrittäjälle verkkokauppa on kuitenkin kanavista tärkein.
– Verkkokaupasta tuotteita menee paljon ympäri Suomea, eniten pääkaupunkiseudulle, Turkuun ja Tampereellle. Verkkokauppaa ollaan juuri uudistamassa niin, että ulkomaille tilaaminen sujuu entistä helpommin, Kostiainen kertoo.
Tuotteiden alkuperä selvillä
Niinmun designin tuotteet valmistetaan kokonaan luonnonmateriaaleista: pellavasta, lampaanvilasta ja merinovillasta, tencelistä, ja mukana on myös hiukan puuvillaa ja silkkiä. Neuloskankaat kudotaan Suomessa, ja myös materiaalien alkuperä on jäljitettävissä.
– Esimerkiksi puuvilla on kiistelty kuitu, jonka tuotannossa voi olla monenlaisia ongelmia. Meidän käyttämämme puuvilla tulee EU:n alueelta, Kreikasta, jotta kuidun alkuperä on mahdollisimman hyvin tiedossa. Kangas kudotaan ja värjätään Suomessa. Pellavakankaat tulevat Liettuasta, Kostiainen kertoo.
Merinovilla neulotaan Suomessa ja sen alkuperä on pääosin Uudessa-Seelannissa. Utö-sarjan lampaanvilla neulotaan myös Suomessa, ja villa on peräisin Saksasta.
Kaikki niinmun designin tuotteet paitsi suunnitellaan myös valmistetaan Suomessa. Se on nykypäivänä harvinaista, koska suuria vaatetehtaita ei Suomesta löydy.