Hyppää sisältöön

Väriloisto puhkeaa kukkaan kasvihuoneessa

Väriloisto puhkeaa kukkaan kasvihuoneessa

1.04.2022

Puutarha Frosteruksen amppelikukista suosituimpia ovat miljoonakello, pelargoni ja petunia. Amppelidianan suosio kasvaa koko ajan, kertoo toimitusjohtaja Matti Frosterus.

Kasvihuoneissa muhii parhaillaan elämän ihme, sillä ruukuissa vihertää ja värit odottavat valloilleen pääsyä. Sesonki alkaa orvokeilla.

TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | PUUTARHA FROSTERUS

Puutarha Frosterus Karkkilassa on Uudenmaan viherpeukaloiden suosima retkikohde, sillä perinteikkäällä tilalla kasvatetaan kesäkukkia peräti kahdeksassa kasvihuoneessa. Väriloisto täyttää ne kevään edetessä katosta lattiaan. Pöydät tulevat olemaan täynnä ruukkukukkia, ja niiden yllä roikkuvat erilaiset amppelit. Lamoavat kasvit, kuten lumihiutale ja miljoonakello, on sijoitettu omiin ränneihinsä, joissa ne pääsevät kasvamaan alaspäin.

– Selkein merkki kesäkukkakauden alkamisesta on orvokkien tulo myyntiin. Oikealla tavalla karaistuina ne kestävät jopa viiden, kuuden asteen pakkasen. Orvokit saavat meillä kasvaa noin 11 asteen lämmössä, kunnes siirrämme ne toiseen kasvihuoneeseen tottumaan maavaraiseen kasvuun hallan rajalla, selvittää perheyrityksen toimitusjohtaja Matti Frosterus.

Frosteruksen kasvihuoneilla eli Mattilan tilalla voi kevään ja alkukesän aukioloaikoina kierrellä vapaasti ja kiireettä. Päätösten tekemiseen saa apua, ja samalla kannattaa kysyä vinkkejä kukkien hoitamiseen ja yhdistämiseen. Hyvän palvelun lisäksi perheyritykselle tärkeitä arvoja ovat laaja valikoima ja korkea laatu. Kesäkukkien lajeja on valikoimassa noin 40 erilaista ja amppeleissa viihtyviä kukkia tusinaa lajia. Orvokkeja on saatavissa pariakymmentä eri väriä.

Tilan kokonaismyynnistä 20 prosenttia menee suoraan kotitalouksien puutarhoihin, 80 prosenttia on tukkumyyntiä. Laadusta kertoo esimerkiksi se, että Puutarha Frosterukselta lähtee myyntiin rullakkokaupalla kukkia pääkaupunkiseudun ja etelän kaupunkien lisäksi Ivaloon saakka.

Perinteenä puutarhapäivät

Mattilan tila avaa ovensa yleisölle huhtikuun alussa. Viimeistään vappuna alkava kiireet, kun asiakkaat heräävät talvihorteesta. Kesäsesonki puhkeaa kukkaan vähän ennen äitienpäivää. Yhä useammin asiakkaiden mukaan lähtee äitienpäiväamppeli. Perinteisiä ruusuja ei Mattilan tilalla kasvateta, mutta asiakkaat halutaan yllättää vuosittaisilla uutuuksilla. Tänä vuonna kokeiluun on otettu lyhytvartinen gerbera, heliotrooppi sekä uusia pelargonilajikkeita. Gerberaa saa jo alkukeväästä, sillä se sietää viileää. Kukka kannattaa kuitenkin istuttaa penkin sijasta ruukkuun.

– Pääperiaate ruukkuistutuksissa on näyttävyys, mikä syntyy korkean kasvin ja köynnöstävän viherkasvin yhdistelmästä. Täytekasvi saa pursuta alaspäin ja tuoda monimuotoisuutta. Tärkeää on myös, että kasvit sopivat kasvuolojen puolesta yhteen eli vaativat saman verran aurinkoa ja vettä. Nyrkkisääntö kaikkien kesäkukkien hoidossa on välttää liikaa kastelua. Esimerkiksi amppeli kannattaa kastella vasta kun se tuntuu kevyeltä ja sormella kokeillen kuivalta.

Toukokuun loppupuolella Puutarha Frosteruksella vietetään puutarhapäiviä. Perinne juontaa 1990-luvulta asti. Tänä vuonna päivät järjestetään 20.–22. toukokuuta. Luvassa on kukkatarjouksia, kahvitarjoilua ja ohjelmaa trubaduureineen ja kasvikursseineen. Kasvihuoneille pääsee juhannukseen asti, myös viikonloppuisin.

Haku