Vastuu tietoturvasta kuuluu jokaiselle työntekijälle

Sähköposteja lähetetään satoja miljardeja kappaleita päivittäin ja valitettavan usein tärkeitä viestejä ei suojata. Silloin viestin voi lukea käytännössä kuka vain.
TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN KUVA | JOONA RAEVUORI
Kyberturvallisuusyritys Deltagonin kehitysjohtaja Jussi Rannan mukaan perinteisen sähköpostiviestinnän voittokulku ei osoita laantumisen merkkejä ICT-alan nopeasta kehityksestä huolimatta.
– Sähköposti on hyvä, mutta suojaamattomana myös hyökkäyksille altis viestintäväline. Suojaamatonta sähköpostia voi verrata postikorttiin, jonka kuka tahansa voi lukea.
Ranta harmittelee, että sähköpostin suojaaminen unohtuu turhan usein. Monesti salaustarve myös ymmärretään turhan suppeasti.
–Henkilö- ja pankkitietojen ohella organisaatioissa on paljon muutakin tietoa, joka olisi tärkeä suojata. Esimerkiksi tuotekehitykseen ja tutkimukseen, yrityksen osaamiseen, asiakas- ja työsuhteisiin sekä talouteen ja yrityksen johtamiseen liittyvät tiedot on syytä pitää turvassa. Jos yhteistyökumppanin tai asiakkaan tiedot päätyvät vääriin käsiin, on yrityksen maine mennyttä. Vastuu tietoturvasta kuuluu kaikille työntekijöille, ei pelkästään johdolle ja IT-osastolle, Ranta painottaa.
Ranta tietää mistä puhuu, sillä sähköpostien suojaus on ollut yrityksen vahvinta osaamisaluetta perustamisvuodesta 1999 lähtien. Deltagon myy ratkaisujaan itse, mutta ne ovat saatavissa myös kattavan kumppaniverkoston kautta, johon kuuluu muun muassa suuria kotimaisia operaattoreita ja ICT-palveluyrityksiä.
Yritys on laajentanut toimintaansa vahvasti myös Ruotsin ja Norjan markkinoille. Asiakkaita on kaikilla toimialoilla, eniten kuitenkin julkishallinnossa ja finanssialalla.
Suojaaminen on helppoa
Deltagonin sovelluksella käyttäjä voi suojata millä tahansa sähköpostiohjelmalla lähettämänsä viestin, helpoimmillaan yhdellä napin painalluksella.
– Suojaustason voi valita neljästä vaihtoehdosta. Yksinkertaisin suojaus tapahtuu lisäämällä vastaanottajan osoitteen perään piste ja s-kirjain. Arkaluontoisemmissa viesteissä voidaan käyttää esimerkiksi tekstiviestivarmennusta tai vaatia vastaanottajalta pankkitunnistautumista. Suojausprosessista on kehitetty mahdollisimman vaivaton viestin lähettäjälle ja vastaanottajalle.
Deltagon on kehittänyt myös sähköisen lomakealustan, allekirjoitussovelluksen ja sähköisen työtilan, jossa työryhmän jäsenet voivat viestiä ja jakaa tiedostoja turvallisesti. Kehitteillä on myös uusia ratkaisuja, kuten yritysturvallinen chat-sovellus.
Rannan mukaan Deltagonin mahdollisuudet uusien kyberturvallisuusratkaisujen kehittämiseen paranevat jatkossa. Vuoden 2017 lopussa yritys siirtyi valtio-omisteisen Suomen Erillisverkot Oy:n omistukseen. Erillisverkot-konserni tarjoaa muun muassa viranomaisille ja huoltovarmuuskriittisille toimijoille turvallisia ja toimintavarmoja ICT-palveluita.
– Sulautumisestamme huolimatta tutut palvelumme säilyvät. Uuden omistajan ansiosta pystymme vahvistamaan osaamistamme entisestään ja kehittämään uusia kyberturvallisuuspalveluita.