Hyppää sisältöön

Vastuullinen isännöitsijä osaa ennakoida taloyhtiön etua

Vastuullinen isännöitsijä osaa ennakoida taloyhtiön etua

27.01.2023

Matinkylän Huollon toimitusjohtaja Tarja Korhosen mukaan asiansa osaava isännöitsijätoimisto pitää huolta, että asumiskustannukset pysyvät hallinnassa ja kiinteistö säilyttää arvonsa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, muistuttaa vanha kansanviisaus. Se on oivallinen ohjenuora myös taloyhtiöiden isännöitsijöille, joilta vaaditaan entistä enemmän ennakointia, strategista osaamista, yhteistyökykyä sekä vastuullisuutta.

TEKSTI | TIMO SORMUNEN   KUVA | PATRIK PESONEN

Monessa taloyhtiössä on viime kuukausina tuskailtu nopeasti nousseita asumis- ja kiinteistönhoitokuluja. Onpa muutama taloyhtiö ehtinyt ajautua jopa konkurssiin, kun lasku- ja velkataakka on käynyt lopulta ylivoimaiseksi.

Joukkoon kuitenkin mahtuu myös niitä, jotka selviävät kustannusten noususta varsin siedettävin kolhuin ja ilman isompaa talousahdinkoa. Joidenkin investointien toteutusjärjestystä on toki voitu rukata uuteen uskoon, mutta kiinteistön kunnon kannalta kriittisistä kohteista ja yhtiön taloudesta on pidetty edelleen tarkasti huolta.

Tällaisia taloyhtiöitä löytyy kosolti myös Matinkylän Huollon asiakaskunnasta. Espoolainen isännöinti- ja kiinteistönhuoltoyhtiö on laajentanut viime vuosina asiakaskuntaansa perinteisestä ”kotipesästään” Matinkylästä myös muihin Espoon kaupunginosiin ja aina Helsingin puolelle asti.

Yhtiöllä on noin 150 taloyhtiöasiakasta, se tekee runsaan kuuden miljoonan euron liikevaihtoa ja työllistää noin 70 kiinteistöalan ammattilaista.

Katse koko ajan eteenpäin

Matinkylän Huollon toimitusjohtaja Tarja Korhosen mukaan tasaisen kasvun taustalla on yhtiössä jo vuosia sitten omaksuttu ennakoiva, ammattimainen ja vastuullinen ote kaikkeen tekemiseen ja asiakkaina oleviin taloyhtiöihin. 

Yhteistyön kivijalkana ja ohjenuorana on asiakkaille heti alussa laadittava kunnossapidon periaateohjelma, jossa käydään läpi taloyhtiön taloutta sekä kartoitetaan ja aikataulutetaan edessä olevat korjausinvestoinnit. Samalla tehdään myös arvio niiden kustannuksista.

Eikä kyseistä dokumenttia piiloteta pöytälaatikkoon, vaan sitä päivitetään vuosittain yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa. 

– Tällaisen ennakoinnin ja strategisen suunnittelun merkitys korostuu taloyhtiön taloudenpidossa ja kiinteistönhuollossa entisestään. Isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen on huolehdittava eurojen ohella myös kiinteistön kunnosta ja sen arvon säilymisestä.

Viimeiset puolitoista vuotta ovat ravistelleet useimpien suomalaisten kulutustottumuksia ja etenkin omaa energialaskua seurataan nyt entistä tarkemmalla luupilla.

Korhosen mukaan tämä näkyy selvästi myös taloyhtiöissä.

– Asukkaat ja osakkaat ovat selvästi aiempaa kiinnostuneempia siitä, mistä esimerkiksi taloyhtiön sähkö- tai vesilasku muodostuu ja kuinka sitä voisi pienentää. Eli kyllä tämä kriisi on ollut monessa taloyhtiössä ihan hyvä herätys kustannusseurantaan, vaikka se tuleekin hankalamman kautta, hän toteaa.

Moni arvioi taloyhtiön taloudellista tilaa pitkälti yhtiövastikkeen tason perusteella. Alan kokeneen ammattilaisen mielestä halpaan vastikkeeseen saattaa kuitenkin kätkeytyä myös sudenkuoppia.

Kun taloyhtiö elää kädestä suuhun, saatetaan tärkeitäkin korjausinvestointeja siirtää vuosi toisensa jälkeen eteenpäin. Pahimmillaan näiden rästikorjausten loppusumma voi nousta niin suureksi, ettei pankki enää myönnä korjauslainaa. 

– Taloyhtiön hyvästä taloudenpidosta kertoo se, ettei yhtiövastiketta tarvitse tasailla vuoden lopussa ylimääräisillä vastikkeilla tai maksuvapautuksilla. Kulujen ennakointi on todella tärkeää ja niistä saa tietoa ja viitteitä etukäteen. Esimerkiksi energian hinta lähti selvään nousuun jo syksyllä 2021 ja korkojen nousustakin on varoiteltu viimeisen vuoden aikana moneen otteeseen, Korhonen muistuttaa.

Osaava isännöitsijä on arjen yhteistyökumppani

Kokenut ammattilainen kuvaa isännöitsijätoimistoa kumppaniksi, joka pitää huolta siitä, että asumiskustannukset pysyvät hallinnassa, kiinteistö säilyttää arvonsa ja mahdolliset remontit edistyvät aikataulussaan ja sopimusten mukaisesti.

Asiansa osaavan ja vastuullisen isännöitsijän on toisaalta kerrottava asiakkailleen rehellisesti myös ikävät asiat ja tarjolla olevat – joskus kipeätkin – ratkaisuvaihtoehdot. Lopulliset valinnat ovat kuitenkin taloyhtiön hallituksen ja yhtiökokouksen vastuulla.

– Osaava isännöitsijä on taloyhtiölle arjen yhteistyökumppani. Meilläkin on päivittäin ratkottavana monenlaisia pulmia aina tippuvasta hanasta taloyhtiön nopeasti nouseviin lainankorkoihin. Paras palkinto ovat kuitenkin tyytyväiset asukkaat, Korhonen tiivistää.

Haku