Hyppää sisältöön

Vastuullinen osuuskunta tähtää tulevaisuuteen

Vastuullinen osuuskunta tähtää tulevaisuuteen

21.02.2022

Omistajaosuuskunta Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro kuvaa Tradekan otetta omistamiseen pitkäjänteiseksi.

Vastuullisuuskysymykset ovat viime aikoina nousseet pinnalle. Omistaja-osuuskunta Tradeka on toiminut vastuullisena omistajana jo sadan vuoden ajan. Sijoittamalla ja omistamalla voi vaikuttaa.

TEKSTI | ANNA GUSTAFSSON KUVA | JOONA RAEVUORI

Osuuskunta Tradekan Hämeentien pääkonttorin ikkunasta avautuu talvisen upeat näkymät yli valkean Helsingin. Toimitusjohtaja Perttu Puro esittelee rakennusta, joka on toiminut omistajaosuuskunnan pääkonttorina vuosikymmenten ajan. Suurista ylimmän kerroksen ikkunoista kauas siintävä näkymä istuu hyvin päivän puheenaiheeseen. 

On tarkoitus puhua Tradekan näkemyksistä omistajuudesta. Yrityksen ajattelua omistamisesta leimaa pitkäjänteisyys ja katsominen kauas tulevaisuuteen. 

– Meillä on päätöksenteossamme pitkä horisontti. Emme tee tulosta tulevaisuuden kustannuksella. Tradekalla omistamisen lopputavoitteena ei ole onnistunut exit, Puro selittää. 

Tradeka on yli sadan vuoden historiansa aikana muuttunut perinteisestä kuluttajaosuuskunnasta moderniksi, merkityksellisen omistamisen osuuskunnaksi. Tradeka ei enää tarkoita kivijalkaruokakauppoja, vaan on merkittävä suomalainen ankkuriomistaja ja sijoitusomaisuuden hallitsija. Toiminnassaan Tradeka pyrkii yhdistämään taloudellisen ja yhteiskunnallisen arvonluonnin. 

– Johtotavoitteenamme on inhimillisemmän markkinatalouden toteuttaminen käytännössä. Jaamme voitonjakolupauksemme mukaisesti vähintään 10 prosenttia tuloksestamme yhteiskunnan hyväksi. Esimerkiksi tänä vuonna käytimme yhteiskuntavastuuhankkeisiin 1,2 miljoonaa euroa, Puro kertoo.


Oman alansa vastuullisin

Tradekan omistuksessa ovat muun muassa ravintolatoimintaa harjoittava Restel, pakettiautomaatteja ja lehtijakelua tekevä Lehtipiste, sosiaali- ja terveydenhoitoalan palveluyritys Med Group sekä sijoitustoimintaa tekevä Tradeka-sijoitus. Yritykset työllistävät yli 5000 henkeä.

Tradekan visiona on, että osuuskunnan omistamat yritykset ovat aina toimialansa vastuullisimpia. Tästä vallitsee yksimielisyys myös jäsenistön keskuudessa. 

– Vastuullisuuden painottaminen kumpuaa vahvasti nimenomaan jäsenistöstä. Heiltä tulee konkreettisia ajatuksia vastuullisesta omistajuudesta, Puro kertoo. 

Tradekalla on noin 220 000 jäsentä. Puro myöntää, että joukkoon mahtuu monenlaista mielipidettä. 

– On meidän tehtävämme yhdessä hallinnon kanssa sovittaa yhteen jäsenistön keskenään ristiriitaisetkin näkemykset.

Tavoitteena on inhimillisemmän markkinataloden toteuttaminen.

Tradekan visiossa oman toiminnan vastuullisuus motivoi myös muita saman alan toimijoita. Esimerkiksi sosiaali- ja hoiva-alalla Puro uskoo Tradekan hyvien käytäntöjen nostavan koko toimialan laatua.

– Meidän pitää luonnollisesti olla kilpailukykyisiä kustannuksissa, mutta toisaalta hankintapäättäjien ei tarvitse meidän kohdallamme miettiä vastuullisuus- ja normikysymyksiä. Hoidamme aina velvoitteemme myös työnantajana.


Yhteiskuntaa muuttamassa

Tradeka on sijoittajana mukana hankkeissa, joissa haetaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Myös uusia avauksia on kokeiltu. Tradeka sijoitti työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämään Koto-SIB -vaikuttavuusinvestointihankkeeseen. 

Hankkeen tavoitteena on edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä. Lisäksi Tradeka on ollut mukana hankkeissa, joissa korkean tuoton sijaan tavoitellaan yhteiskunnallista muutosta, kuten asumiskustannusten alentamista ja kohtuuhintaista vuokra-asumista.

Tradeka on mukana synnyttämässä uutta kasvua sekä työpaikkoja Suomeen, ja se on lähdössä sijoittajana mukaan koulutusvientiä kehittävään rahastoon. Lisäksi sijoituksia Suomen tulevaisuus tähtäimessä tehdään startup-yrityksiin tai esimerkiksi cleantech-rahastoihin. 

– Tekemistä riittää, eivätkä rahamme yksin riitä muuttamaan maailmaa. Haluamme kuitenkin osoittaa, että sijoittamispäätöksillä, investoinneilla ja omistajuudella on mahdollista saada aikaan muutos oikeaan suuntaan.

Haku